Najlepše božićne pijace u Evropi

Kraj novembra i početak decembra je vreme kada evropske gradove pogađa talas božićne euforije. Tezge pretrpane tradicionalnim rukotvorinama, slasnim zalogajima i kuvanim vinom samo upotpunjuju lokalni šarm.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

12:23

Default images

Božićne pijace su deo tradicije koja je stara stotinama godina. Najstariji izvori govore da je prva božićna pijaca održana krajem srednjeg veka na teritoriji današnje Nemačke. Pijaca u Drezdenu, koja je i danas aktivna, prvi put se pominje 1434, i time važi za jednu od najstarijih.

Danas su božićne pijace magnet za turiste koji u hordama kupuju proizvode sa tezgi, ne mareći mnogo da li su ručno rađeni ili napravljeni u nekoj fabrici u Kini.

Keln (Nemačka)

Keln ima 7 božićnih pijaca koje svake godine privuku milione posetilaca.

Najživopisinija je na trgu Domplatz, ispred prepoznatljive katedrale sa sva tornja blizanca - Kolner Dom. Pijaca će raditi od ponedeljka 22. novembra do četvrtka 23. decembra 2010. godine.

Velika atrakcija biće božićna jelka visine 25 m, sa oko 2000 lampica.

Na pijaci će biti oko 160 rustičnih kioska (brvnara) gde će te moći da kupite autentične proizvode, božićne ukrase, tradiocionalne poklone, igračke za decu. Moći ćete da se zagrejete kuvanim vinom Gluhwein koje je poznato po svojoj karakterističnoj aromi cimeta. Horde turista zabavljaće ulični muzikanti.

U blizini katedrale na trgu Rudolfplatz bićejoš jedna pijaca bajkovitog karaktera sa 60 tezgi inspirasim pričama Braće Grim.

Druge velike pijace su na trgu Neumarkt (najstarijoj božićnoj pijaci u Kelnu) i idilična pijaca Heinzel na trgu Alter Markt ispred gradske većnice, koja u potpunosti odiše starinskim šmekom.

Posetite i srednjovekovnu božićnu pijacu smeštenu u blizini muzeja Lindt Chocolate.

Keln je poznat i kao jedini evropski grad sa božićnom pijacom na vodi— reč je o pijaci koja pluta na Rajni.

Sve pijace radiće od 9 - 23h.
Photo: chris friese / Flickr
Valkenburg (Holandija)

Ukoliko se u Holandiji zadesite u periodu od 19. novembra - 23. decembra, svratite u selo Valkenburg.

I 2010. godine velika pažnja je posvećena dekoraciji pećina Gemeentegrot i Fluwelengrot u kojima se održava pijaca.

Dok budete koračali kroz lavirintske hodnike ove dve pećine, moći ćete da uživate u muzici, ukusnim zalogajima i piću, a definitivno ćete izaći sa naručjem punim božićnih poklona.

Istorijski hodnici dugi po nekoliko kilometara ispunjeni su ukrasima, nakićenim tezgama i zanimljivim svetiljkama. Pećina Fluwelengrot je ove godine u znaku Dikensove Božićne priče.

Ne propustite božićnu paradu u centru sela (sredom i subotom veče), praćenu dobrom muzikom i plesnim performansima.

Posetite i muzej Land van Valkenburg, gde će od 21. novembra - 13. februara biti izložba posvećena holandskom slikaru Antonu Piku (Anton Piek) i njegovim bajkovitim slikama koje se često viđaju na čestitkama i kalendarima.

Radno vreme pijace:
od ponedeljka do petka od 12-21h
vikendom od 10-21h

Beč (Austrija)
Od 22. novembra - 26. decembra

Nostalgična božićna pijaca (Christkindlmarkt) na trgu Rathausplatz broji 130 tezgi i ubraja se u pijačne klasike. U neposrednoj blizini je fotogenični park sa dekorisanim drvećem i božićnim svetiljkama.

Posetite i pijacu Am Hof u centru grada gde se prodaju umetnine, održavaju koncerti i poetske večeri. Zanimljiva je i starinska pijaca u ulici Freyung.

U dvorani Volkshalle unutar gradske većnice svakodnevno će biti organizovane dečije radionice za pravljenje božićnih kolača. Tokom decembra, horovi iz celog sveta nastupaće svakog vikenda u Festival Hall-u.

Drezden (Nemačka)

Božićna pijaca Striezelmarkt u Drezdenu prvi put se pominje davne 1434. Postala je deo tradicije i lokalci sa ponosom pričaju o svojoj pijaci nazvanoj po lokalnoj poslastici Striezel ili Stollen - slatkom voćnom kolaču pečenom u obliku vekne sa prelivom od glaziranog šećera.

Pijaca odiše starinskim duhom, ima 250 tezgi na kojima se prodaje isključivo tradicionalna roba kao što je Blaudruck - platno belo-plave boje.

Najveća atrakcija je Stollen Festival, koji se održava druge subote u decembru. U 16. veku postojao je običaj da lokalni majstori u spravljanju Stollen-kolača iznesu svoj proizvod princu. Na putu do zamka ceremonijalno su pronosili kolače kroz čitav grad. Princ je kolače sekao i delio siromašnima.

Danas se u znak sećanja na ovaj događaj svake godine paradira kroz Drezden sa gigantskim kolačem od 3.000 kg.

Brisel (Belgija)

Ova pijaca je nedavno pokupila epitet najoriginalnije božićne pijace u Evropi. Na trgu Sint-Katelijneplein, oko zgrade Beurs i u nekoliko obližnjih ulica biće postavljeno oko 250 tezgi.

Svake godine akcenat je na nekoj drugoj zemlji, pa je tako 2010. u centru pažnje Mongolija. Nakon 23. decembra na sve strane se prodaju ukusni keks speculaas, brda belgijske čokolade, začini, blanširani puževi i medenjaci u obliku Deda Mraza... Ukoliko dolazite sa decom, posetite klizalište na ribljoj pijaci Vismarkt na trgu Sint-Katelijneplein.

Na pijaci će biti i osvetljena panoramska vrteška, ringišpil i veseli ulični animatori.

Talin (Estonija)

Božićna pijaca u Talinu je prilično mlada s obzirom da postoji od 1991. godine. Održava se na pitoresknom trgu Raekoja plats, kojim dominira gradska većnica iz 15. veka.

Sneg je gotovo zagarantovan, pa je idiličnost pijace još veća. Trg je uokviren tezgama na kojim se prodaju estonske umetnine i rukotvorine, kuvano vino i kobasice.

Najkvalitetniji suvenir su rućno pleteni vuneni džemperi, čarape i kape sa kićankom u sivoj, beloj i bež varijanti. Oko trga ima nekoliko restorana sa prigušenim svetlom sveća, koju su idelano utočište ukoliko napolju postane nesnosno hladno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: