Sokolica u miru sa komšijama

Manastir Sokolica u selu Boljetin kod Mitrovice već godinama nema nikakvih problema sa Albancima, koji čine većinsko stanovništvo u mestima oko manastira.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2010.

06:45

Default images

Pored srpskih vernika, odnedavno su ovaj manastir počeli da posećuju i Albanci, privučeni verovanjem da statua Bogorodice ima čudotvorna lekovita dejstva.

Izgrađen u XIV veku, Sokolica je ženski manastir o kojem brine oko deset monahinja. Igumanija manastira Mati Makarija, koja oko 20 godina služi u Sokolici, kaže da manastir ima dobre odnose sa komšijama Albancima.

Manastir Sokolica poznat je po mermernoj statui Presvete Bogorodice, za koju se veruje da ima čudotvorna lekovita svojstva.

Zbog verovanja u isceliteljsku moć statue, Sokolicu posećuju i Albanci.

"Od ove jeseni počeli su iz južne Mitrovice da dovode i đake na ekskurziju ovde. Oni ulaze u našu crkvu, oni se interesuju za naš zivot, mi njih rado ovde dočekujemo, takođe dolaze Albanci da traže pomoć od svetinje”, kaže Mati Makarija.

Učestali albanski gosti bili su razlog da Mati Makarija i njene monahinje počnu da uče albanski jezik.

“Da bismo mogli sa našim susedima da govorimo, da ne treba oni da nam prevode i da možemo sa decom i sa ženama da razgovaramo”, navodi ona.

Najbliža okolina manastira ima veliki značaj i za Albance, jer se tu nalazi kula Ise Boljetinija, jednog od najvećih albanskih junaka sa početka XX veka.

Besim Boljetini je jedan od prvih komšija manastira i ima samo reči hvale o odnosima albanskog stanovništva sa manastirom Sokolica.

“Ne verujem da iko u našoj okolini ima bolje odnose od nas. Volimo i poštujemo jedno drugo, a ako se zatraži pomoć, onda i pomažemo”, ispričao je on.

Mustafa Keljmendi čak ima lične razloge da gaji respekt i zahvalnost prema manastiru.

“Tokom rata su nas pomagali. Mog sina su spasili od srpske policije”, kaže on.

Uprkos dobrim odnosima manastira i okolnog albanskog stanovništva, Sokolicu veoma često obilaze pripadnici KFOR-a.

Mati Makarija kaže da je svesna da NATO vojnici neće ostati zauvek na Kosovu.

“Inače, malo po malo, i mi znamo da će oni morati da odu. Ne mogu večito da nas čuvaju, zato je potrebno da mi izgrađujemo dobre odnose sa našim susedima”, smatra ona.

Iz tih razloga, monahinje Sokolice su, kako navode, nabavile i nekoliko knjiga za učenje albanskog jezika.

Neke od njih su im darovali i posetioci Albanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: