Valletta, Malta: šta videti za 2 dana (2)

U Valeti ništa nije predaleko. gradska pijaca u ulici Merchants Street otvorena je od 7h do 17h, svakog dana osim nedelje, a čim uđete, odmah s leve strane je kafe Al Mercato gde špagete ili zečji gulaš možete dobiti za oko 5€, piše Independent.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.11.2010.

00:50

Default images

Odmah iza Trga Velike opsade (Great Siege Square) nalazi se Palata Velikog Majstora, impresivna građevina koja pokriva ceo jedan kvart. Tu je danas smešten parlament, ali delovi zgrade su otvoreni za posetioce. Državničke prostorije, koje je nekada koristio Veliki Majstor, obično su otvorene od 9.30h do 16h svakog dana osim utorka; oružarnica je otvorena svakog dana od 9h do 17h (heritagemalta.com).

Casa Rocca Piccola (74 Republic Street; 00 356 2122 1499; casaroccapiccola.com) je palazzo u centru grada, u kojem i dan-danas žive pripadnici jedne aristokratske porodice. Unutra ćete videti mnoštvo aktikviteta i neobičnih predmeta koji oslikavaju život na ovom kompleksnom i fascinantnom ostrvu. Ture, koje ponekad vodi glavom i bradom 9. Marquis de Piro, počinju na pun sat u periodu od 10h do 16h; ulaz je €5.

Fort St Elmo je Vojni muzej, ali za jedan dramatičniji podsetnik strateškog položaja Malte skrenite južno i popnite se na Siege Bell, zvono posvećeno žrtvama Drugog svetskog rata. Zatim pređite ulicu i popnite se još više, do parka Lower Barrakka Gardens odakle se pruža spektakularan pogled, jedan od najboljih u Valeti.

Ručak na brzinu

U Valeti ništa nije predaleko. gradska pijaca u ulici Merchants Street otvorena je od 7h do 17h, svakog dana osim nedelje, a čim uđete, odmah s leve strane je kafe Al Mercato gde špagete ili zečji gulaš možete dobiti za oko 5€. Ako želite neko finije mesto, probajte Caffe Cordina na glavnom trgu, pravi relikt kafe-kulture 19. veka. Otvoren je svakog dana od 8h do 19h (nedeljom do 15h).

Anglo Maltese Restaurant (221 Merchant Street; 00 356 2723 9944) je fascinantan "bar za bivše vojnike" gde ćete uz svaki obrok dobiti besplatnu čašu vina.

Kulturno popodne

Nacionalni muzej arheologije smešten je u Auberge de Provence u ulici Republic Street (00 356 2122 1623). To je pravo mesto da se sagledaju dubina i širina malteške istorije. U muzeju ćete videti predmete iz praistorije, kao što su ostaci hramova u selu Tarxien, koje je slučajno otkrio jedan farmer 1913. Među izloženim predmetima su misteriozna "Žena koja spava" i Malteška venera, sićušna figura boginje plodnosti, kao i bezbroj drugih figura, često bez glava. Muzej je otvoren svakog dana od 9h do 17h, ulaz je €5.

Aperitiv

Cafe Prego, preko puta restorana Pizza Hut u ulici South Street, jedna je od onih izuzetnih lokacija koje vam mnogi preporučuju i pored toga što je zatvoren vikendom. Ako se zadesite u Valeti u bilo koje vreme od 7h do 17h od ponedeljka do petka, ne propustite da makar neko vreme uživate u enterijeru koje deluje kao scenografija za crno-beli film iz 1960ih. Nameštaj je oskudan, a na zidu vise flaše of viskija. Pivo Cisk će vas koštati €1.80, a šolju čaja možete dobiti za samo 1€.

Bilo koje večeri u nedelji možete posvetiti istraživanju centra za kretivnost St James Cavalier Centre for Creativity, u tvrđavi iz 16. veka u kojoj su danas smešteni bioskop, pozorište i kafe (00 356 2122 3126; sjcav.org). Kafe se otvara svakog jutra u 9.30 i radi do 19.30 od ponedeljka do srede, i do 23h ostalim danima u nedelji. Ovde možete i nešto pojesti, a da pritom ne potrošite bogatstvo.

Večerajte s lokalcima

Restoran La Valette je smešten u palati u ulici Republic Street, i služi i kao neka vrsta društvenog centra - unutra je veliki sto za bilijar, a nedeljom ujutro se ogranizuje tombola. Otvoren je od 9h do 21h ili 22h svakog dana (nedeljom se otvara u podne).

Ako želite neko otmenije mesto, probajte Fumia Restaurant u dvorištu pozorišta Manoel.

DAN DRUGI
Nedelja ujutro: pravac crkva


Ne možete promašiti ulični znak za crkvu St Paul's Shipwreck Church. Kad uđete (iz ulice Santa Lucia), obrećete se u svetu pozlate i ljubičastog somota, sa spektakularnom kupolom i raskošno dekorisanim oltarom. Obratite pažnju na grobnice u podu koje su maltene stripski dekorisane. Ponos crkve je staklena kutija u kojoj se nalazi tron kojim je Papa Benedikt dočekan u aprilu 2010. Crkva je otvorena svakog dana od 9.30h do 12h, i od 15h do 18h, ulaz besplatan.

Crkva Carmel Church je zavučena u ulici Old Theatre Street, i sasvim je drugačija od prethodne, sa enterijerom koji je po lokalnim standardima prilično podcenjen. Otvorena je svakog dana od 6h do 12h, i od 16h do 19.30h.

Branč

Maltese Labour Club nalazi se na prvom spratu u (41 Republic Street) i to je pravo mesto za degustaciju lokalne verzije engleskog doručka koji će vas izaći samo €3.50. Otvoren je svakog dana od 7h do 22h.

Druga varijanta je da čekate do 13h i zatim odete na brunch u mesto po imenu Phoenicia. Branč traje do 15h i košta €29.

Prošetajte kroz park

Dva parka, po jedan sa svake strane poluostrva, nude spektakularan pogled.

Iz parka Hastings Gardens gledate preko luke Marsamxett Harbour na Sliemu. Zatim prođite kroz kičmu grada do parka Upper Barrakka Gardens. Pored prijatnog zelenila, ovo mesto takođe nudi sjajan pogled preko luke Grand Harbour na "Tri grada" - Senglea, Vittoriosa i Cospicua - gusto naseljena poluostrva naspram Valete.

Šlag na torti

Autobusi 80 i 81 koji polaze od Gradske kapije odvešće vas iznad trošnog grada Rabata do mesta Mdina, što je drevna prestonica Malte. Put traje oko 45 minuta, a karta je €1.16. Istražite ovaj minijaturni, zidinama okruženi grad. Sa vrha brda pruža se odličan pogled na ostrvo, a između ostalog vidi se kupola crkve u mestu Mosta, treća kupola po veličini na svetu. Zatim sedite na piće u senci glavnog hotela za selebritije na ostrvu - Xara Palace (00 356 2145 0560; xarapalace.com.mt).

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: