Krstarenje Mediteranom (6)

Okružena jatom jedrilica koje su se vrzmale oko luke Palma de Mallorca, “Costa Concordia” je stigla do najvećeg balearskog ostrva. Brod se veštim manevrom prilepio uz dok a pola sata kasnije isto je učinio i kapetan “MSC Fantasije”.

Izvor: Intelligent Life

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2010.

05:50

Default images

Četvrtak, 19. avgust
Gaudi i ostrvski učenici


U luci su već bila dva američka kruzera - “Adventure of the Seas” i “Navigator of the Seas”. Jednostavna računica kaže: to znači da je pored redovnih turista u Palmi danas još oko 15.000 putnika i članova posade sa četiri kruzera. Mislio sam da će to, kao i dan ranije u Sidi Bou Saidu, postati nepodnošljivo, ali prevario sam se. Prostrana Palma “progutala” je mnoštvo ljudi i prikazala nam se u najlepšem svetlu. Izostalo je najavljeno nevreme pa su uslovi za istraživanje grada bili idealni. Najupečatljivija je, naravno, četiri veka stara katedrala na čijem je enterijeru uneo izvesne “male intervencije” Antonio Gaudi koji je živeo na ostrvu od 1904. do 1914. godine. U blizini Placa Major nalazi se zgrada Zubne klinike iz 1906, za koju mnogi veruju da je Gaudijevo delo iako je reč o projektu arhitekte po imenu Luis Forteza Rey koji je očigledno bio pod velikim uticajem Gaudijevog shvatanja modernizma i “organske arhitekture”. U tom periodu na Balearima “cvetao” je pokret nazvan Renaixenca, čiji je glavni cilj bila široka autonomija ostrva a insistirao je naročito na specifičnostima lokalnog jezika. Frankova pobeda u Građanskom ratu 1939. godine nemilosrdno je ugušila i ovaj, kao i sve ostale autonomističke i prodemokratske pokrete u Španiji. Kraj diktature sredinom sedamdesetih i decenije koje su usledile vratili su Balearima autonomiju a turistički bum u osamdesetim godinama snažno je dunuo u krila ekonomskog razvoja ovih ostrva.

Inače, sve je dvostruko jeftinije nego u Barseloni: taksi, kafa, paelja, vino, sangrija - sve što putniku namerniku treba. Jedino je dvadesetominutna vožnja kočijom po starom gradu nepristojnih 50 evra i to smo izbegli. Domaće stanovništvo čini se ljubaznim, turisti su uglavnom pristojni Nemci, nešto manje pristojni Englezi i “domaći” Španci. U svakom slučaju, destinacija za preporuku.

Petak, 20. avgust
Amarkord

Nešto posle ponoći “MSC Fantasia”, brod ukotvljen do našeg, isplovljava pola sata pre nas. Putnici, od kojih je većina verovatno “pod gasom”, izlaze na dekove i balkone svojih soba, zvižde i mašu nama koji ostajemo. Posle sedam dana međusobnog praćenja u stopu (jedino u nedelju mi smo bili u Savoni a oni u Đenovi) razilaze se brodovi i njihovih 6.000 putnika. Čudan osećaj. Scena pomalo podseća na isplovljavanje “Titanika” iz luke u Sauthemptonu kada s palube broda mašu i oni koji imaju kome da mašu ali i oni za kojima na dokovima niko nije ostao. “MSC Fantasia” još nekoliko minuta pred našim očima svetli kao onaj brod u “Amarkordu” a onda nestaje u mraku. Vreme je da se ide kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: