Via ferrata do pećine Turčinovac

Do pećine Turčinovac ispod Ovčara od ove jeseni nova turistička atrakcija. Visina ovog „čeličnog puta“ iznosi 45, a dužina čak 60 metara

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

06:30

Default images

Turističku ponudu Ovčarsko-kablarske klisure od ove jeseni obogatila je još jedna atrakcija namenjena ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova - „čelični put“ ili takozvana vija ferata. Ova prva „ferata“ u Srbiji vodi do pećine Turčinovac, ispod planine Kablar, za koju se dovode u vezu mnogobrojna predanja, a koja je oduvek svojim izgledom i nedostupnošću mamila znatiželjne.

„Feratu“ su protekla tri meseca gradili članovi čačanskog kluba ekstremnih sportova „Armadiljo“, kao i njihove kolege iz srodnih klubova cele Srbije - Užica, Kraljeva, Kruševca, Smedereva, Beograda... „Čelični put“ do pećine Turčinovac koštao je oko milion dinara, a novac je obezbedilo nekoliko firmi, dok je Turistička organizacija Čačka izdala dozvolu za izgradnju.

- „Ferata“ je visine 45 metara, a ukupna dužina joj je, zbog vijugavosti, 60 metara - ispričao nam je Petar Šunderić, predsednik kluba „Armadiljo“. - Ovo je, zapravo, prvi korak ka pravom alpinizmu. Želeli smo da skrenemo pažnju ljudima da se više bave sportom, da odlaze u prirodu i druže se.

Šunderić uverava da je potpuno bezbedno penjanje „feratom“, a ova avantura čak i ne zahteva posebnu kondiciju i preterani napor. Do odredišta se penje osiguranim merdevinama, uz obaveznu dodatnu opremu - uže, kacigu i pojas, kao i uz pratnju obučenih vodiča, kojih je trenutno petoro.

- „Feratom“ se do pećine može ići u svako doba godine, jedino je opasnije po kišnom vremenu i pri otapanju snega - kaže Šunderić. - Nadamo se da ćemo privući veliko interesovanje kod svih ljubitelja alpinizma, a očekujemo i posete stranih turista u čijim zemljama je „ferata“ jako popularna.

Ovčar banja bi uskoro mogla da postane budući centar za obuku mladih alpinista, jer klub „Armadiljo“ planira da u saradnji sa Alpinističkim savezom Srbije postavi vežbališta na 12 lokacija na Kablaru. Pored toga, planirano je da se nastavi izgradnja „vija ferate“ do samog vrha stene (oko 100 metara), za šta je već urađen projekat.

PEĆINA

Na nadmorskoj visini od 560 metara nalazi se pećina Turčinovac. Mnogobrojne legende dovode se u vezu s njom, a jedna od njih kaže da se u pećini krio srpski zbeg u vreme Turaka. U njoj su pronađeni ostaci drvenih greda, najverovatnije od crkvice koju su ovde podigli, ali ima i ostataka keramike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: