Jesenji gastronomski festivali (2)

Marunada Festival u Lovranu, Festival Kestena u Elosu, Piment d'Espelette Festival, Espelette...

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

23:37

Default images

Marunada Festival, Lovran, Hrvatska - održava se od 15. do 17. oktobra

Blagosloven blagom mikroklimom, gradić Lovran na Opatijskoj rivijeri u Hrvatskoj poznat je po obilju slatkog kestenja, ili maruna, koje se gaji u zaleđu. Sredinom oktobra žetva kestenja se proslavlja festivalom koji počinje u Lovranu, a zatim se narednih vikenda seli u Liganj i Dobre. Uske popločane ulice Lovrana tada su pune tezgi sa različitim kreacijama od maruna – od meda do sladoleda od maruna – a u restoranima se izlažu specijalni jelovnici sa jelima poput ramsteka u sosu od maruna i plalačinki sa kremom od maruna. Trg Brajdice će 16. oktobra biti u centru pažnje, a za vreme festivala će biti organizovani i sportski događaji, uključujući trku biciklista, boćanje na travi i kros uz planinu Učka.

Informacije tz-lovran.hr/english/calendar.html

Smeštaj Casa Oraj je predivno renovirana porodična vila, smeštena na padinama planine Učka, 10 minuta od Lovrana. Ima četiri spavaće sobe i malu biblioteku. Spavanje je od €49 po osobi (0038 551 294 400; lovranske-vile.com).

Festival Kestena, Elos, Krit, Grčka - održava se 16. i 17. oktobra

Brda koja okružuju selo Elos prekrivena su kestenima kojima je svakog oktobra posvećen jedan vikend. Festival je relativno mali, ceo događaj je strogo lokalan i ograničen na Elos i okolna sela. Ali, iako mali po obimu, festival je vrlo intenzivan: tokom dva dana svi izlaze na ulice i goste se kestenjem sa roštilja i specijalitetima od ovog ploda, piju se ogromne količine lokalne lozove rakije tsikoudia, i organizuju se igre u tradicionalnoj nošnji.

Informacije gnto.gr

Smeštaj Velanos Broj 3 je jedna od četiri kuće za izdavanje na brdu pored sela Kefali, na 10 minuta vožnje od Elosa. Kuća je sa kamenim zidovima i lamperijom na plafonu, prima četiri osobe, i na kratkoj je pešačkoj distanci od sela Elafonisi koje je na samom moru. Kuća za četvoro je €430 u nedelji počevši od 12. oktobra (0178 9297 705; freelance-holidays.co.uk).

Piment d'Espelette Festival, Espelette, Francuska - održava se 23. i 24. oktobra

Mali baskijski grad Espelette na jugozapadu Francuske čuven je ne po svojim kućama sa drvenim gredama koje se vide na fasadi, niti po svojoj crkvi iz 16. veka, već po jarko crvenim i veoma ukusnim čili paprikama – Piment d'Espelette. Svakog oktobra, Espelette je fokusiran isključivo na festival koji se održava od 1960ih i danas privlači veliki broj gostiju. Kuće po selom mestu tada su ukrašene girlandama od paprika, a u nedelju ujutro svi se okupljaju na misu u crkvi kako bi proslavili žetvu Pimenta, a zatim na ceremoniju na kojoj se imenuju novi članovi esnafa Piment d'Espelette (nakon što progutaju prstohvat pimenta, zaklinju se da će ga braniti do same drške). Nakon toga kreće veselje po ulicama grada.

Informacije pimentdespelette.com

Smeštaj Espelette ima dva hotela s elementarnim komforom, a ako tražite kvalitetniji smeštaj, probajte Hotel Arcé u selu St Étienne de Baïgorry, na pola sata vožnje od sela Espelette. Dvokrevetne su od €125, bez doručka (0033 559 374 014; hotel-arce.com).

Festival kestena i oraha Aritzo, Sardinija, Italija - održava se od 29. do - 31. oktobra

Planinski gradić Aritzo, u srcu planinske oblasti Barbagia na Sardiniji, okružen je šumama kestena i oraha. Lokalna legenda kaže da je ove bujne šume u jednom jedinom trenutku stvorio Sveti Efisio, koji je zatim angažovao meštane da ostatak sveta edukuju o čarima ovih čudesnih plodova. A oni baš to i rade – svake godine, u poslednjem vikendu oktobra, tri dana posvećuju proslavi svoje žetve. Pečeno kestenje i orasi su na svakom koraku, na tezgama se prodaje sve od ovih plodova - od kolača s orasima do lokalnog specijaliteta carapigna, što je u stvari šerbet sa limunom.

Informacije sardegnaturismo.it

Smeštaj La Baita se nalazi u centru gradića Aritzo, a gostima je na raspolaganju nekoliko jednostavnih soba i apartmana. Dvokrevetne sobe su od €35 po osobi, uključujući doručak; apartman za šest osoba je €300 za noć (0039 3382 484 172; labaita.org).

Festival maslina, Caimari, Mallorca, Španija - održava se 13. i 14. novembra

Selo Caimari se nalazi u podnožju planinskog venca Serra de Tramuntana, okruženo je maslinjacima i centar je proizvodnje maslina još od rimskog doba. U selu se svake jeseni održava festival u čast njegove najvrednije letine. Ulice su tada ukrašene maslinovim grančicama, a festival se održava u centru sela gde se prodaju proizvodi od maslinovog ulja, maslinovog drveta, kao i drugi lokalni produkti poput smokvi i badema. U nedelju idite do maslinove prese na seoskom trgu da vidite magarca koji je na tradicionalan način upregnut u presu - hoda u krug i i tako vuče kameni žrvanj.

Informacije mallorcaweb.com

Smeštaj Atmosferu festivala možete osetiti u hotelu Can Casetes u centru sela, sa pogledom na planine Tramuntana. Hotel ima pet soba i sve su pune ručno rađenog nameštaja koji pravi vlasnik. Dvokrevetne su od €110 (0034 971 875 395; balearicdiscovery.com).

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: