TOP 10 atrakcija Južne Dalmacije

Samostan Rođenja Bl. Djevice Marije na Lopudu osnovan je 1483. godine

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

06:10

Default images

1. ELAFITI

Najbliži aerodrom - 34 km, Čilipi • Lučka kapetanija Lopud: 020 743 542 • INFO: www.dubrovnik.in, visitdubrovnik.hr • Javni brodski prijevoz: 15-50 kn • Brod do Lokruma + ulaznica u rezervat: 40 kn

Dubrovnik i njegova šira regija nisu vezani samo uz elitni turizam, povijesne znamenitosti, kulturu, cruisere, elitne hotele... U neposrednoj se blizini prostire prekrasan arhipelag, Elafiti, dugačak 25 km. Osim raznovrsne mediteranske vegetacije i faune, na otocima su sačuvane i brojne graditeljske znamenitosti. U srednjem su vijeku otoci bili na vrhuncu moći, a dubrovačka vlastela naprosto se nadmetala koja će izgraditi ljepši ljetnkovac. U to je vrijeme na otocima bilo i više od 50 crkava, a samo na Lopudu bilo ih je 30. Od davnina Elafiti privlače putnike namjernike prekrasnim krajobrazima, plažama, vegetacijom, znamenitostima. Elafitsko otočje čine - Daksa, Koločep, Sveti Andrija, Lopud, Ruda, Šipan, Mišnjak, Jakljan, Kosmeč, Goleč, Crkvine, Tajan i Olipa (najzapadniji otok) plus hridi kao što su Grebeni... Neki u Elafite ubrajaju i Lokrum i Mljet.

Koločep

Jedan je od tri najveća elafitska otoka, najbliži je Dubrovniku. Udaljen je od Grada svega 3,2 km i odlično je povezan redovitim brodskim linijama. Osim njima, do Koločepa se može doći i gliserima, barkama i luksuznim jahtama. Kalamota je drugo ime za taj prekrasni otok i njime se najčešće služi lokalno stanovništvo. Razdaljinu između Gornjeg i Donjeg Čela laganom šetnjom uz maslinike, vrtove i zaostale ruševine ljetnikovaca možete proći za sat vremena. Na otoku živi 200 ljudi.

ŠTO POSJETITI
Gornje i Donje Čelo


Oko obližnjih mjesta nalaze se mirisni parkovi prepuni rogača, maslina, limuna, naranača… Naselja datiraju još iz doba antike, a u crkvici Sv. Antuna iz 15. stoljeća nalazi se poliptih Ivana Ugrinovića.

Uvale Sapluni i Porat

Nautičari ih obožavaju zbog ljepote prirode i čistoće mora, ali i blizine Dubrovnika. Tu se uživa u zalasku sunca, a već sat poslije možete uživati u koncertima ili kazališnim predstavama Dubrovnika.

Lopud

Gotovo je dvostruko veći od Kalamote. Dugačak je 4,5 km, a širok dva. Za turiste je zanimljiviji od Koločepa. Sa sjeverozapadne strane Lopud prožima suvremena arhitektura i staro jezgro u kojem je franjevački samostan. Unutar tog zdanja je i crkvica Svete Marije Spilice koju je 1523. oslikao venecijanski slikar Pietrro di Govanni. Pregršt je palmi, mediteranskog bilja, crkvi iz srednjeg vijeka, a uz cijelu istočnu obalu je prekrasna pješčana plaža. Na otoku živi približno 100 obitelji.

Šipan

Najveći je elafitski otok. Najnerazvijeniji je i najudaljeniji od Dubrovnika, a samim time i najviše očuvan. Površina mu je 16,6 četvornih kilometara i 17 km je udaljen od Dubrovnika. Dobro očuvana asfaltirana cesta povezuje Suđurađ i šipansku luku. Znamenite su crkve Sv. Ivana s freskama iz 11. do 15. stoljeća te romanička bogomolja Sv. Mihovila iz 11. stoljeća. Na otoku postoje 42 stara ljetnikovca, 34 crkve i crkvice te brojne kapelice, uglavnom u ruševnom stanju.

Sveti Andrija

Ovaj je otok od Dubrovnika udaljen 10 km. Poznat je po prekrasnoj borovoj šumi koja raste sa zapadne strane i divnim tirkiznim omalenim valama kristalno čistog mora. Na ostatku otoka nema šuma. Gosparska obitelj Crijeveć u srednjem je vijeku ovdje izgradila za benediktince samostan i crkvu. U samostan su dubrovačke vlasti, uglavnom po kazni, slale nepoćudne. Otok je poznat i po svjetioniku koji se vidi s udaljenosti od 24 nautičke milje.

ŠTO POSJETITI

Ornitološki rezervat, Otok Sv. Andrija je ornitološki rezervat i stanište je brojnih vrsta ptica.

2. KORČULA

Najbliži aerodrom - 104 km Split • Lučka kapetanija: 020 711 178 • ACI Marina Korčula: 020 711 661 • Sidrišta: luka Banja, uvala Vrbovica • www.visitkorcula.net, www.korcula.net • INFO: TZ Korčula, Obala dr. Franje Tuđmana 4, 020 715 701

Grad Korčula na istoku istoimenog otoka te okolna naselja Čara, Račišće, Kneža, Žrnovo i Pupnat nude hotelski i privatni te smještaj u kampovima i ACI-jevoj marini. Osnovna zanimanja su turizam, vinogradarstvo, brodogradnja, pomorstvo i maslinarstvo. Grad se može podičiti vrhunskim bijelim vinima Pošip, Grk i Rukatac kao najboljim bijelim vinima u Dalmaciji.

Stari grad je spomenik kulture opasan zidinama iz 14. i 15. stoljeća, a ponedjeljkom i četvrtkom su nezaobilazne izvedbe korčulanske viteške igre moreške. Samo četiri kilometra od Korčule nalazi se slikovito mjesto Žrnovo, poznato po viteškoj igri moštri. Pupnat je najmanje naselje na otoku, ali poznato po viteškoj igri kumpaniji i najljepšoj otočnoj uvali, Pupnatskoj luci. Zavalatica pripada mjestu Čara, udaljenom 20 km od grada, i poznata je po viteškoj igri kumpanija, a Račišće je poznato pomorsko naselje 12 kilometara zapadno od Korčule.

Katedrala Svetog Marka

Najpoznatiji graditelj crkve iz 14. i 15. st. je Marko Andrijić koji je svoja remek djela (prozorsku ružu, zvonik katedrale i nebnicu nad glavnim oltarom) sagradio u rodnom gradu. U katedrali se nalaze slike Jacopa Tintoretta te nekih talijanskih slikara, ali i djela Ivana Meštrovića i Frana Kršinića. Katedrala je vrhunac graditeljstva u Korčuli.

Marko Polo

Slavni srednjovjekovni svjetski putnik i istraživač o čijoj stvarnoj zavičajnoj pripadnosti ne postoje pisani izvori. Stalni je prijepor o mjestu Polova rođenja, u kojem jedni ističu da je to bila Venecija, a drugi Korčula. S druge strane, postoje pisani dokumenti koji Pola svakim danom sve više približavaju gradu Korčuli, a turisti u velikom broju obilaze kuću u kojoj se, navodno, rodio.

Moreška

Korčulani su morešku upoznali prije gotovo 400 godina, točnije početkom 17. st. Teško je reći odakle je moreška stigla u Korčulu, zna se samo da je najstarija poznata moreška izvedena 1150. u Španjolskoj. Korčulanska viteška igra je bojni ples s mačevima koji karakterizira kratka dramska radnja.

3. OTOK MLJET

Najbliži aerodrom - 88 km, Dubrovnik - Čilipi • Lučka ispostava: 020 745 040 • www.mljet.hr • INFO: TZ Mljet, Sobra bb, 020 746 025

Na Mljetu je, prema legendi, sedam godina boravio Odisej, a sv. Pavle na njegovim je obalama doživio brodolom. Mljet je otok mistike, prirodnih ljepota, kontrasta i endemične flore.

Čak 70 posto njegove površine pokriveno je šumom i jedan je najljepših mediteranskih otoka. Sve su to razlozi što je na sjeverozapadnom dijelu otoka 1960. godine kao prvi institucionalizirani oblik zaštite prirodnog ekosustava na Jadranu proglašen nacionalni park s dva slana jezera.

Mljet je dug 37, a prosječno širok tri kilometra. Naseljen je još u ilirskim vremenima, o čemu svjedoče ostaci brojnih kamenih tvrđava. Bogatstvo povijesti od ilirskih, rimskih i vremena Dubrovačke Republike doslovce je opipljivo na svakom kantunu. U blagodatima Mljeta se još uvijek može uživati bez prevelike gužve.

Otočić Sv. Marije

Kao posebna atrakcija na Velikom jezeru “iznikao” je otok na kojemu su u 12. stoljeću benediktinci sagradili samostan s crkvom Sv. Marije. Do otočića je organiziran prijevoz brodom s prvim polaskom u 9.10 te dalje svakih sat vremena do 18.10 sati. U bivšoj državi samostan je pretvoren u hotel, a posjed je vraćen Dubrovačkoj biskupiji 1998. godine i otad se neprestano obnavlja.

Rimska palača

Glavna rimska naseobina mljet-ske kolonije bila je fortifikacijska cjelina na samoj obali s an-tičkom palačom, termama, ar-senalom, skladištem za galije i dvije ranokršćanske bazilike. Mjesto Polače dobilo je ime po njoj. Ona je treća rimska građe-vina po očuvanosti na Jadranu.

Mljetska kuća - konoba Triton (Babino Polje)

Iako na otoku nema klasičnog muzeja, u sklopu konobe Triton (020 745 131) u Babinu Polju dio kuće i okućnice pretvoren je u mali privatni muzej. Posje-titelj može vidjeti kako je bila uređena tradicionalna mljetska kuća s originalnim namješta-jem i kućanskim pomagalima.

4. PARK PRIRODE LASTOVO

Info: www.pp-lastovo.hr

Lastovo je jedan od najmlađih parkova prirode u Hrvatskoj, a pripada južnodalmatinskoj otočnoj skupini. Godine 2006. Sabor ga je proglasio parkom prirode da bi se zaštitio i sačuvao prirodni izgled i okoliš. Dugačak je deset, a širok samo 5,8 kilometara. Zbog predivnih otočića, bujne vegetacije i obilja morske ribe bio je nazivan Carskim otokom. Omiljeno je odredište nautičara koji svojim plovilima mogu obilaziti skrivene i osamljene uvalice. Park obuhvaća 44 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 četvorna kilometra i 143 četvorna kilometra morske površine. S izuzetnom prozirnošću akvatorija, park obiluje obalnim strmcima i mnoštvom biljnih i životinjskih vrsta. Njegova šuma krije mnoge špilje, pećine i jame, a krunski dragulji skriveni su u bogatom podmorju.

Preporuka: ronjenje, izleti na obližnje otočiće, trekking

5. ODISEJEVA ŠPILJA

Info: www.mljet.hr

Brojne su špilje na Mljetu, a među najljepšima su Ostaševica i Movrica na obroncima iznad sela Babino Polje. No, jedna špilja na obali, 15 minuta hoda od Babina Polja, koju Mljećani jednostavno kao i cijeli predio zovu Jama, poznata je i kao Odisejeva špilja. Tu se prema predaji sklonio Odisej i pao u ruke nimfi Kalipso. Špilja ima dva ulaza, s kopna i mora.

Preporuka: posjet organiziranim prijevozom brodom, fotografiranje

6. BAĆINSKA JEZERA

Info: www.klek.info/hr /bacinska-jezera

Baćinska jezera su skup jezera u mjestu Baćina uz grad Ploče na desnoj strani ušća rijeke Neretve. Jezera su relativno mala (138 hektara), ali spadaju u red najzanimljivijih pojava u hidrografiji krša. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero. Površinom najveće je jezero Oćuša. Najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 34 metra. Vrbnik je najmanje i jedino nije povezano s ostalim jezerima. Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Bogata su slatkovodnom ribom, ali ima i cipala.

Preporuka: ribolov, kupanje

7. UŠĆE NERETVE

Info: www.neretva.info

Ušće rijeke Neretve dom je mnogih vrsta i mrjestilište nekih riba i rakova. To je područje važno i za riblje i ptičje migracije. U dolini Neretve živi 310 vrsta ptica, a njih 115 se ondje gnijezde. Područje je važno i za migracije i prezimljavanje ptica. Plićaci i stijene pogodno su prebivalište za migraciju crnoglave strnadice (Emberiza melanocephala), rodarica, čigri i galebova. Šaš i vodene površine važni su za migracije i prezimljivanje gusaka. Šaš, okolne livade i grmlje presudni su za preživljavanje raznih vrsta ptica.

Preporuka: fotosafari, vožnja tradicionalnim lađama

8. ŠPILJA NAKOVANA

Info: visitdubrovnik.hr

Poviše sela Nakovana na Pelješcu, u špilji zvanoj Spila, arheolozi su otkrili i istražili ilirsko svetište iz helenističkog razdoblja (4. - 1. st. pr. Kr.). Špilja kod Nakovane jedino je dobro sačuvano i potpuno istraženo ilirsko svetište koje poznajemo, jedino zapečaćeno špiljsko nalazište u Hrvatskoj koje su otkrili arheolozi, a ne slučajni namjernici, pa je tako njegov znanstveni potencijal ostao potpuno sačuvan. Špilja zbog arheoloških istraživanja još nije otvorena za javnost.

Preporuka: špilju, nažalost, ne možete istražiti iznutra, ali upoznajte njenu priču

9. VELA SPILA

Info: www.vela-spila.hr

Jedan je od najpoznatijih prapovijesnih lokaliteta u Europi. Svi pronađeni predmeti izloženi su u Centru za kulturu gdje su i zbirke drvenih maketa brodova, mozaika te međunarodna poklon-zbirka crteža, grafike i malih skulptura. Tom zbirkom dominiraju dvije skulpture engleskoga kipara Henryja Moorea, koji su jedini radovi tog autora u Hrvatskoj.

Preporuka: istražite uređeni dio špilje i od stručnjaka doznajte sve o njenoj zanimljivoj povijesti

10. MLINICE LJUTA

Info: www.meetdubrovnik.com

Na rijeci Ljutoj u Konavlima sagrađen je sustav mlinica i stupa, koji se sastojao od osam mlinica za brašno, dvije mlinice za ulje i tri stupe. Kada je Dubrovačka Republika kupila Konavle, na rijeci su u gornjem toku zatečena četiri mlina. Nakon 1550. g. sagrađen je cjelokupni sustav “donji mlinovi”, koji se očuvao do danas.

Rijeka Ljuta u Konavlima, odnosno njezin gornji tok, zaštićeni je prirodni krajolik, a sustav mlinica je zaštićeni spomenik kulture. To je izuzetno lijepo mjesto koje svoje posjetitelje ne ostavlja ravnodušnima. U jednoj od mlinica nalazi se restoran Konavoski dvori.

Preporuka: uživajte u prirodi i starim mlinovima te ručajte u Konavoskim dvorima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: