Najbolje od neotkrivene Istre

Novinarka Jutarnjeg lista otkriva tajne istarske oaze u kojima se spajaju tradicija, kultura, gastronomija i predivna priroda, koje su udaljene od gužvi i horda turista, a ipak toliko blizu od glavnog istarskog grada i morskog plavetnila

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

06:40

Default images

Ako želite mir i odmor za dušu a da pritom ipak uživate u ljepoti, nešto vidite i naučite, prava mjesta za vas su dva mala istarska grada bogate povijesti, ali i svijetle budućnosti. Kameniti gradić Bale nudi istarsku tradiciju i arhitekturu koja kazuje njegovu prošlost još iz doba Rimskog Carstva. Srednjovjekovni gradić

Rimski kastrum u srednjem je vijeku postao gradić utvrđen bedemima, a prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle 965. godine. Taj rimski Castrum Vallis danas je gradić čija se povijesna jezgra nalazi 145 metara nad morem opkoljena brdima. U Balama možete uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta i župne crkve te zaviriti u Gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća. Tišina koja vlada kamenim uličicama gotovo se može čuti, a zbog toga i mnogih drugih razloga valja svratiti u Bale - biser okružen zelenilom i morskim plavetnilom.

Na svakom od tri ulaza u Bale dočekat će vas ljepota gradića sagrađenog na mjestu gdje je u prapovijesti bila gradina. Kuće u Balama sagrađene su u nekoliko koncentričnih krugova, a povezane danas prelijepim uličicama opločenima kamenom. To su jednostavne kuće bez puno ukrasa, no zagledate li se u njihova pročelja, nerijetko ukrašena cvijećem, vidjet ćete da su na nekima isklesane godine gradnje, pa znamo da potječu iz 14. i 15. stoljeća. Stoljeće kasnije sagrađena je i najmonumentalnija baljanska zgrada - kaštel Soardo-Bembo koji plijeni pozornost svih koji svrate u grad.

Pozornost će vam sigurno zaokupiti i Kamene priče, kompleks od sedam kuća u kojemu ćete pronaći sve što vam treba za dobar, aktivan i duhom oplemenjen odmor. Svježe i prirodno uzgojeno

- Sve je počelo prije 12 godina kada sam se iz Nizozemske vratio u Hrvatsku te u Balama otvorio konobu Kamene priče - rekao je Tomislav Pavleka, vlasnik kompleksa koji čine konoba, apartmani, teatar, Ljetna jazz akadmija i Last Minute Jazz Festival.

Konoba Kamene priče čini se poput nekog potpuno drugog svijeta. Prostori u koje ulazite od prvog do posljednjeg trenutka neće vas ostaviti ravnodušnima. Svojom nepatvorenom prošlošću oduzet će vam dah i poželjet ćete u tom miru provesti cijeli dan.

- U restoranu služimo isključivo svježe namirnice, biološki čisto uzgojene. Ne poslužujemo ribu ako je more nemirno ili je blagdan kad ribari ne plove. Meso je iz okolice Bala, a sirevi su domaći ovčji, kozji, kravlji ili miješani. Posebnu pozornost posvećujemo vegetarijanskoj kuhinji - istaknuo je Pavleka.

U svemu tome možete uživati sjedeći u hladu, na drvenim klupama, okruženim zidovima koji kao da vam žele nešto poručiti. I apartmani Kamene priče kao da su izašli iz baljanske prošlosti, a u njihovim stoljetnim kućama možete uživati u zelenom i prirodnom okruženju. Kamene priče predstavljaju oazu latino jazza, restoran, lounge bar i obiteljski hotel. Ondje jednostavno morate zaboraviti na dnevni stres jer postoji priča za svakoga. Kompleks od 560 četvornih metara, smješten u samom srcu Bala, ne plijeni samo ljepotom, nego i kulturnim programom, a Throne Theatar je jedan od njih. Ideja i tri daske

- Za teatar su potrebni samo ideja i tri daske, a to smo mi u Kamenoj priči napravili i svi koji su kao glumci ili posjetitelji obišli naš teatar, u to su se uvjerili - istaknuo je Pavleka.

Druga posebno lijepa priča je jazz u Kamenim pričama.

- To je višegodišnji projekt u koji vjerujemo i posebno ga volimo. Na našoj pozornici svirali su mnogi glazbenici svjetskoga glasa. Potvrda da im je boravak u Kamenim pričama bio poseban jest i Last Minute Jazz Festival koji se održava u našem prostoru i na mjesnom trgu svake godine od 1. kolovoza i traje pet dana. Festival je međunarodni kao što su to i Kamene priče - objasnio je. Najnagrađivaniji maslinari

Ovogodišnji Last Minute Jazz Festival od 1. do 5. kolovoza okupit će čak 140 vrhunskih glazbenika. Kamene priče, koje je Pavleka gradio kamen po kamen 12 godina, posebna je i jedna od ljepših baljanskih priča zbog koje svakako treba doći u ovaj istarski gradić.

U Bale treba doći i zbog Uljare Grubić te Muzeja starih eksponata. U Uljari Grubić možete doživjeti i vidjeti cijelu priču od maslinova ploda do ulja kakva je danas, ali i kakva je bila prije 100 godina. Kameni mlin, sporta, vreća od konopa koja je služila za krcanje maslina, preše, sve je tu na jednome mjestu isto onakvo kakvo je bilo i prije 100 godina.

- Prije dvije godine rekonstruirali smo ovaj objekt sagrađen 30-ih godina prošlog stoljeća s ciljem ne samo da uredimo modernu uljaru, nego i da sačuvamo stare eksponate, muzejske primjerke, nekadašnje stare uljare kako bismo očuvali i njegovali tradiciju i kulturu - rekao je vlasnik Uljare Grubić, mladi istarski maslinar Emanuel Grubić.

Dodao je da se turistima, koji organizirano dolaze u predsezoni i posezoni, a individualno ljeti, stara uljara čini dojmljivom. Nema, naime, mnogo mjesta gdje mogu vidjeti originalnu liniju, autentičnu i sačuvanu kakva je bila prije 100 godina. Naravno da je zanimljiva i nova linija, kapaciteta 60 vagona u kojoj masline prerađuju najbolji i najnagrađivaniji maslinari južne Istre, ali ono staro i autentično ipak je mnogo zanimljivije. U uljari se maslinovo ulje može i kušati te kupiti jer Grubić godišnje proizvede oko 1000 litara ulja. I to je dio Bala. Ladonja stara 200 godina

Ljepotu koju doživite u Balama možete doživjeti i u Svetvinčentu i njegovoj okolici, primjerice u Smoljancima. I to mjesto ima posebnu priču, koja se zove Stancija 1904., stancija za odmor duše i tijela. Stogodišnje imanje nalazi se u srcu južnoga dijela Istre. Idilična, obuhvaća zemljište od 6000 četvornih metara. Njegovani vrt sa starim stablima umiruje i opušta. Dječje igralište i parkiralište za goste ograđeni su suhozidom. Tradicionalne istarske kuće, stare 106 godina, suvremeno su renovirane i opremljene te zajedno sa seoskom arhitekturom pridonose ugodnom stanovanju. Dva apartmana opremljena su za osobe s posebnim potrebama. Položaj s krasnim pogledom na more savršen je za polaznu točku izleta u unutrašnjost Istre ili na 15 kilometara udaljenu obalu. Kuća za odmor s apartmanima okružena je velikim i s ljubavlju njegovanim parkom, a kao dragulj među stablima nalazi se i 200 godina stara ladonja.

- Kada smo se suprug Rolf i ja s kćeri Verom Victorijom prije 12 godina iz Švicarske preselili u Hrvatsku, za oko nam je u Smoljancima zapeo upravo ovaj kompleks sa starim stogodišnjim stambenim zgradama i štalama. Oduševio nas je na prvi pogled i tako je nastala Stancija 1904. koja je naziv dobila po godini kada je sagrađena cisterna za vodu koja je najstariji građevinski objekt - objasnila je Draženka Moll, vlasnica Stancije.

Dodala je da Stancija radi tijekom cijele godine i vode se filozofijom seoskog života “u ritmu prirode”. Njihovi turistički kapaciteti sastoje se od kuće, apartmana i soba uređenih prema svjetskim standardima, ali uz poštovanje tradicije istarske arhitekture. Riječ je o malim smještajnim kapacitetima, 17 ležajeva, ali visoke kvalitete s četiri zvjezdice. Na Stanciji 1904., osim prekrasne prirode, oduševit će vas i terase koji pozivaju na provođenje vremena u prirodi. Kašteli i rimska povijest

Napuštajući Stanciju 1904. u Smoljancima, put će vas neizbježno dovesti u Svetvinčenat - mjesto bogate povijesti, naseljeno još od prapovijesti te u rimsko doba. Svetvinčenat privlači svojim lijepim trgom, popularnom Placom, i njegovim autentičnim renesansnim izgledom, skladnim arhitektonskim proporcijama i jednostavnošću. Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Grimani, najsačuvaniji u Istri i najveća svetvinčentska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta i odredište nekad davno vojnika, gostiju, vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista. Blizu kaštela je nezaobilazna kultna oštarija Ferlin. Drugačija je od svih drugih, ali ne po dugogodišnjoj tradiciji, nego po sadržaju te osebujnom vlasniku Mariju Ferlinu.

- Drugačija je zato što u njoj nema flipera, videoigara ni poker-automata. To kod mene nećete naći - istaknuo je vlasnik Mario Ferlin. Trombon iz 19. stoljeća

U toj oštariji, koja se službeno vodi kao cafe bar, dobit ćete pršut i sir koji vlasnik vlastoručno reže pred samim gostima. Oštarija Ferlin je drugačija i zato što u njoj možete doživjeti povijest Svetvinčenta. Na zidovima vise stare fotografije gradića i njegovih ljudi, među kojima su fotografija limene glazbe iz 1890. godine te malo mlađa fotografija potomaka tih glazbenika. Tu je i trombon iz sredine 19. stoljeća. Kod Ferlina će vas zimi dočekati i prave književno-scensko-glazbene seanse, a ljeti ćete naići na sudionike Festivala plesa i neverbalnog kazališta koji će se od 23. do 27. srpnja 11. put održati u ovom mjestu. - Festival je jedna od najboljih stvari koja nam se dogodila - zaključio je Mario Ferlin, jedan drugačiji vlasnik jedne drugačije oštarije, dok reže prekrasne fete pršuta. I, eto, zbog toga valja doći u Svetvinčenat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: