Kusttram, tramvaj duž belgijske obale

Najduža tramvajska linija na svetu proteže se duž čitave belgijske obale, pored najpoznatijih letovališta. Kompletno upoznavanje ovog pojasa moguće je u samo jednom danu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

22:00

Default images

Početna stanica je u mestu Knokke (srp. Knoke) nedaleko od granice sa Holandijom, a završna u gradu Adinkerke kod francusko-belgijske granice. Ukupna dužina iznosi 67 km.

Zahvaljujući ovoj liniji u jednom danu možete ići u šoping na krajnjem severu, posetiti atraktivne plaže u Ostendeu (središnji deo rute) i jesti dagnje u gradu De Panne (krajnji jug).

Celokupna vožnja traje 2 sata i 20 minuta, a tramvaj staje na 69 stanica, a u najvećem belgijskom letovalištu Ostendeu, staje 10 puta.

Ovom linojom ne voze se samo turisti, već i hiljade Belgijanaca svaki dan tramvajem ide na posao. Tramvaji su novi i prijatni, u špicu sezone cirkulišu na svakih 10 minuta, od 6 ujutro pa do 1.30 posle ponoći, a van sezone na svakih 20 minuta.

Kusttram prolazi pored prostranih plaža Severnog mora, pešačkih bulevara i atraktivnih ribljih restorana.

Karta od jednog do drugog kraja obale iznosi 2 €, dok dnevna karta (dagkaart) koja omogućuva neograničen broj ulazaka i izlaza iz tramvaja tokom jednog dana, košta 5 €. Karta koja važi tri dana je 10 €.

Postoje posebne pogodnosti ukoliko planirate da putujete tramvajem u turističke svrhe i pritom obilazite atrakcije belgijske obale. Za to služi pluskaart - karta koja u sebi sadrži i kartu za prevoz i ulaznicu za lokalitete koje želite da posetite.

Prvi deo ove tramvajske linije izgrađen je 1885, dok je ostatak završen nakon Prvog svetskog rata.

Tramvaj je danas u vlasništvu saobraćajnog preduzeća De Lijn. Karte možete kupiti na njihovim stanicama, kioscima ili u supermarketima, što je mnogo povoljnija opcija nego kupovina u samom vozilu.

125 godina postojanja

Povodom proslave 125 godina postojanja ove tramvajske linije u junu 2010. održana je svečana parada između gradova Oostende i Westende.

U galeriji Venetiaanse Gaanderijen u Ostendeu otvorena je privremana izložba od 12. juna do 14. novembra 2010.

Izložba obrađuje različite teme:. Sporen (šine) prikazuje prošlost, tussenstops otkriva koliko je Kusttram uticao na razvoj turizma i urbanizaciju, uitzihten govori o tome šta putnici mogu da vide kroz prozore tramvaja.

Da biste posetili izložbu izađite na stajalištu Oostende, Koninginnelaan i krenite do galerije. Ulaz je 4 €.

Najatraktivnije destinacije od severa ka jugu

Provincija Zapadna Flandrija sastoji se iz 4 turističke regije: Briž, flamanska obala, Westhoek (srp. Vesthuk) i Leiestreek (srp. Lejestrek). Među 14 primorskih opština nalaze se poznata letovališta kao što su Knokke (Knoke ), De Haan (De Han ), Oostende (Ostende).

Uprkos eksplozivnoj gradnji još uvek su sačuvani mnogi letnjikovci s kraja 19. i početka 20. veka (Belle Epoque).

Knokke

Knoke važi za šik, mondensko letovalište, a Belgijanci često kažu: u Knoke treba doći, videti ga, ali pre svega biti viđen. U delu Knokke-Heist smeštene su skupe prodavnice, ekskluzivni restorani. Mesto je poznato po sportovima na vodi i čistim plažama.

Pored pomenutog luksuza, postoj i prirodni rezervat Het Zwin nastao zapeščavanjem morskog rukavca koji je svojevremeno povezivao Briž sa morem. To je stecište retkih ptica selica, idealno mesto za šetnje i vožnju bicikla. Da biste ga posetili siđite na stanici Knokke, Station pa onda na autobus 12 ili 13.

Zeebrugge

Porodice najčešće posećuju pomorski tematski park koji se nalazi na mestu nekadašnje riblje pijace. Najveća atrakcija parka je sovjetska podmornica duga 100 m, koja je nekada bila predviđena za 75 članova posade. Stanica: Zeebrugge, Kerk.

Blankenberge

Serpentarium - Obiđite i fascinantni svet reptila u zoološkom vrtu u mestu Blankenberge. Stanica: Blankenberge, Station.

Ukoliko vas zanima misteriozni podvodni svet, siđite na stanici Blankenberge, Sealife Floreal i pogledajte 50 akvarijuma.

De Haan

De Han je grad sa atraktivnim peščanim plažama koji je zadržao duh s početka 20. veka. Osetan je uticaj britanske arhitekture i urbanističkog planiranja.

Najveće atrakcije su stanica izgrađena 1902. godine i restoran L'Espérance Restaurant, izgrađen godinu dana kasnije.

Oostende

Ostende često nazivaju koningin der badsteden (kraljica kupališta).

Tokom jula i avgusta plaže Ostendea privlače veliki broj kupača - lokalci najčešće zauzimaju veliku plažu (grootstrand), dok turisti uglavnom odlaze na malu plažu najbližu železničkoj stanici (kleinstrand). Najviše ima Britanaca, Nemaca, Francuza i Holanđana.

Posetite Ensor Museum - rodnu kuću jednog od najvećih belgijskih slikara Džejmsa Ensora, koga je, kao i mnoge druge slikare privlačio svetlosni kolorit neba i mora. Kuća se nalazi u ulici Vlaanderestraat 27 i danas je pretvorena u muzej.

Kunstmuseum aan Zee je muzej u kojem možete videti kolekciju najvrednijih radova belgijskih slikara. Adresa: Romestraat 11

Het bloemenuurwerk je deo parka Leopoldpark gde se neguje preko 20.000 najrazličitijeg cveća i bilja.

Najveća šoping ulica je Kapellestraat, u samom centru grada, a većina prodavnica radi i nedeljom.

Fort Napoleon je vojno utvrđenje u dinama. Četvorougaonog je oblika, a zidovi su debeli jedan metar. Otkrijte arhitektonsku perfekciju i vojnu strategiju. Stanica na kojoj treba da siđete je Oostende, Duin en Zee.

Earth Explorer

Otkrijte kako 4 elementa: voda, zemlja, vetar i vatra konstantno menjaju boju planete zemlje. Prirodni simulatori podražavaju vulkansku erupciju, tornado, zemljotres. Stanica: Oostende, Duin en Zee.

De Panne

Plopsland je zabavni park čija je najveća atrakcija roller coaster Anubis: The Ride (u roku od 2 sekunde postiže se ubrzanje od 0 do 90 km/h). Stanica De Panne, Plopsaland

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: