Moderni Kopenhagen

Kopenhagen je ovih dana na naslovnim stranicama. Osim klišeiranih turističkih atrakcija kao što su Mala sirena i zabavni park Tivoli, danska prestonica danas nastupa kao jedan od ekološki najsvesnijih i najkreativnijih gradova Severne Evrope, piše New York Times

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2010.

19:00

Default images

Vrhunska savremena umetnost cveta, a modna scena lagano, ali sigurno počinje da se razvija. U Kopenhagenu je u poslednje vreme nikao veliki broj inovativnih restorana, između ostalih i Noma, koji je u aprilu 2010. zauzeo prvo mesto na listi S. Pellegrino 50 najboljih restorana na svetu. U međuvremenu su se pojavili i novi klubovi jazz i wolrd muzike. A kad dođe vreme da se vratite kući, Kopenhagen najviše dolazi do izražaja: futuristički Metro bez vozača radi i danju i noću.

Danski Dubai

Novi sjaj grada i nove ambicije najbolje odražava impresivni kvart Orestad. Pre pet godina, to je bila obična gola ravnica, skrivena na putu do aerodroma. Na tom mestu danas se nalazi futuristički distrikt sa vrhunskom arhitekturom. U metrou iznad nivoa zemlje projurićete pored ogromne plave zgrade hotela Cabinn Metro arhitekte Daniela Libeskinda, hotela Crowne Plaza, i možda najpoznatije građevine - Koncertne dvorane (Emil Holms Kanal 20; 45-35-20-30-40; dr.dk/koncerthuset) koju je projektovao arhitekta Jean Nouvel. Zgrada u obliku šljašteće plave kocke sadrži nekoliko koncertnih prostora, među kojima je auditorijum sa iskrzanim narandžastim enterijerom koji izgleda kao isklesana pustinjska stena.

Cvekla za desert

Mladi šefovi kuhinja sve češće promovišu nordijske sastojke, a Kopenhagen je postao kulinarska prestonica Severne Evrope. Ako Noma ne bude imala slobodnih stolova, probajte A.O.C. (2 Dronningens Tvaergade; 45-33-11-11-45; restaurantaoc.dk), jedini novi restoran u gradu koji je 2010. dobio Michelin zvezdicu. Šef kuhinje Ronny Emborg, veteran čuvenog restorana El Bulli, majstor je u spajanju rustičnih danskih sastojaka kao što su kavijar morskog okuna, teletina i brusnica. Specijalitet kuće je jagnjetina u orahovom ulju sa hrskavim i tankim šnitama jabuke i šumskim pečurkama. Za desert probajte sladoled od cvekle i gospinog bilja. Pun obrok od četiri jela je 550 danskih kruna ili oko 75 €.

Rebirth of cool

Pustite kozju bradicu i stavite beretku: jazz legenda se vratila u grad. Tokom 1960ih i početkom 1970ih, klub Jazzhus Montmartre bio je jedan od najpoznatijih hramova evropske jazz scene, gde su često i po više dana ostajale legende kao Miles Davis i Dexter Gordon. Klub je zatvoren 1976. i nakon toga je bilo periodičnih pokušaja da se oživi na nekim drugim lokacijama, da bi na kraju je potpuno utihnuo 1990ih. Danas je ponovo otvoren na originalnoj lokaciji (Store Regnegade 19A; 45-70-15-65-65; jazzhusmontmartre.dk) i opet privlači velika imena, među kojima su saksofonista Bill Evans i pijanista Abdullah Ibrahim.
Kopenhagen - Photo: Uros Velickovic / Flickr
Pedalama u prošlost

Prema informacijama Biciklističke ambasade danske, organizacije koja promoviše bajking, 9 od 10 odraslih Danaca poseduje bicikl, a Kopenhagen je u samom vrhu svetskih gradova opsednutih biciklima. To znači da grad morate obići na dva točka. Odvezite se do groblja Assistens Kirkegaard (gde su sahranjeni Hans Christian Andersen i Soren Kirkegaard) i videćete Dance kako piknikuju i izležavaju se na travi i letnjem suncu. Ili obiđite centar grada gde se možete diviti spoljašnjosti palate Amelienborg (Slotsplads; 45-33-40-10-10; www.ses.dk/en.aspx) u kojoj živi Kraljica Margrethe II, kao i zgradi berze (Borsen) projektovanoj u stilu holandske renesanse. Za spektakularan pogled na gradske krovove poznate po narandžastim crepovima i zelenim bakarnim kupolama, popnite se na vrh zlatom optočene Vor Frelsers Kirke (Slotsplads; 45-33-40-10-10; www.ses.dk/en.aspx), crkve iz 17. veka u istorijskom distriktu Christianshavn. Bicikl možete iznajmiti u Baisikeli (Turesensgade 10; 45-26-70-02-29; cph-bike-rental.dk) - za pola dana platićete 50 kruna.

Sendvič smorrebrod

Pržena haringa možda asocira na neku old-school tavernu u Kopenhagenu, ali upravo to se služi u restoranu Aamanns Etablissement (Oster Farimagsgade 12, 45-35-55-33-10; aamanns.dk) koji je otvoren prošle godine s idejom da se revitalizuje ova stara institucija, sa sve minimalističkim dekorom, žestokim skandinavnskim pićem akvavit i pivom proizvedenim u mikropivarama. Osim haringe na hiljadu načina (115 kruna), obavezno probajte i smorrebrod (165 kruna) - tradicionalni otvoreni sendvič sa tanko rezanom svinjetinom, jabukom, nekoliko vrsta salata i sirćetom balsamico.

Danski kreatori

Baš kao u belgijskom gradu Antverpenu, i bajkoviti centar Kopenhagena pun je skupih modnih marki. U februaru je otvoren Bllack Noir (Ostergade 52, Illum department store; 45-33-18-27-89; noir-illuminati2.com), a hit kolekcije su zift-crne pantalone, drainpipe džins i baby-doll haljine. Modna kuća Baum Und Pferdgarten (Vognmagergade 2; 45-35-30-10-90; baumundpferdgarten.com) prodaje romantične, šarene i veoma ženstvene kreacije poput cvetnih haljina i kaiševa sa zlatnim šljokicama. Ne propustite ni radnju koju drži Henrik Vibskov (Krystalgade 6; 45-33-14-61-00; henrikvibskov.com), danski kreator poznat po avangardnoj odeći, kao što su kombinezoni sa drečavim štraftama i mesinganim dugmadima, ili crne haljine koje po obliku podsećaju na lekarske mantile.

Bez sakoa, molim

Dansko gostoprimstvo najbolje ćete osetiti u bistrou po imenu Madklubben (Store Kongensgade 66; 45-33-32-32-34; madklubben.info). Na jelovniku piše sledeće: "Osoblje je birano po principu vedrog raspoloženja i zaraznog smeha, a ne na osnovu preokupiranosti svetskim vinima i sirevima." Kuhinja je takođe nepretenciozna, a u njoj se na brzinu spremaju savremeni nordijski specijaliteti, uglavnom za mlade profesionalce od 30+ godina. Na meniju je nedavno pridodat prženi oslić u sosu od dagnji, kao i ikra morskog okuna sa hrskavim komadima krastavca. Komplet ručak od četiri jela izađe oko 250 kruna.
Kopenhagen - Photo: Uros Velickovic / Flickr
Norrebro noću

Radnički kvart Norrebro je već dugo etnički najraznovrsniji deo grada, a u poslednje vreme je sve češće mesto za dobre žurke. Underwood Ink (Ryesgade Tredive A; 45-35-35-55-53; www.underwood-ink.com) je pab nalik dnevnoj sobi nekog eklektičnog intelektualca, sa policama punim stranih knjiga (koje su na prodaju), slikama opskurnih evropskih umetnika (takođe na prodaju) i stolovima sa gomilama flaša različitih danskih piva punjenih u mikro-pivnicama poput slatko-pikantnog Porse Guld. Nekoliko blokova dalje nalazi se Global (Norre Alle 7; 45-50-58-08-41; globalcph.dk) u kome uživaju gikovi za world muziku, likovi iz nevladinih organizacija, neo-hipici i poslediplomci. Mesto je ušuškano sa izdignutom binom gde nastupaju različiti izvođači, od Bassekou Kouyate iz Malija do Bobana Markovića, ciganske trubačke legende iz Srbije.

SMEŠTAJ

Wakeup Copenhagen (Carsten Niebuhrs Gade 11; 45-44-80-00-00; wakeupcopenhagen.com) ima 510 soba sa skandinavskim enterijerom i vrlo neskandinavskim cenama. Dvokrevetne su od 500 kruna (67 €).

Hotel 27 (Longangstraede 27; 45-70-27-56-27; hotel27.dk) ima 200 izuzetno dizajniranih soba, "molekularne"koktele i ledeni bar. Dvokrevetne su 820 kruna (110 €)

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: