Stokholm postaje pristupačan

Glavni grad Švedske doživljava procvat, više nije toliko skup, i proglašen je za prvu Zelenu prestonicu Evrope, piše Independent.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

07:00

Default images

Švedska prestonica je letnji grad i leto je pravi trenutak za odlazak. Pored toga, Stokholm je ove godine proglašen za prvu Zelenu prestonicu u Evropi, što je nova etiketa koju će Evropska komisija svake godine dodeljivati gradovima gde se urbani život odvija u skladu sa prirodom.

Osim što je u gradu značajno smanjena buka i emisija ugljen dioksida, u glavnom gradu Švedske 95 odsto stanovništva živi na manje od 300 metara od zelenih površina, a to uključuje i turističke hotele.

Grad se prostire na 14 ostrva, a obilazak kvartova feribotom je izuzetno prijatan, kao i vožnja iznajmljenim biciklom (citybikes.se). Ipak, Stokholm i njegova ostrva najbolje se mogu sagledati iz ptičje perspektive - i to iz gondole Skyview koja je postavljena na visini od 130 metara.

Stokholm ubrzano dobija i nove hotele, a samo ove godine biće otvoreno više od 1.000 novih soba.

Najbolje od svega je što Stokholm više nije smrt za novčanik kao što je nekada bio. Najnovija istraživanja o troškovima života pokazuju da se na vrhu lestvice sada nalaze Moskva i Tokio, kao i nekoliko gradova u okviru Evrozone, a Stokholm nije ni u prvih deset.

NE PROPUSTITE

Gamla Stan - Čak iako niste ljubitelj kruna ukrašenih draguljima i uglačanog oružja, kompleks kraljevskih palata koji dominira ostrvom Gamla Stan predstavlja najgrandiozniji deo arhitekture grada i obavezno se mora videti.

Arhipelag - Morski svet sa više od 24.000 ostrva, ostrvaca i hridi, od kojih je samo 1.000 nastanjeno. Obilasci su od minimalnih 45 minuta do celodnevnih. Za detalje pogledajte waxholmsbolaget.se.

Vasa - Muzej podignut oko spektakularno očuvanog 69 metara dugog ratnog broda, koji je karijeru završio u gradskoj luci na svom prvom putovanju 1628. Za detalje posetite vasamuseet.se.

NK robna kuća - Grandiozna zgrada koju je projektovao Ferdinad Boberg, vodeći švedski arhitekta iz stila secesije. U NK možete kupiti sve, od muške garderobe po poslednjoj modi do bombona spravljenih po recepturi staroj 90 godina. Za detalje posetite Nk.se.

Nacionalna galerija - Pored dela Sezana i Rembranta, najveća švedska umetnička galerija ima izuzetnu kolekciju skandinavskih majstora. Za detalje posetite nationalmuseum.se.

Djurgarden - Ostrvo koje je celo park, gde možete pešačiti, voziti bicikl i izležavati se. Nekadašnje kraljevsko lovište.
Photo: Let Ideas Compete / Flickr
NOVE ATRAKCIJE

Fotografiska

Stalna izložba međunarodne fotografije, smeštena je u restauriranoj zgradi carine koju je prvobitno projektovao Boberg. Muzej je otvoren u maju 2010, i ima pet izložbi, među kojima je retrospektiva Annie Lebovitz pod nazivom Život jednog fotografa, 1990-005. Fotografiska se nalazi kod relativno udaljenog pristaništa Stadsgard, a prilazi mu se sa litica odakle možete napraviti fotografije luke, Starog grada, Skeppsholmena i Djurgardena. Za detalje posetite fotografiska.eu.

Skeppsholmen Hotel

Novi član grupacije Design Hotels, Skeppsholmen je smešten u kući iz 18. veka u blizini Muzeja moderne umetnosti, i jedini je hotel na ovom malom istoimenom ostrvu. Zgrada hotela je iz 17.veka, i svojevremeno je bila sedište Kraljevske mornarice. Osim starinske fasade i starog brodskog poda, hotel je ultra-moderan, sa dominantnim plavo-sivim tonovima, a nameštaj su projektovali lokalni dizajneri. Sobe su oko 230 € za noć. Za detalje posetite hotelskeppsholmen.se.

B.A.R restoran

Popločani zidovi, ogromni riblji bar i grubi pamučni ubrusi glavne su karakteristike novog kul restorana u Stokholmu. B.A.R. je otvoren u novembru 2009. i treći je restoran nagrađivanog šefa kuhinje i gastronomskog vizionara, Henrika Norströma i Petera Johanssona, tima koji stoji iza proslavljenog restorana LUX. Glavna jela su od 24 €. Za detalje posetite restaurangbar.se.

SkyView

Uživajte u dvadesetominutnoj vožnji po vrhu najveće sferične zgrade na svetu. Dve staklene gondole voze po šinama na visinu od 30 metara, na vrh zgrade Ericsson Globe Arena, na najvećem stokholmskom ostrvu Sodermalm. Ulaz: 130 kruna / 14 €. Za detalje posetite globearenas.se.

Kupanje i masaža u Grandu

U Grandu, jednom od najpoznatijih hotela u gradu upravo je otvoren rekreativni centar u sekciji Burmanska Platset. Rezervišite masažu ili holistički tretman i uživajte u raskošnom bazenu i nordijskim kupatilima s pogledom na Baltik i švedski kraljevski dvorac. Za detalje posetite raisondetrespa.se.

Tura Milenijumske trilogije

Sigurno ste čuli za švedskog pisca Stiega Larssona i njegov bestseler Milenijumsku trilogiju o novinaru Mikaelu Blomkvistu i kompjuterskom hakeru Lisbethu Salanderu. Obožavaoci ove knjige imaju priliku da uplove u svet Larssonovog sveta tako što će obići lokacije po Stokholmu koje su vezane za knjigu. Obilazak kreće od kuće u kojoj živi Mikael Blomkvist u ulici Bellmangatan 1, zatim ide pored luksuznog stana Lisbeth Salander, i nastavlja pored ostalih lokacija koje se pominju u knjizi. Tokom ture imaćete prilike da čujete i druge zanimljivosti vezane za savremeni Stokholm i njegove stanovnike. Obilazak traje oko dva sata, karte se kupuju u Gradskom muzeju (www.stadsmuseum.stockholm.se), a cena je 120 kruna (oko 13 €).

Insajderski savet

Pierre Couriaut, osnivač švedskog sajta za usamljena srca blickar.se

"Uživajte u kasnom zalasku sunca u Vitabergsparkenu, parku na vrhu brda na ostrvu Sodermalm, u blizini boemske četvrti SoFo (South of Folkungagatan / Južno od Folkungagatana). Zatim se preselite u neki od prepunih kafea u okolini Nytorgeta, a veče možete završiti u nekom od više stotina lokalnih restorana. Moj omiljeni je Pelikan (pelikan.se), u kojem se služi domaća švedska hrana, sa dosta ukiseljene haringe."

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: