Bajkovita jezera na severu Italije

Ako kolima preko severne Italije putujete u Švajcarsku ili ako vas put nanese u Milano, nađite malo vremena da obiđete Lago Mađore, Lago di Garda i Lago di Komo, tri prelepa jezera i da uživajući u tim bajkovitim predelima okrepite i dušu i telo.

Autor: Vladan Batić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

06:10

Default images

Lago Mađore je neverovatan spoj alpske i mediteranske lepote. Njegove četiri petine su u Italiji a jedna u Švajcarskoj. Ispod alpskih vrhova sa večitim snegom spuštate se na južni deo jezera u italijanskom Pijemontu i kao da se nalazite na Mediteranu. Sve se šareni od cvetova azaleja, magnolija, rododendrona, kamelija i lovora.

Kad svemu tome dodate palme na obali sa konobama i restoranima sa izvanrednim vinom, sirom i kobasicama, onda nema nikakve razlike u odnosu na bilo koje mesto na Mediteranu. Najveći grad, bolje rečeno gradić sa prelepim starinskim zdanjima je Verbenija sa čuvenom botaničkom baštom Vila Taranto sa zaista neverovatnom vegetacijom. Jezero Garda je najveće u Italiji. Njegov severni kraj je u u podnožju Alpa a južni nadomak autoputa Venecija - Milano i ono se nalazi na području Južnog Tirola, Veneta i Lombardije. Interesantno je da na ovom jezeru postoji pet malih ostrva što mu daje posebnu čar. Ovde je i vegetacija specifična i drugačija sa maslinama, grožđem, kestenjem i orasima.

Jezero je prepuno jedrilica koje deluju kao nekakav ukras a svakog prvog vikenda u septembru održava se regata u kojoj učestvuje i po nekoliko stotina jedrilica iz celog sveta a čija je dužina oko 100 nautičkih milja pa se zato i naziva „Ćento mile“. Zavisno od vetra ona može trajati satima tj. i čitav dan.

Posebno je atraktivno, delujući pomalo arhaično i mistično mesto Sirmione poznato još iz vremena starog Rima sa ostacima termi i vila i sa čuvenom tvrđavom još čuvenije porodice De la Skala.

Lago di Como odnosno jezero Komo na granici Italije sa Švajcarskom i sa gradovima Komo i Leko deluje kao dar bogova. Smaragdna voda i sve nijanse zelene boje u proleće zahvaljujući bujnoj vegetaciji sa jedrilicama i vrhovima Alpa koji se kupaju na suncu, stvaraju zaista nestvarnu sliku, sliku raja na zemlji, mesto na kome se spajaju Mediteran i Alpi. Ako se tome dodaju ulice i trgovi popločani mermerom i predivne fasade kuća stare četiri i više vekova onda je utisak zaista potpun. A raj u tom raju, jedna od najlepših destinacija koje sam obišao je malo mesto Belađo čije se uzane ulice sa starinskim kućama spuštaju na obalu i gde god se osvrnete vidite gomilu detalja koja su prava radost za oči. Kao da se čovek vrati u srednji vek tako sve deluje idilično i romantično. Istovremeno tamo se može uživati u svim blagodetima savremene civilizacije i standarda.

Na suprotnoj strani od grada Komo je Leko takođe simpatičan gradić na obali sa divnim kejom i prelepom katedralom Svetog Nikole. U nekoliko navrata odlazeći na trke formule 1 u Monci spavao sam ili u Komu ili u Leku, neizostavno obilazeći za mene, pored Eza srednjevekovnog gradića nadomak Monte Karla, jedno od mesta iz snova.

Za one sa dubljim džepom na jezeru Komo je i čuvena Vila d Este koju je 1568. godine sagradio Tolomeo Galio a koja je danas luksuzan hotel u kome odsedaju znamenite ličnosti od Gorbačova, Hičkoka, Švarcenegera, preko Pola Makartnija, Iv sen Lorana do Šeron Stoun, Breda Pita i Anđeline Džoli.

Bilo kako bilo ako se nađete u blizini jezera Komo obavezno ga obiđite jer sve ovo možete videti u jednom danu a bićete bogatiji za ceo život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: