Grčka: prazne plaže i niske cene

Ukoliko ovog leta zaista bude manje gužve nego inače, pruža vam se idealna prilika da upoznate Grčku kakva je nekad bila.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

07:00

Default images

Malo ribarsko mesto Fiskardo na severu ostrva Kefalonija često se u bedekerima opisuje kao najlepše selo u Grčkoj. Venecijanske kuće pored obale, atraktivno obojene sa kontrastnim vratima i prozorima, predstavljaju idealan prizor za parove koji svako veče svraćaju u drugu tavernu ne bi li utvrdili gde je riba svežija.

Pola sata vožnje prema jugu, iza jednako privlačnog sela Assoss, nalazi se plaža Myrtos – sa šljašteće belim peskom i tirkiznim morem, jedna je od najčešće fotografisanih u Grčkoj.

Zbog niza ovakvih plaža, ali i zbog filma Mandolina Kapetana Korelija sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Krus, Kefalonija je poslednjih godina jedno od najpopularnijih Grčkih ostrva.

Ali i pored svega toga, svi su izgledi da će ovog leta ostati polu-prazna.

Maj 2010. je bio koban mesec za industriju turizma u Grčkoj. Demonstracije u Atini početkom maja, štrajkovi koji nisu mimoišli feribote, avione i transport robe, finansijski krah države, i kao kruna svega vulkanski pepeo... samo je falilo izbijanje epidemije ptičjeg gripa da Grčka bude sve samo ne bezbedna i lako dostupna destinacija za odmor.

I, kako neko reče, “ovog leta neće biti leta”.

Tokom prve tri nedelje od izbijanja demonstracija u Atini i njenoj okolini otkazano je 27.000 noćenja, a veliki broj turističkih agencija u EU je objavio ogroman pad tražnje.

Jedan od faktora koji su doprineli smanjenom interesovanju turista za Grčku je svakako Svetsko prvenstvo u fudbalu, ali nije zanemarljiv ni uticaj medija koji su listom preuveličavali probleme u koje je Grčka zapala.

Sophia Panagiotaki, direktorka Nacionalne turističke organizacije Grčke (EOT) više puta je ponovila da će turisti ove godine moći da uživaju u odmoru kao i svake druge sezone. “Cene su konkurentne, usluga je bolja nego ikada, a turisti ne rizikuju apsolutno ništa.”

Mnogima ne pada na pamet da otkažu ovogodišnji put u Grčku i odreknu se lignji na žaru i tog jedinstvenog mirisa borova i majčine dušice koji se oseća svuda u vazduhu.

Slobodno se može reći da nacionalni štrajk u maju mesecu ničim nije poremetio život na ostrvima, kao ni u drugim letovalištima – osim što su uglavnom polu-prazna.

Plaža Daf Noudi važi za jednu od najlepših na ostrvu i tokom leta zna da bude krcata, ali na početku ove sezone nije tako. Na glavnom asfaltnom putu pored obale bukvalno nema nikoga, a plaža je potpuno pusta.

Ronjenje u kristalno čistoj vodi, istraživanje pećina, i čitanje na peškiru, uz grčke specijalitete poput pite od spanaća i lokalnog piva Alpha. Savršeno jednostavno, tipično grčko popodne na letovanju toliko je lepše kad oko vas nema nikoga.
Peæina Melissani – Photo: MattSims / Flickr
Poslednjih godina bilo je bukvalno nemoguće da se u špicu sezone nađete sami na tako popularnom ostrvu kao što je Kefalonija. Ukoliko ovog leta zaista bude manje gužve nego inače, pruža vam se idealna prilika da upoznate Grčku kakva je nekad bila.

Ipak, ono što definitivno već godinama ugrožava turizam u grčkoj, jeste činjenica da ona nikako nije jeftina. Lako ćete doći u situaciju da ručak za dvoje – dva glavna jela i dva piva – platite preko 40 €.

Kada je Grčka postala deo evro-zone, izgubila je svoj glavni adut jeftine destinacije. Da bi bila konkurentna jeftinijim alternativama kao što su Egipat ili Turska, neophodno je da spusti cene. Ipak, u turističkim agencijama tvrde da će hotelijeri i vlasnici restorana ovog leta sniziti cene kako bi podstakli turiste da se vrate Grčkoj.

A to mora da bude više od praznog obećanja, jer situacija je više nego ozbiljna, i to ne samo zbog ovogodišnje krize. Letnja sezona na Kefaloniji se u proteklih desetak godina skratila sa pet i po na samo tri meseca.

(Guardian)

KEFALONIJA – ŠTA VIDETI

Kefalonija se sastoji od četiri poluostrva, kao i nekoliko visokih planinskih vrhova, tako da je pejzaž glavna atrakcija ovog ostrva.

Kefaloniju je tokom istorije zadesilo nekoliko žestokih zemljotresa, od kojih je poslednji bio sedamdesetih godina, tako da od grčke antike nije mnogo toga sačuvano. Ipak, arhitektonski gledano ostrvo nije mnogo drugačije od ostatka zemlje.

Plaža Sami nadomak istoimenog sela izgleda nezaboravno – plavo more, blještavo belo stenje, i strme litice iznad male uvale. Glavna mana joj je što u špicu sezone na prilazu plaži vlada pravi saobraćajni haos. Ipak, poznavaoci se nadaju da će ove godine atmosfera biti daleko mirnija.

Na zapadnom delu ostrva nalazi se čuvena plaža Myrtos, na kojoj takođe zna da bude gužva. Imajte u vidu da Myrtos nije idealna varijanta za decu neplivače, jer dubina nailazio vrlo brzo – već posle tri metra nećete moći da stojite. Osim toga, obavezno ponesite ulje za sunčanje, jer na samoj plaži nema hlada, tako da u julu i avgustu možete proći sa opekotinama.

Na južnoj i zapadnoj strani ostrva postoji nekoliko manje atraktivnih plaža, na kojima s druge strane nije tolika gužva. Uglavnom su skoncentrisane oko poluostrva Scala i Lixuori – preporučujemo plažu Xi (srp. Ksi) na kojoj ćete uvek naći dovoljno mesta za sebe. Na ovom delu ostrva poznate plaže su i Makris Gialos i Platis Gialos, kao i Antisamos gde su snimane glavne scene iz filma Mandolina Kapetana Korelija.

Pećine Drogarati i Melisani

U središtu ostrva postoje dve zanimljive pećine, Drogarati i Melisani. Drogarati je nekad izgledala mnogo lepše jer je vremenom izgubila priličan broj svojih stalaktita i stalagmita, koje su navodno uništile nemačke snage tokom Drugog svetskog rata. Ali, pećinu Melissani definitivno treba obići – danas je to jezero koje je nastalo kada se usled zemljotresa obrušio deo zemljišta, a nastali otvor se napunio podzemnim vodama.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: