Majorka - rajsko ostrvo za džet-set

Palma je svojom lepotom primamila mnoge poznate ličnosti da tamo kupe imanja i vile i provode se

Autor: Vladan Batić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

07:00

Default images

Još od najranijeg detinjstva priželjkivao sam da posetim Palma de Majorku koja je uvek u meni budila osećanje nečeg egzotičnog, interesantnog, atraktivnog. Većina ljudi koji često putuju smatraju Majorku najlepšim ostrvom Mediterana, mada su naravno ukusi različiti. Po meni, uz Korziku ona to verovatno i jeste.

Majorka je inače jedna od najposećenijih turističkih destinacija ne samo u Španiji nego i u Evropi sa više od deset, mnogi tvrde i petnaest miliona turista godišnje. Ona je geografski atraktivna, sa raznovrsnim pejsažom, sa predivnim plažama i uvalama , sa planinskim ambijentom i bujnom vegetacijom, sa prebogatim kulturno-istorijskim nasleđem, sa ljubaznim ljudima, dobrom uslugom i dobrom kuhinjom.

Palma je centar Majorke i centar španske autonomne pokrajine Balearska ostrva. Ona sa okolinom ima nešto manje od pola miliona stanovnika. Palmu su inače osnovali još Rimljani i tada se zvala Palminja. Jedno vreme je bila pod vlašću Vizantije o čemu govore neka arheološka nalazišta. Od osmog do trinaestog veka bila je pod muslimanskom, mavarskom vlašću, dugo vremena kao vazalna država naseljena hrišćanima pod vlašću kalifa od Damaska a kasnije pod čuvenim kordovskim kalifatom. Tragovi mavarskog prisustva svuda su vidljivi posebno u uzanim uličicama sa doksatima i arabeskama što daje posebnu draž ovom prelepom gradu, koji posle Mavara dolazi pod vlast Katalonaca i Španije. Pored predivnog, restauriranog dela Palme, prepunog patine i naslaga burne istorije obeležene čak i vikinškim invazijama, sa divnim malim ušuškanim kafićima i kafanicama, Palmu krase i monumentalne građevine poput Gotske katedrale čija je gradnja započeta još u 12. veku, Palate Almudiana iz XIV veka i dvorca Belvir, a centar svega je prelepi grandiozni trg Plaza Mayor koji je središte svih dešavanja u ovom prelepom gradu.

Inače u Palmi imate na stotine kafića, barova, diskoteka, klubova sa sjajnom muzikom za sve ukuse, jer je Palma pravi kosmopoltski grad. Ono što je interesantno jeste da se posle 11 uveče ne sme čuti preglasna muzika i to se maksimalno poštuje, dakle muzika je svuda, ali nigde nema nesnosne buke a svi se ludo provode i uživaju u atmosferi koja odiše pozitivnom energijom kao retko gde na svetu.

Hrana je takođe raznovrsna a lokalni specijalitet je sabrasada, kuvani pirinač sa šafranom, piletinom, svinjetinom i povrćem, što je neka tamošnja varijanta širom Španije popularne paelje .

Pored Palme svakako treba videti Porto Portals, gradić poznat po najlepšoj marini, mesto u kome se okuplja džet-set sa očaravajućim jahtama i jedrilicama, mesto u kome, kako tamo pričaju, svake godine dolazi i španski kralj Huan Karlos. Porto Portals me valjda zbog marine, jahti, publike i jedne nonšalantne i potpuno opuštene atmosfere neodoljivo podsetio na Sen Trope. Takođe, izuzetno je interesantno malo selo Valdemosa u planinskom delu Majorke na dvadesetak kilometara od Palme, poznato po kartuzijanskom samostanu osnovanom 1339. godine, u kome su šest vekova kasnije, 1839. godine, zimu proveli Žorž Sand i Frederik Šopen. Čitava Valdemosa je u znaku čuvene književnice i slavnog kompozitora.

U samostanu možete videti deo njihovih stvari i Šopenov klavir a posetioci najpre mogu da pogledaju kratak film o Valdemosi, samostanu i ovom slavnom paru. Narator ovog filma je Majkl Daglas koji se toliko zaljubio u Valdemosu da je tamo kupio vilu u kojoj je sa Ketrin Zitom Džons provodio dobar deo godine.

Majorka je inače svojom lepotom primamila mnoge poznate ličnosti da tamo kupe imanja i vile i provode se kad god im to obaveze dozvole. Pored Majkla Daglasa i Mihaela Šumahera, Klaudija Šifer, Boris Beker i drugi uživaju u blagodetima ovog rajskog ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: