Ohrid, jezero sa hiljadu plaža

U Ohrid sam uvek rado dolazio. Poslednji put sam bio pre šest godina. Otada se mnogo toga promenilo. Ovde se živi od turizma, pa se broj soba i apartmana za izdavanje znatno povećao.

Autor: Zoran Plavšić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

06:00

Default images

Turizam je sve i svja u ovoj oazi zelenila, čiste jezerske vode, obali sa hiljadu plaža i plažica. Do mnogih šljunkovitih može da se dođe samo čamcem, a mesta na njima ima tek za nekoliko osoba i suncobran.

Ohriđani su dobri domaćini. Predusretljivi, veseli i ljubazni ljudi, koji su uvek spremni da vam se nađu na usluzi.

- Mnogo je razloga što je Ohrid ove godine stavljen na listu 30 gradova sveta koji su preporučeni turistima i što je ovogodišnji dobitnik „Zlatne čaše gostoljublja jugoistočne Evrope“. Ta nagrada nam je posebno draga, jer ona govori mnogo o odnosu između turista iz Srbije i ugostitelja iz Ohrida. Vi znate da je Ohrid jedan od najstarijih gradova na svetu, sa više od 7.000 godina dokumentovanog kontinuiranog života. Zbog vrednosti koje u sebi čuva, Ohrid je u celini stavljen pod zaštitu UNESCO-a, ističe Aleksandar Petreski, gradonačelnik Ohrida.

Ohridsko jezero je jedno od tri u svetu čija je starost oko tri i po miliona godina (uz jezera Tanganjika i Titikata). Prema najnovijim merenjima dublje je od 200 metara, dugačko je 30 kilometara.

- Srbe i Makedonce ne vezuju samo poslovi već i mnoge druge važne stvari. Razumemo se, evo, bez prevoda. Naša važna veza je i vera. U Ohridu je, zapravo, pravoslavlje ušlo među Slovene, stigavši potom sve do ruskih prostranstava. Zato mi u svojoj strategiji razvoja veliku pažnju posvećujemo verskom turizmu, jer ovde postoji 365 crkava i crkvica. Kad pitam ohridske ugostitelje i hotelijere, „Ko su vam najbolji gosti?“- svi do jednog kažu da su to oni iz Srbije. U brojnim razgovorima sa turistima koji dolaze iz Srbije čujem praktično isto - da se ovde osećaju kao kod svoje kuće, u najboljem smislu te reči. Ohrid je zbratimljen sa Kragujevcem, Zemunom, Novim Sadom, imamo odlične odnose sa Nišom... Istovremeno, makedonski turisti nisu zaboravili Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačku i druge srpske banje, ističe gradonačelnik Aleksandar Petreski.

Turistima je na raspolaganju oko 30.000 ležaja: 5.000 u hotelima, a ostalo u privatnom smeštaju. Završena je kategorizacija, pa se tako precizno zna o kakvom je smeštaju reč, a cene kreveta su od pet evra pa naviše. Za ishranu, bilo u nekoj od kafana, bilo da obroke pripremate sami, nećete potrošiti više nego u Srbiji.

- Lane smo imali najviše gostiju iz Srbije, oko trećine. Hoteli koji su na raspolaganju su sa tri, četiri i pet zvezdica, renovirani i strogo kategorizovani. Planiramo da gradimo još četiri hotela visoke klase. Biće raspisani međunarodni tenderi za njih, a ozbiljno interesovanje već su pokazali i jaki investitori iz Srbije. Radi se o odličnim lokacijama, na samom jezeru, kaže nam Goce Simonoski, ohridski čelnik za lokalni ekonomski razvoj.

Najveća ovdašnja kulturna manifestacija „Ohridsko kulturno leto“ počinje na Petrovdan, 12. jula i traje do pred kraj avgusta. Ove godine navršava 50 godina postojanja. To je jedna od najstarijih i najboljih kulturnih manifestacija u evropskim razmerama. Pred njen početak ovde se održava Balkanski festival narodnih igara. U neposrednom komšiluku, baš u to vreme su manifestacije „Struške večeri poezije“ i „Velestovske večeri poezije“.

Po napuštanju Ohrida danima nam je još u glavi „svirala muzika“ koju smo do zore slušali u kafanama. Naročito ona „Biljana platno beleše na ohridski te izvori...“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: