Hoteli kod Plavog horizonta

Jedan od najvećih svjetskih fondova za izgradnju infrastrukture i nekretnina - Katari diar, čiji je vlasnik naftom i gasom bogata država Katar, postao je partner tivatskom Hotelsko-turističkom preduzeću Primorje sa kojim planiraju gradnju hotelskog kompleksa na mjestu gdje se sada nalazi Plavi horizont.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

14:01

Default images

Hotel Plavi horizont, kako su mediji ranije objavili, prodat je Arapima za 24 miliona eura. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, HTP Primorje će, kao sadašnji vlasnik Plavih horizonata, zadržati određena prava učešća u profitu u budućem projektu koji će realizovati Arapi. U HTP Primorju još uvijek ne žele da daju nikakve informacije oko posla sa Arapima, zato što ih, kako kažu, ugovor na to obavezuje, najavljujući da će javnost blagovremeno o svemu biti obaviještena.

Katari diar, planira gradnju novog modernog hotelskog kompleksa, odnosno rizorta, na mjestu gdje je sada Plavi horizont.

Katari diar je, na osnovu dostupnih podataka sa Interneta, najveći investitor koji je ikada došao u Crnu Goru i uopšte u region, jer se njihov portfolio i ugovoreni poslovi mjere stotinama miljardi dolara. U pitanju je fond koji je u vlasništvu države Katar, odnosno vladajuće porodice Al-Tani, jer se radi o emiratu, a ne klasičnoj državi. Na čelu fonda, kao predsjedsjednik uprave, je šeik Hamad bin Jasim bin Jabor al-Tani, koji je ujedno i premijer Katara, ministar inostranih poslova i jedan od najuticajnijih članova vladarske porodice. Na Internetu stoji da za Al-Tanija važi da je blizak sa američkom vladom. Politikom Katara posljednjih 150 godina dominira porodica Al-Tani. Nakon kraja britanskog protektorata 1971. godine, taj emir se nije pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima, već se odlučio za potpunu nezavisnost. Katari diar kupio je niz atraktivnih nekretnina u dvadesetak država, uključujući veoma traženi Čelsi baraks i Šer tauer u Londonu gdje su i najveći građevinski investitori, a izgradili su rizorte u Siriji, Egiptu, Omanu, Sudanu, Sejšelima, Mauritaniji i Mauricijusu... Prema podacima sa Interneta, u glavnom gradu Katara, Dohi, sagradili su gigantski kongresni centar od 105 spratova. Sa tog objekta mogu se nazresti i susjedne prijestonice kao što su Manama, Dubai i Abu Dabi.

Trenutno rade i na projektu Lusail Development, vrijednog sedam milijardi, jednog od najinovativnijih projekata na Srednjem istoku, koji podrazumijeva izgradnju potpuno novog grada, blizanca prijestonice Katara, Dohe. U Lusailu će, naime, moći da se smjesti 200 hiljada ljudi, što je duplo više nego što trenutno živi u glavnom gradu. Projektom je predviđena izgradnja i zone za zabavu, koja će biti urađena po uzoru na londonski Pikadili cirkus.

Katari diar radi i na razvoju turističkih lokacija u Kubi, a planiraju i ulaganja u Sjedinjene Američke Države. Podižu i 40-kilometarski most između Katara i Bahreina, i biće jedan od najdužih na svijetu. Vrijednost tog objekta je dvije milijarde dolara.

Prošle godine, Katari diar i njemačka željeznička kompanija, Dojče Ban, potpisali su 17 milijardi eura težak ugovor o izgradnji željezničkih pruga i podzemne željeznice u Kataru i Bahreinu.

Ovaj arapski emirat jedna je od ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, čija se privreda temelji na nafti i zemnom gasu. Katar se vratio u centar pažnje svjetske javnosti nakon što je preko svojih investicionih kompanija, kupio 10 odsto akcija u Poršeu i 17 odsto Folksvagena, matičnoj kompaniji pod čijim okriljem posluje i Porše. Katar je svojim kapitalom “spasavao” i neke od najpoznatijih svjetskih banaka, poput londonskog Barklajsa, gdje sada imaju udio.

Ekonomija Katara trenutno pokušava da smanji zavisnost od nafte i prilagodi se vremenu kad taj energent neće biti glavni izvor prihoda, zbog čega po svijetu ulažu u razne biznise i industrije.

HTP Primorju ostaju hoteli Palma, Tivat i Planinka

HTP Primorje, osim hotela Plavi horizonti koji će prepustiti Arapima, posjeduje i hotele Palma, Tivat, Planinka, kao i još neke lokacije.

Akcionari Primorja su HLT fond sa 39,6 odsto, italijansko-crnogorska firma Eurocem posjeduje 21,3 odsto, podgorički Provladeks ima 18 odsto, slovenački Triglav 8,7 odsto, fond Trend 5,6, fond MIG oko 3,7 odsto. Najveći akcionar HLT-a, koji je ujedno pojedinačno najveći vlasnik HTP Primorja, je Provladeks. Provladeks, čiji su osnivači biznismeni Denis Mandić i Vladan Vujović, zajedno sa HLT fondom zapravo i kontroliše HTP Primorje. Mandić, rođeni Kotoranin koji živi i radi u Italiji, je predsjednik borda direktora HTP Primorja.

Z. Vučinić- R. Milić

Izvor: Vijesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: