Da li će proraditi Sv. Stefan?

Podgorica - Kompanija Adriatik propertis, koja je zakupac hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, gradi dva objekta površine 1.600 kvadrata koji treba da služe za vešeraj i ostavu, a za koje nemaju građevinsku dozvolu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

15:44

Default images

Objekti se nalaze iza šoping centra i poslovnih prostora, gdje su ranije bili teniski tereni. Lokacija je okružena maslinjacima i drugim zelenim rastinjem.

Kompanija Adriatik propertis, kako je “Vijestima” saopšteno, tražila je od Opštine Budva dozvolu za privremeni objekat, ali im ona još nije izdata. U međuvremenu betonski zidovi objekta su prilično podignuti, ali su radovi već nekoliko dana zaustavljeni. Na osnovu planske dokumentacije na toj lokaciji nije predviđena gradnja bilo kakvih objekata.

Prema informacijama, građevinska inpekcija, odnosno, kako se sada zove, Inspekcija zaštite prostora, upoznata je sa gradnjom ovih objekata, ali još nije donijela bilo kakvo rješenje.

“Vijesti” saznaju da predstavnici Ministarstva uređenja prostora, u čijoj je nadležnosti građevinska inspekcija, i Opštine Budva ovih dana intenzivno traže rješenje kako legalizovati objekat bez kojeg hotel Sveti Stefan ne može da funkcioniše, i bez kojeg otvaranja sigurno ne može biti 1. jula.

Kako stvari stoje, jedna vrsta dozvole za objekat biće izdata.

Adriatik propertis je bila kompanija Aman rizortsa, turističkog brenda koji će upravljati sa tri crnogorska hotela kao menadžment opetator. Sada tu kompaniju kontroliše grčka Restis grupa koja se naknadno uključila u posao kao investitor, jer ima novac za ulaganja. Restis grupa i Aman sada su partneri u projektu.

Iz Adriatik propertisa juče je potvrđeno da su “radovi na objektima trenutno zaustavljeni”. - Važno je napomenuti da se radi o objektima koji su namijenjeni hotelskom servisu, odnosno vešeraju, i prostoru za ostavu, i da se ne radi o hotelskim sobama ili komercijalnim smještajnim kapacitetima koji donose direktne prihode. Površina jednog objekta je oko 500 metara kvadratnih, a drugog oko 1.100 metara kvadratnih, a od toga je oko 600 kvadrata u suterenu i 500 u prizemlju. Ukupna površina osnove ne prelazi površinu na kojoj su se nalazili teniski tereni. Objekat će biti opkoljen maslinama i drugim atraktivnim zeleni rastinjem - rekli su iz Adriatik propertisa.

Navode da je gradnja objekata započeta “nakon što je utvrđeno da prethodnim planom, koji smo naslijedili, nije previđen dovoljno veliki skladišni prostor i prostor za vešeraj i kuhinju koji bi mogao kvalitetno da opsluži hotelski kompleks na ostrvu Sveti Stefan”.

- Zatražena je dozvola od Opštine Budva za privremeni objekat i očekujemo njeno izdavanje - kažu iz kompanije, i napominju:

“Ukoliko ne dobijemo dozvolu, teren će biti vraćen u prvobitno stanje o našem trošku. O ovome smo i obavijestili nadležne organe i institucije“ - rečeno je iz Adriatika”. Kako je saopšteno, “hotel Sveti Stefan u svom projektu nema kvalitetno riješen prostor za servise koje planiramo u pomenutim objektima, i jednostavno ne bi mogao funkcionisati ukoliko se ovaj problem trajno ne riješi”.

- Adriatik propertis radi sve da projekat završi na vrijeme kako bi ispunili obavezu i obećanje prema državi, dok s druge strane čekamo na državnu administraciju koja treba da nam omogući da se uz potrebne dozvole na pomoćnim objektima nesmetano izvode. Zaista imamo razumijevanja za državnu administraciju koja ima pune ruke posla, što nije samo problem u Crnoj Gori, ali se nalazimo između dvije vatre. Jedna je rok da objekat otvorimo na vrijeme, a druga period koji moramo potrošiti na čekanju zbog administrativnih procedura. Ipak, vjerujemo da nadležne institucije i crnogorska javnost imaju razumijevanja da je najveća korist za Crnu Goru i njene građane otvaranje ostrva Sveti Stefan za goste najveće platežne moći. Vjerujemo da će, cijeneći kratak rok do 1. jula potrebne dozvole biti obezbijeđene. Upoznati smo sa zakonodavstvom i svi projeki i radovi koje izvodimo su u skladu sa interesima države Crne Gore - kažu iz Adriatik propertisa.

Z. VUČINIĆ - G. KAPOR

Izvor: Vijesti.me

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: