Kampanja CG za jeftinije letovanje

Gostima iz regiona nudiće se desetodnevni aranžmani i po cijeni od 99 €, a vrlo moguće da će i prevoz biti time obuhvaćen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2010.

16:22

Default images

Crnogorsko turističko udruženje, Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija kreću u veliku regionalnu kampanju koja ima za cilj promovisanje jeftinog boravka u Crnoj Gori, sa ciljem da u vrijeme ekonomske krize sezona bude uspješnija.

Priprema kampanje je u završnici, a objelodanjeno je da će se gostima iz regiona nuditi desetodnevni aranžmani i po cijeni od 99 eura, a vrlo moguće da će i prevoz biti time obuhvaćen.

- Turistički poslenici, država, NTO ove sezone moraju usmjeriti pažnju na privatni smještaj, odnosno da prodajna strategija bude usmjerena u tom pravcu. To je jedina šansa da se izvuče sezona – kazao je „Vijestima“ predsjednik CTU Žarko Radulović.

Radulović navodi da oko 87 odsto smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori potpada pod privatni smještaj, a svega 13 odsto u hotelski.

- Bez novca koji akumulira turizam privreda bi maltene bila mrtva. Ali kako da Crna Gora ostvari dobar rezultat, a to bi bilo oko pola milijarde bruto prihoda, ako je konkurencija sve jača, ako destinacije poput Grčke, Turske, Egipta, Kipra i ostalih spuštaju cijene, ako se zna da je kriza i ako se zna da su turistička putovanja smanjena. Kao što sam rekao, kod nas je svega 13 odsto smještajnih kapaciteta u hotelima. Od toga ima tri hotela sa pet zvjezdica, sedam ili osam sa četiri zvjezdice, a ostatak sa tri, dvije i jednom zvjezdicom. U kategoriji četiri i pet zvjezdica nemamo više od pet hiljada ležaja. Sa druge strane u privatnom smještaju, koji čini 87 odsto kapaciteta, imamo 300.000 ležaja, među kojima oko 15 odsto luksuznih soba i apartmana na nivou četiri zvjezdice. Dakle, u privatnom smještaju imamo više kvalitetnog smještaja nego u hotelima. Na Kipru, koji je po površini najsličniji Crnoj Gori, više od 85 odsto smještaja je u hotelima, i to uglavnom sa četiri i pet zvjezdica, i ta zemlja godišnje ostvari oko 2,5 milijardi eura prihoda od turizma, ili pet puta više nego mi. Jedina šansa Crnoj Gori je da gradi nove hotele, i za to nema dileme. Međutim, hoteli se ne mogu graditi preko noći, a sezona se mora spasiti, i zato se kampanja okreće ka privatnom smještaju – naveo je Radulović, dodavši da je o ovoj temi imao izlaganje i na prošloj sjednici Koordinacionog tijela za pripremu turističke sezone, kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović.

On objašnjava da će kampanja ljetovanja u Crnoj Gori za „99 eura“ podrazumijevati da gost za taj iznos može platiti desetodnevni smještaj, ali i prevoz.

- To treba da znači da u maju, junu ili septembru turisti mogu u Crnoj Gori za 99 eura obezbijediti smještaj, ali i prevoz. Ministarstvo turizma pregovara sa Željeznicom i autobuskim prevoznicima da spuste cijene, kako bi se ukopili u ovaj „aranžman“ – kaže predsjednik CTU.

On ocjenjuje da jul i avgust nijesu problem za crnogorski turizam, jer su tada svi kapaciteti dobro popunjeni, već da se fokus mora staviti na predsezonu i postsezonu kako bi se generisali prhodi i spasila godina.

- Cijene privatnog smještaja su tržišnog karaktera i mogu biti kako faktor odbijanja, tako i faktor privlačenja turista. Većina vlasnika privatnog smještaja nije dovoljno upoznata sa cjenovnom politikom nama konkurentih destinacija, tako da često nastupaju sa cijenama koje nisu primjerene kvalitetu svog smještaja. Vidimo da mnogi od njih imaju sluha za predstojeću prodajnu akciju, i zato očekujemo rezultate, naročito u predsezoni i postsezoni – kazao je Radulović, dodavši da su u „mnogim hotelima niže cijene nego ranije, ali i da drugi moraju imati sluha“.

Radulović napominje da u privatnom smještaju, za koji se procjenjuje da ima oko 300.000 ležaja, registrovano oko 60.000.

- Postoje velike biznis barijere za registraciju privatnog smještaja. Uskoro bi trebalo da lokalne samouprave sa Vladom potpišu protokol po kojem se registracija privatnog smještaja može obaviti sa dva papira – posjedovni list i atest za struju. Očekujemo da će se značajno povećati broj registrovanog privatnog smještaja, što će uticati i na povećanje prihoda državi, odnosno opštinama – smatra Radulović, napominjući da će se tokom regionalne kampanje promovisati legalni smještajni kapaciteti.

On je kazao da postoje procjene da se oko 240.000 ležaja u privatnom smještaju, koji su neregistrovani, pune 40 dana godišnje, što je 9,6 miliona noćenja.

- Po toj računici, kada bi ti smještaji bili registrovani, samo prihod po osnovu boravišne takse bi bio oko deset miliona eura. Pojednostavljivanjem procedure za registraciju, očekuje se da taj prihod bude uveden u legalne okvire. Tu su i drugi prihodi koji se očekuju, a treba razmišljati i o paušalnom oprezivanju. Ali o tom, potom - navodi suvalasnik Montenegro starsa.

On je rekao da su u CTU mišljenja da bi trebalo zakonom definisati da se izdavanje privatnog smještaja obavlja preko ovlašćenih agencija, kao što je to nekad bio slučaj.

- Dobili bi agencije koje bi obavljale taj servis, a ukupna ponuda bi bila na mnogo većem nivou. Agencije bi na neki način bile „recepcija“ za goste u privatnom smještaju. Samim tim evidencija i kontrola smještaja bi bile bolje i efikasnije. Ovo naše razmišljanje nailazi na otpore, ali vjerujemo da će to, prije ili kasnije, zaživjeti – dodao je Radulović.

Prema njegovim riječima, turistička privreda je u teškom položaju, a fiskalna davanja su dodatno povećana, i država mora razmisliti kako da doprinese rasterećenju.

CTU je, kako je Radulović kazao, pripremio akcioni plan sa koracima i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti radi poboljšanja turističke ponude, a o čemu je bilo riječi i na Koordinacionom odboru. - To nije nikakav spisak želja, kako može možda nekome djelovati. Naša misija je da djelovanjem, ukazivanjem na probleme i predlaganjem rješenja pomognemo da svima bude bolje. Upravo to i radimo – istakao je suvlasnik Montenegro starsa.

Nema turizma bez jeftinih avioprevoznika

Predsjednik CTU je kazao da nema turizma bez jeftinih avioprevoznika. On smatra da bi već sada trebalo razmišljati o 2011. godini koja će, prema njegovom mišljenju, takođe, biti teška, i da važnu ulogu u svemu tome moraju igrati low cost kompanije.

- Jeftini avioprevoznici nijesu potrebni tokom jula i avgusta, ali jesu u predsezoni, postezoni, prije Božića, nakon Nove godine, za vrijeme uskršnjih praznika, tokom zimskog školskog odmora. Low cost kompanije dovode turiste, zato što su tada ukupni aranžmani jeftiniji. Sa visokim cijenama avionskih karata odbijamo mnoge turiste, i to je jedan od najvećih problema Crne Gore. Gdje god jeftini avioprevoznici lete, povećali su broj turista. Paralelno postojanje jeftinih letova prema ostalim destinacijama, slabi atraktivnost Crne Gore. Šta je veći udio troškova za transport, to je veća cijena ukupnog aranžmana, i to je slučaj u Crnoj Gori – objašnjava Radulović.

Da bi privukli niskotarifne avioprevoznike, prema njegovim riječima, moraju im se obezbijediti subvencije. - CTU smatra da se taj novac može obezbijediti na razne načine. Ako se uzme u obzir loša naplata boraviše takse, jer je većina privatnog smještaja neregistrovana, smatramo da bi se regulisanjem te oblasti moglo doći do novca koji bi se preusmjeravao u fond za subvencije jefitnih avioprevoznika. Takođe, može se uraditi preraspodjela prihoda iz neke od postojćih dažbina, kao što su na primjer dažbine na alkoholna i bezalkoholna pića i slično – naveo je Radulović.

Skupi parking i plažni mobilijar

Radulović kaže da visoke cijene plažnog mobilijara(suncobrani i ležaljke), ulaza na plažu, parkinga..., mogu da pokvare akciju koja ima za cilj da u regionu stvori percepciju da Crna Gora nije skupa destinacija, odnosno da je jeftina.

- Svi moraju dati svoj doprinos i imati sluha, počevši od lokalnih uprava, Morskog dobra, izdavaoca privatnog smještaja, turističkih poslenika i države. Turizam je ključna grana privrede, kičma privrede, i sve treba uraditi da ova sezona uspije, jer će od toga zavisiti i uopšte sanje u ekonomiji – smatra Radulović.

Izvor: Vijesti.me

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: