Temišvar, novo lice Rumunije

Pošteno je reći da urbana Rumunija teško uspeva da se proda turistima. Turiste koji odlaze u Rumuniju obično fascinira priroda, kao i prizori koji su u zapadnoj Evropi davno zaboravljeni, piše Guardian.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

06:20

Default images

Demonstracije u nakon kojih je pao Čaušesku dogodile su se upravo u Temišvaru. Dvadeset godina kasnije, ovaj kulturno eklektički grad pokazao je da urbana Rumunija ima da ponudi još nešto osim brutalnih betonskih oblakodera.

Pošteno je reći da urbana Rumunija teško uspeva da se proda turistima. Turiste koji odlaze u Rumuniju obično fascinira priroda, kao i prizori koji su u zapadnoj Evropi davno zaboravljeni, poput staraca koji na taljigama prevoze svoju robu. Drugi dolaze zbog legende o Drakuli i srednjovekovnih gradova i mističnih dvoraca Transilvanije.

S druge strane, rumunski gradovi su sinonim sumornog, sivog neba i brutalnih, nehumanih solitera.

To su predrasude koje se najbolje mogu razbiti u rumunskim urbanim biserima kao što je Temišvar. Pored gradova Cluj-Napoca (Kluž-Napoka), Sibiu, i prestonice Bukurešta, Temišvar je jedan od rumunskih centara sa dobrom i eklektičnom kulturnom ponudom, odnosno sa gustim pozorišnim, festivalskim, i koncertnim kalendarom.

U decembru 2009, Temišvar je bio na naslovnim stranama iz drugog razloga. Pre dvadeset godina, masovni protesti u Temišvaru bili su inicijelna kapisla koja je pokrenula dve nedelje dugu revoluciju nakon koje je svrgnut Nikolae Čaušesku.

Tih decembarskih dana 1989. pisana je istorija, i to krvava, i lako ćete naći nekog lokalca koji će vam preneti svoje viđenje tog perioda.

Međutim, dve decenije kasnije, ovaj univerzitetski grad osim po političkoj prošlosti, poznat je i po umetničkoj sceni koja je u povoju, kao i smeloj, ali oronuloj arhitekturi. Osim toga, Temišvar je poznat i po vrlo živahnoj CouchSurfing zajednici.
Photo: Panoramas / Flickr
Glavna marketinška etiketa Temišvara danas je da je to „Mali Beč“; i zaista, u gradu ćete videti pregršt originalnih, grandioznih habsburških zgrada. Ipak, Temišvar je u odnosu na Beč ipak tek neobrađeni dijamant, tako da poređenje nije baš sasvim adekvatno.

Što ne znači ništa loše. Privlačna, oronula grandioznost centra vuče na tumaranje po gradu, klasičnih turističkih zamki skoro da nema, a cene su niske.

Muzički festivali

„Proleće i leto su trenuci kada Temišvar najviše dolazi do izražaja,“ kaže lokalac Manu Babecu, prezenter nedeljne literarne emisije na rumunskoj televiziji.

„Imamo nekoliko odličnih festivala.“ Najviše se ističe trodnevni festival world muzike Plai, koji se održava u septembru (www.plai.ro). Godine 2009, festivalom je dominirala pevačica iz Obale slonovače Dobet Ghanoré, kao i francuski rumba bend Kaloomé.

Festival se održava u prirodi izvan grada (plai znači „polje“), a osim koncerata tu se organizuju i umetničke radionice i pozorišne predstave.

U maju vredi posetiti filmski festival Timishort (www.timishort.ro), u julu Romani Art festival (www.iraf.ro), u oktobru electro-fest TMBase (www.tmbase.ro), a u novembru međunarodni jazz festival (www.timisoara-jazz.ro).

ŽIVA MUZIKA

U Temišvaru ćete retko kad biti daleko od muzike, bilo da se čuje iz Facultate de Muzica na trgu Piaþa Libertãþii, ili sa zvučnika koji su postavljeni na javnim površinama (stiče se utisak da neko u gradskoj vlasti baš voli Whitesnake).

Ako želite da se malo više involvirate u muziku, imaćete pegršt opcija.

Stanovnici Temišvara i dalje ne mogu da prežale što je Jazz Club Pod 16 ostao bez dozvole za rad, ali mesta kao Setup (Str Pestalozzi 22, www.setuptm.ro), The Note (Str Cornelia Salceanu 22, www.thenote.ro) i Van Graph (Str Matei Corvin 4, www.vangraph.ro) organizuju nastupe gitarskih bendova, jazz i folk muzičara, kao i elektronike.

Kako je jazz simbol slobode i zapadnjačke dekadencije, taj muzički žanr je marginalizovan za vreme Čaušeskua, tako da danas ima jači uticaj nego što bi se sa strane pretpostavilo.

Za one koji vole da muziku slušaju tokom večere, kvalitetna hrana i opuštena folklorna muzika u ponudi su svako veče u restoranu La Leul de Aur (Str Maraseti 12).

Živa tradicionalna muzika je dobra i u splavu-restoranu Porto Arte (B-dul 16 Decembrie 1989). Žurke se organizuju svake subote uveče.

VISOKA KULTURA

Operski kompleks na trgu Piaþa Victoriei je kulturno čvorište Temišvara. Tu su smeštena t5ri pozorišta, kao i opera sa 700 mesta (www.ort.ro), dok karte koštaju od 5 do 7 €, što je nisko i za rumunske standarde.

Na repertoaru očekujte klasike kao što su Aida i Karmen, a iako je ovo vrlo jeftin provod, arhitektura 19. veka i raskošan dekor uzrokovali su da posetioci dolaze relativno svečano odeveni.

Za nešto savremenije, posetite obližnju filharmonijsku dvoranu (www.filarmonicabanatul.ro) gde se koncerti održavaju do četiri puta nedeljno, od bluza do horske muzike.

Galerije i umetničke izložbe raštrkane su po celom gradu, a jedna od najzanimljivijih je Muzeul de Arta (www.muzeuldeartatm.ro) u Staroj prefekturi.

NOĆNI ŽIVOT

Temišvar se nalazi na krajnjem zapadu zemlje, i zbog toga ima značajnu srpsku, mađarsku, i nemačku manjinu, kao i veliki broj studenata. Grad je zbog toga dobrim delom prilagođen načinu života mlađe, multikulturne populacije.

Posetite pab Scârt Loc Lejer (Str Zoe 1), kao i azijski lounge-bar Komodo (Str Gh Lazar 5) sa velikim izborom koktela.

Aethernative Cafe (na početku ulice Str Marasesti) ima dobre svirke i tu se okuplja mahom studentska ekipa. Glavno pravilo: imajte u vidu snagu šljivovice (pãlincã) ako nameravate da sledećeg dana budete funkcionalni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: