Bansko, niske cene i solidne usluge

Još od Pamporova, jednog od prvih bugarskih skijaških centara videlo se da zimski turizam kod naših komšija ima perspektivu.

Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

07:00

Default images

Popularnost ski centara uslovili su niz planina i skijališta preko 2000 metara a jedan od najrazvijenijih je Bansko. Ako ste ranije boravili u Banskom, danas ga ne biste prepoznali. Malo i živopisno planinsko mesto na 925 metra nadmorske visine, 170 kilometara od Sofije, prostorno se uvećalo više puta. Bilo je godinama omiljen ski centar domaćih skijaša koji su tek nedavno otkrili i inostrani smučari. Predstavlja savršenu kombinaciju nedirnute prirode planine Pirin i atmosfere drevnih bugarskih gradića. Uslovi za skijanje su odlični jer je planina Pirin alpskog tipa, sa kojih se spuštaju sve vrste staza, od onih za početnike do najtežih za najiskusnije.

Kiril Takov, direktor poznatog hotela „Narcis” kaže da ga pomalo plaši nagli razvoj Banskog.

– Turista ni danas nema dovoljno za sve hotele a kako će biti ubuduće kada se završe oni u izgradnji, ne mogu ni da zamislim– kaže Takov i dodaje da se uzda u promociju i razvoj letnjeg turizma. Nosioci građevinskog buma i daljeg širenja (investitori iz Bugarske i Rusije) zaustavljeni su usvajanjem prostornog plana iako su starosedeoci profitirali prodajom placeva i imanja a EU stopirala gradnju novih skijališta zbog očuvanja životne sredine.

Najbrojniji turisti–skijaši stižu u Bansko iz Grčke, Rusije, Velike Britanije, Moldavije, Makedonije i Srbije dok je domaćih gostiju svega oko 20 odsto, najviše vikendom. Glavna skijaška sezona je od Nove godine do kraja februara. Skijaški tereni su visoko iznad Banskog (najviši vrh je na 2.746 metara a sedežnice i ski liftovi vas voze do 2.560 metara). Uz plave, crvene i tri crne najveštiji skijaju na stazi „Tomba”. Do početka gondole vas voze hotelski mini autobusi na svakih 20 minuta. Kraj početne stanice gondola smešteni su servisi za rentiranje opreme, popravku, oštrenje ili voskiranje skija. Mašinsko voskiranje skija na primer košta pet leva ili oko 2.5 evra. Bansko se nalazi u okviru nacionalnog parka Pirin a tako se zove i glavna ulica koja vodi do samog centra nekadašnjeg Banskog, centralnog trga i crkve. Tu se nalaze brojne prodavnice skijaške opreme, suvenirnice, kafići i restorani (na Bugarskom – mehane). Većina mehana je u etno stilu sa otvorenim ognjištem ili kaminom i nude veliki izbor jela sa roštilja izvanredne salate od svežeg povrća, ovčiji sir i banske specijalitete. Od specijaliteta na posebnom glasu je „džolan” (svinjska ili teleća kolenica sa povrćem), „čomlek” (sporo krčkano juneće meso sa krompirom, pečurkama, paprikom i šargarepom), Katino meze (piletina sa povrćem). Cene glavnog jela kreću se od 15 – 25 leva (1 evro – 1,9 leva). Cene u samoposlugama vrlo su slične beogradskim sa ponudom prehrambene robe, hemije i kozmetike iz zemalja evropske unije.

Svi hoteli su novi sa tri i četiri zvezdice, a spa centar, sauna, džakuzi i bazen dostupni su bez naknade. Tursko kupatilo i erotska masaža se naravno ekstra naplaćuju. Uglavnom, uz bolje održavanje staza i još jednu gondolu jer se čeka i po 30 minuta na polazak ka vrhovima, Bansko ima solidnu skijašku budućnost. U ovaj zimski centar vode, veoma povoljno, agencije: Kon Tiki, Filip trevl, Argus, Džoli, Top turs, Hari Em, Odeon Vorld trevl , Ekskluziv turs, Trevel haus i druge.

I. Dekanj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: