Kurdski doručak u Istanbulu

Doručak kakav se pravi na istoku Turske kod granice sa Iranom, u Istanbulu je najbolji u Kući doručka – Van Kahavaltı Evi, sugeriše Istanbul Eats.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

07:00

Default images

U istočnim pokrajinama Turske gde u glavnom žive Kurdi, najviše u gradu Van kod granice sa Iranom, doručak nije samo prvi jutarnji obrok.

Kurdi su doručak uspeli da pretvore u ozbiljan biznis, a grad Van danas ima na desetine Kahvaltı Salonu (salona za doručak). U njima se danonoćno služi neopisiv asortiman hrane – pravi svež, seoski doručak.

Poslednjih godina taj trend se proširio i na zapad Turske, tako da su kurdski saloni za doručak počeli da niču i u drugim mestima, pre svega u Istanbulu gde ih već ima desetak.

Među najboljima danas je Van Kahavaltı Evi (Kuća doručka Van) koja se nalazi u delu Istanbula Beyoglu, u kvartu Cihangir.

Restoranom rukovodi grupa simpatičnih, mladih Kurda koji kao da su pioniri novog, slow food pokreta. Hrana je potpuno autentična, a većina sastojaka doprema se sa dalekog istoka Turske.

Kurdski doručak podrazumeva elementarne sastojke klasičnog turskog doručka, fortifikovane kurdskim specijalitetima: sir, paradajz, krastavac i hleb pojačani su lokalnim sirevima iz Vana i glavnim specijalitetom – kajmakom. Za doručak se obično jede i kiseli cacik (namaz sličan jogurtu) i murtuğa, teška pšenična kaša koja izgleda skoro kao kajgana. Tu idu i puter, razne vrste džema kao i čuveni med iz Vana, a sve to se spira bezbrojnim čašicama jakog crnog čaja.

U restoranu Van Kahavaltı Evi služi se i menemen (kajgana sa crnim lukom, paradajzom, zelenim paprikama, origanom i mentom. Specijalitet je i gözleme, beskvasna pita-hleb punjena spanaćem, feta sirom, mlevenim mesom, ili krompirom.

Ako u Van Kahavaltı Evi planirate da dođete za vikend, poranite jer su stolovi zauzeti već od podneva. Ili, još bolje, dođite popodne kao što to rade stanovnici Vana, i doručak naručite umesto večere.

Adresa: Defterdar Yokuºu No: 52.A, Cihangir

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: