Odesa i Potemkinove stepenice

Arhitektura Odese ima više elemenata mediteranske arhitekture nego ruske, pri čemu se oseća veliki francuski i talijanski uticaj.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

07:20

Default images

Četvrti po veličini grad i najveća luka u Ukrajini, Odesa danas ima 1 milion stanovnika. Grad je već dugo turistički zanimljiv, manje zbog nekih konkretnih gradskih atrakcija, a više zbog atmosfere – jedinstvene mešavine mediteranske, ukrajinske i ruske kulture.

Danas je Odesa je multikulturalan grad – 2/3 stanovnika su Ukrajinci, a većina preostalih su Rusi. Ipak, u gradu dominira ruski jezik, jer je do 1991. to bio službeni jezik celog Sovjetskog saveza.

ATRAKCIJE

Stari grad je sam po sebi najveća turistička atrakcija – Odesa je nekada bila trgovinski centar regiona i glavna luka u koju je stizala roba za Rusko carstvo, tako da se i dan danas oseća grandioznost bogatog grada.

S druge strane, fasade, zgrade i ulice u najvećem delu grada su zapuštene i ofucane i na pojedinim mestima se stiče utisak kao da o gradu niko nije brinuo od Oktobarske revolucije 1917.

Turisti su decenijama tokom sovjetske vladavine bili fascinirani ogromnim brojem velelepnih zgrada u stanju totalnog raspada, ali ni od okončanja komunizma 1992. nije se mnogo toga promenilo.

Ipak, najstariji deo grada je sređen, ključne ulice su čiste i bezbedne, a tumaranje centrom će vam uzeti dobrra dva, ako ne i tri dana.

Потьомкінські сходи (Potemkinove stepenice) su simbol Odese – gigantsko stubište predstavlja kapiju grada kada mu se prilazi s mora. Stepenište je dugo oko 130 metara, a visinska razlika je samo 27 metara, ali je tako projektovano da se stvara optička iluzija da je duže i veće.

Kada čovek na stepeništu gleda dole, vidi se samo nivo zemljišta uz more, ali ne i stepenice; s druge strane, kada se iz podnožja gleda gore, vide se samo stepenice. Drugom iluzijom stvara se lažna perspektiva, jer su stepenice znatno šire na početku (22 m) nego na vrhu (12 m) – kada se pogleda na gore stepenište deluje duže nego što jeste, a kada se pogleda dole deluje kraće.

Stepenište je postalo svetski poznato u filmu Sergeje Eizenštajna Krstarica Potemkin, u kojem je se odigrao fiktivni masakr civila 1905.

Оде́ські катако́мби je lavirint katakombi ispod Odese i njene okoline, a ukupna dužina hodnika se procenjuje na 2.500 km, neuporedivo više nego ispod Pariza (500 km) ili Rima (300 km). Najveći deo katakombi su nekadašnji rudnici odakle se vadio kamen za gradnju, a danas je turistima na raspolaganju samo mali deo hodnika, dok je ostatak neuređen i opasan. Katakombe su istovremeno glavni razlog zbog kojeg Odesa nema sistem podzemne železnice.

PLAŽE

Odesa ima nekoliko velikih plaža, uglavnom su peščane, okružene tipičnim crnomorskim rastinjem.

Lanžeron je najbliža plaža, i do nje treba oko pola sata laganim hodom. Nalazi se pored parka Ševčenko, a iz centra vozi tramvaj 28 i trolejbusi 2 i 3. Plaža je opremljena svim turističkim sadržajima (tuševi, wc, tobogani), a u blizini se nalazi nedavno sagrađeni delfinarijum sa atraktivnim tačkama. Na ovoj plaži je i poznati restoran Kutorok, sa čije terase puca dobar pogled.

Otrada nešto dalje od prethodne plaže, a glavna prednost u odnosu na Lanžeron je čistija voda. Od parkinga do plaže vodi sistem gondola-žičara sagrađen još u sovjetsko vreme, a na samoj plaži postoji dobra ponuda sportova i zabave na vodi. Otrada se sastoji od više manjih uvala, a svaka od njih ima svoj bar na pesku.

Arkadija je najpoznatija plaža u Odesi, sa mnoštvom pabova, restorana i diskoteka. Iako je prilično daleko od centra, lako se stiže – silazi se na poslednjoj stanici tramvaja br. 5, kao i trolejbusa 5 i 13 (trolejbus br. 5 vodi so samog centra grada). U jeku sezone, a pogotov vikendom, ova plaža uvek je krcata.

Rivijera je još dalje od centra, južno od plaže Arkadija, ali je ubedljivo najbolja u Odesi i sa najčistijom vodom.

OKOLINA

Krim je poluostrvo spojeno sa ostatkom Ukrajine tankim prirodnim nasipom, a obalom se niže nekoliko gradova sa plažama, plitkim morem, i ekstremno jeftinim smeštajem. Od Odese treba 12 sati vozom do glavnog grada Krima, Simeropolja, koji ima najdužu trolejbusku liniju na svetu – 56 km. Sevastopolj je bio čuvena ruska vojna luka tokom Drugog svetskog rata, sa zanimljivim starim gradom i dobrim prodavnicama, a turistički je najpopularnija Jalta, sa carskim palatama i dugom promenadom pored mora. Feodosija ima predgrađa koja vrve od fabrika, ali je najuži centar zanimljiv i vrlo sličan Odesi. Koktebel je gradić za one koji traže dobru plažu, dobro plivanje, i fasinantnu prirodu.

ISTORIJA ODESE

Provobitno naselje na mestu današnje Odese obrazovali su antički Grci , u srednjem veku je bila deo Kijevske Rusije, a kasnije deo Kneževine Litvanije koja se prostirala od Baltičkog do Crnog mora.

Godine 1529. Odesa je postala deo Krimskog kanata, države Krimskih Tatara, ali glavni pečat gradu ostavio je period u kojem su ovde vladali ruski carevi u 18. i 19. veku, kao i period sovjetske dominacije u 20. veku.

Ukrajina je stekla nezavisnost 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: