Monako, hedonistički raj Mediterana

Minijaturnu državu čine tri grada – Monako, Monte Karlo i Kondamin

Izvor: 24 sata

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

06:20

Default images

Monako, poslednja država feudalne Evrope, danas je ultramoderno mesto i carstvo hedonista, svetskog džet-seta, hazardera, ali i turistička destinacija za maštanje.

Na uskom pojasu Azurne obale, između francuskih gradova Nice i Mentona, ušuškana je kneževina Monako. Ova parlamentarna monarhija ima teritoriju manju od dva kvadratna kilometara, a na njenom tronu je porodica Grimaldi. Na tom malom prostoru živi oko 32.000 ljudi, tako da je najgušće naseljena država na svetu. Gužvu uvećavaju i hiljade turista tokom cele godine, kao i predstavnici brojnih firmi koje ovde imaju sedište, jer se u Monaku ne plaća porez.

Minijaturnu državu čine tri grada – Monako, Monte Karlo i Kondamin, ali su oni danas spojeni i predstavljaju jednu celinu, s tim što im je dodat i deo koji se zove Fontvil. Ovaj novi region nastao je melioracijom na zemlji otetoj od mora, a izgrađeni su stadion „Luis drugi”, najsavremeniji sportski kompleks, heliodrom, industrijska zona, šoping kvart, luksuzni hoteli i bajkoviti park s biljkama iz celog sveta, jezerima i labudovima. To je bio poslednji napor da se urbanizuje svaki milimetar tla.

Najpoznatiji deo kneževine je Monte Karlo. Zovu ga još i „Dijamant Monaka”, pre svega zbog luksuznih hotela, svetski poznatih kazina, veličanstvenog noćnog života, kulinarskih đakonija i raskošnih plaža, ali i zbog Nacionalnog muzeja, Opere, Baleta, Filharmonije i Bulingrinskog vrta, pa i trke „Formule 1”. Naravno, tu je i čuveni kazino „Monte Karlo”, urađen od mermera i okružen sa 28 jonskih stubova od oniksa. Nikako ne treba zaboraviti ni otmeni kafe „Pariz”, u kome uvek može da se sretne neka slavna ličnost.

Turisti sa ograničenim budžetom najpre obiđu stari grad Monako Vil, koji je izgrađen na vrhu isturene stene, tako da je sa tri strane okružen morem. Tu se nalazi i Prinčevska palata, rezidencija Grimaldijevih, kao i srednjovekovna tvrđava opasana impozantnim bedemima.

Nezaboravljena princeza Grejs

Na tronu Monaka danas je princ Albert Drugi, naslednik princa Renijea, poznatog po braku sa glumicom Grejs Keli. Slavna diva odrekla se filmske karijere da bi se posvetila dužnostima suverena. Skromno i dostojanstveno ponašanje pre prerane smrt u saobraćajnoj nesreći 1982. godine izazvali su nepodeljene simpatije stanovnika Monaka, pa se njene slike i danas mogu videti u radnjama gde je bar jednom došla da nešto kupi. Njoj je posvećen i „Park ruža princeze Grejs”, u koji je posađeno oko 4.000 stabljika sa više od 150 vrsta ruža, a neke su jedinstvene u svetu.

Ponuda agencija

Agencija Aranžman Cena Prevoz
Viva travel Španija, Francuska, Italija 289€ autobus
Mediterraneo travel Španija, Italija, Francuska 305€ autobus

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: