Antib, drevni grad na Azurnoj obali

Antib je jedno od najpoznatijih letovališta na Azurnoj obali, savršeno je pozicionirano između velikih centara Nice (20 km) i Kana (12 km). Antib je uspeo da sačuva istorijski šarm, ali i da održi dobar provod i noćni život.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

06:20

Default images

Čitavo letovalište čine tri celine: 1. Antibes – stari istorijski gradić, sa obiljem autentičnih restorana, kafea, nekoliko pozorišta i šik hotela. 2. Juan les Pins – središte noćnog života i klubova, kockarnica, pa čak i noćnog šopinga. 3. Cap d'Antibes – rt sa ogromnim šumovitim parkom koji je besprekorno održavan. Tu se nalazi nekoliko zamkova koji pripadaju milionerima, luksuzne rezidencije, kao i jedan od najlepših hotela na svetu Eden Roc.

ANTIB – ISTORIJSKI CENTAR

Dugo je Antib bio jedini veći grad između Marseja i Italije, ali i jedini zaštićen zidinama zahvaljujući kojima je uspeo da sačuva istorijske građevine iz različitih perioda. U nekadašnjoj tvrđavi danas su smešteni Muzej moderne umetnosti, Muzej istorije i arheologije, i Muzej tradicionalnih zanata i lokalne kulture.
Photo: dbaron / Flickr
Najlepše i najstarije građevine nalaze se u istorijskom centru Antiba, a s obzirom da je reč o srednjovekovnom gradu s uskim ulicama, najpametnije je obići ga peške.

Marché Provençal je velika pokrivena pijaca sa odličnim izborom ribe, sira, i povrća. Jedan od lokalnih delikatesa je smeša začina poznata kao provansalske trave – mešavina timijana (majčine dušice), anisa, i bosiljka, s tim što je dominira ukus timijana. Pijaca se nalazi u blizini luke, a otvorena je svakog dana osim ponedeljkom.

Pikasov muzej u Antibu ima jednu od najboljih kolekcija dela ovog slikara – oko 100 crteža, slika, litografija, i ulja na papiru, kao i predmete od keramike.

Katedrala (Cathédrale Notre-Dame-de-la-Platea d'Antibes) je najveća crkva u Antibu – prvi put je zidana u 11. veku, a sadašnja fasada je iz 18. veka. Unutra obratite pažnju na impresivni barokni oltar, kao i na oltar koji je 1515. oslikao Ludoviko Brea. Katedrala se nalazi južno od luke, u ulici Avenue Amiral-de-Grasse.
Photo: areta / Flickr
PLAŽE

Obala ima čitavih 25 kilometara i peščanih i šljunkovitih plaža; neke su privatne i one se naplaćuju, a postoje i javne gde je se ulazi slobodno.

U neposrednoj blizini centra Antiba nalazi se Port Vauban, najveća marina na Azurnoj obali. Marina je podignuta u prirodnoj uvali koja se kao luka koristi još od vremena starog Rima, a danas su tu preko godine smeštene jahte milionera, kao što su ruski tajkun Roman Abramovič i ko-osnivač Majkrosofta Pol Alen.

FESTIVAL Jazz à Juan

U mestu Juan les Pins svake godine se održava legendarni jazz festival Jazz à Juan. Već 40 godina ovaj festival privlači zvezde kao što su Nil Armstrong, Džon Koltrejn, Majls Dejvis i Ela Ficdžerald.

OKOLINA

Oko antiba postoji nekoliko starih mesta gde obavezno treba otići na izlet. Najlepša mesta su Biot, Vallauris, i Mougins, a atrakcija je i lokalna silikonska dolina Sophia Antipolis. Vrlo blizu su i regionalni centri Kan i Nica.

Technopôle Sophia Antipolis (10 km)

Mini silikonska dolina Francuske pod nazivom Sophia Antipolis nalazi se na 15 minuta vožnje od Antiba. Ovaj naučno-tehnološki park okuplja neke od najpoznatijih kompanija, kao što su Hewlett-Packard, Hitachi, American Express, i Air France. U Antipolisu ukupno ima 1.300 kompanija i 30.000 zaposlenih.

Sophia Antipolis je sagrađen tokom 1970ih godina, a ime je dobio po ženi francuskog senatora Lafita koji je osnovao park. Antipolis je staro grčko ime za Antib.

Web adresa: www.sophia-antipolis.org

Biot (7 km)

U periodu renesanse ovaj gradić bio je lokalni centar za proizvodnju grnčarije i proizvoda od stakla. Biot (čita se Bio) danas ima manje oko 10.000 stanovnika, a turisti najčešće obilaze Muzej stakla i muzej francuskog slikara Fernana Ležea. Biot se nalazi se u unutrašnjosti, 3 km od mora.

Vallauris (5 km)

Vallauris (Valuri) danas ima 25.000, a otkrio ga je Pablo Pikaso koji je tu živeo od 1948. do 1955. Iz mesta se pruža pogled na Kanski zaliv, a do mora ima manje od 2 km. I Vallauris ima grnčarsku tradiciju, i svake godine organizuje Bienale keramičke umetnosti. Ne propustite muzej Pikasa.

Mougins (25 km)

Ovo srednjevekovno selo jedno je od najlepših oko Azurne obale. Do mora ima 10 km, a mesto je okruženo borovom šumom i maslinjacima. Mougins (Mužan) je smešten na 250 nadmorske visine, tako da i odavde puca panorama Kanskog zaliva i ostrva Lérins.

Kan (12 km)

S obzirom da još od 1946. jednom godišnje okuplja ogroman broj poznatih ličnosti, pre svega iz sveta filma, Kan je vremenom postao najglamuroznije i najskuplje mesto na francuskoj obali. Kao i ostala mesta u okolini, Kan je doživeo procvat u 19. veku kada su na Azurnu obalu počeli da stižu prvi turisti, pripadnici više klase iz Velike Britanije, a za njima su usledili nemački turisti. Obiđite najpoznatiju ulicu u gradu Croissette (Kroaset), stari kvart Suquet (Sike), i pijacu Marché Forville.

Nica (20 km)

Osim plaža i hladnih koktela, Nica ima i dobro opremljene umetničke muzeje, rimske ruševine, festivale, neke od najboljih restorana u Francuskoj, i klabing za svaku pohvalu. Obiđite stari grad Viex Nice, park Colline du Château, i kulu iz 16. veka Tour Bellanda, kao i čuveno šetalište Promenades des Anglais, koje su u 19. veku finansirali prvi turisti, Englezi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: