Lisabon će vas zavesti pesmom i hranom

Zarobljen u prošlosti, no istodobno prepun klubova, barova i nevjerojatnog noćnog života, Lisabon vrlo brzo gradi reputaciju jednog od naj-popularnijih europskih gradova kojem se posjetitelji rado vraćaju

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

06:00

Default images

Glavni grad Portugala smješten je na sjevernoj obali ušća rijeke Tejo i broji oko 550 tisuća stanovnika. Grad je u potresu 1755. sravnjen sa zemljom pa središte grada datira uglavnom iz 18. stoljeća s elegantnim ulicama u četvrti Baixa, dok mu uličice četvrti Alfama i Bairro, smještenih na brežuljcima, daju intimniji štih.

Tvrđave, palače, muzeji

Teško je pobrojati sve što vrijedi vidjeti u Lisabonu. Svakako treba posjetiti veličanstveni samostan Jeronimos, izgrađen u osobitom portugalskom manuelskom stilu. Ekstravagantno oblikovan južni portal crkve jedan je od najljepših primjera tog stila. Drugi dragulj manuelske arhitekture je toranj Belem.
On je i simbol velikog doba portugalske ekspanzije jer su upravo odavde pomorci kretali u potragu za morskim trgovačkim putovima. Nezaobilazan je i Nacionalni muzej starih umjetnosti sa zbirkom slika, dekorativne umjetnosti i skulptura. Osobito su zanimljive portugalske slike pod flamanskim utjecajem.

Sjajan pogled na grad pružit će vam Utvrda Sv. Jurja. Nekoć maurska utvrda, a potom sjedište portugalskih kraljeva, pretvorena je u miran javni park. Ne smijemo zaboraviti ni Elevador de Santa Justa, dizalo od lijevanog željeza, ukrašeno filigranom koje povezuje četvrt Baixa s Largo do Carmo.

Lisabon je grad povijesti, klubova, brojnih restorana u kojima se sluša originalni fado, legendarni bijeli grad izgrađen na sedam brežuljaka... Ne zaboravite, najbolje lisabonske kuće fada su upravo one koje drže sami fadisti, jer nude autentičniji fado od velikih, turistički orijentiranih kuća.

Zarobljen u prošlosti, no istodobno prepun klubova, barova i nevjerojatnog noćnog života, Lisabon vrlo brzo gradi reputaciju jednog od najpopularnijih europskih gradova kojem se posjetitelji rado vraćaju.

Očarava jedinstvenim šarmom koji potječe iz snažne povezanosti s bogatom povijesti - obnovljene palače, veličanstvene crkve i impresivni dvorci ogledalo su izuzetnog kulturno povijesnog naslijeđa ovog grada. Lisabon će vas zavesti u sekundi svojom nezaboravnom kombinacijom kulture i arhitekture koja ga čini jedinstvenim i fascinantnim gradom zaista vrijednim posjete.

Moderan život grada najbolje se može doživjeti na glavnoj ulici grada - Avenidi de Liberdade. Trgovine, hoteli, najbolje gradske kavane, kazališta i sveučilišta naći ćete na ovoj žili kucavici Lisabona. Prošećite ovom avenijom Slobode, sinonimom elegancije, mode i dinamike, i istražite stare krojačnice i dizajnerske dućane poput Calvina Kleina, Armanija i Burberryja, a kada se umorite, sjednite na jednu od terasa i uživajte u prekrasnom pogledu na prolaznike i šalici espressa (na portugalskom Una Bica) ili čaši najpoznatijeg portugalskog vina, porta.

Dizajnerski hotel

U četvrti Santos, poznatoj kao dizajnerskoj četvrti grada, smješteni su prestižni atelijeri, kao i osebujni restorani. Svakako posjetite galeriju Riverso - umjetničku galeriju poznatu po prekrasnom nakitu mladih dizajnera, a okrepu potražite u elegantnom restoranu Moon minimalističkog uređenja i raskošne kuhinje. Belem je dio grada koji je najbolje spojio staru i novu arhitekturu. Ovdje ćete naći Museo Coleccao Berardo, riznicu koja čuva više od 500 djela suvremenih umjetnika - od Picassa do Miroa, od Magritta do Pollocka, a tek nekoliko koraka dalje naći ćete prvi dizajnerski hotel u Lisabonu - Jeronimos 8.

Izlet u Sintru

U Lisabonu možete vrlo povoljno kupiti keramiku, zlatni i srebrni nakit, posebice filigran, cipele i proizvode od kože, a Lisabon je i prava meka za ljubitelje antikviteta.

Nikolina Frklić

info: adriatica.net
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: