Najbolje plaže EU

Britanski Guardian je sastavio listu najboljih plaža za one koji na moru vole da pešače – Španija, Portugal, Grčka i Francuska.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

07:00

Default images

ŠPANIJA

Platja de Sant Lluís, Cap de Creus, Catalonia

Nadrealne stenovite formacije prirodnog parka Cap de Creus i apsolutno odsustvo gužve razlozi su da Platja de Sant Lluís dospe na prvo mesto ove liste. Plaža je jedna od prvih skrivenih uvala pored uskog puta koji vodi od Kadakesa do svetionika Cap de Creus. Na putu postoji jedva primetan znak za skretanje na popločanu stazu koja nekoliko stotina metara krivuda kroz maslinjake, a zatim se strmo spušta do usamljene uvale. Tu je mala šljunkovita plaža, idealna za kupanje bez kupaćeg kostima.

Playa de Castro de Baroña, Porto do Son, Galicia

Arheologija, nudizam, i tradicionalni ruralni život idealan su spoj plaže Playa de Castro de Baroña, jedne od najneobičnijih i najfascinantnijih na severnoj obali Španije. Plaža se nalazi južno od skupine primorskih sela poznatih pod zbirnim imenom Porto do Son – krenite putem C-550, a zatim kod drumskog restorana oko 4 km južnije skrenite na kratku stazu. Put ide kroz šumu i vrlo je strm, a zatim ide relativno ravno između njiva pravo do peščane plaže. Seljaci ovde još uvek oru zemlju uz pomoć volovskih zaprega, ali su prestali sa doskorašnjom praksom da štapovima nasrću na nudiste.

PORTUGAL

Cacela Velha, Algarve

Cacela Velha je najistočnija tačka južne Portugalske obale Algarve – šarmantno selo na vrh brda, odakle puca pogled na sistem peščanih ostrva Ria Formosa koji se niže pored obale u dužini od 100 km. Cacela Velha je skriveni dragulj ovog turistički relativno razvijenog dela obale južnog Portugala. S obzirom da ceo pojas Ria Formosa ima status prirodnog rezervata, pešačenje je obavezno, a auto najbolje da ostavite na stenovitoj litici. Krenite uskom stazom nizbrdo do tvrđave koja je podignuta 1143, ali trik je u tome da stignete kad je oseka kako biste mogli da u vodi do kolena pregackate do ostrva. Tačno vreme plime i oseke možete proveriti ovde (web sajt je na portugalskom). Kad tamo stignete imate vremena da se sunčate dok ponovo ne dođe oseka, a ako poželite da se vratite tokom plime, zamolite nekog od ribara da vas čamcem prebaci na kopno.

Praia Cabo Mondego, kod ribarskog grada Buarcos, Figueira da Foz

Parkirajte auto kod vidikovca planinskog lanca Serra da Boa Viagem odakle možete da posmatrate impresivan pejzaž borovih šuma koje se prostiru do same plaže. Krenite da silazite peške prateći znakove do svetionika Cabo Mondego, ali vodite računa jer ćete hodati relativno opasnom stazom koja ide paralelno sa planinskim putem. Kad stignete do mora, ostaju vam sati surfovanja u totalnoj osami, a zatim posmatranje kako sunce na kraju dugog popodneva tone u more.

GRČKA

Nero, Kato Koufonissi

Ostrva blizanci Ano i Kato Kufonisi čuveni su po prozirnom tirkiznom moru, a nalaze se u blizini Naksosa i Parosa. Dok Ano Kufonisi ima nekoliko odličnih ribljih taverni, privatnih pansiona, pa čak i asfaltni put, na ostrvu Kato Kufonisi nema ničega osim nekoliko konja, jedne jedine taverne, i spleta makadamskih puteva koji vode do brojnih plaža. Ribarski čamci polaze sa ostrva Ano Kufonisi nekoliko puta u toku dana, a s postoje dve stanice: 1) Taverna (u rasklimatanoj kafani Venetsianos služi se izvrsni patatato – musaka od krompira i kozjeg mesa); 2) Nero (Voda) – zlatni zaliv okružen palmama.

Fakistra, Pelion

Krivudavi brdski putevi poulostrva Pelion kod Volosa učiniće da vam se od vožnje digne kosa na glavi. S druge strane, mreža kalderimia (kaldrmisanih puteljaka) povezuje planinska sela sa nekim od najspektakularnijih plaža u Grčkoj. Od primorskog sela Damuhari, koje je toliko autentično da se pojavilo u filmu Mamma Mia, do predivne šljunkovite plaže Fakistra, treba 90 minuta hoda. Staza prolazi kroz gustu šumu, a na momente nailaze vidikovci sa kojih mogu da se vide Sporadi. Pred sam kraj kreće strmo spuštanje na plažu Fakistra, a prolazi se pored dve pećine i jednog vodopada.

FRANCUSKA

Plage d'Erbaju, Korzika

Na pola puta između gradića Bonifacio i Sartene na jugozapadnoj obali Korzike nalazi se Plage d'Erbaju. Od magistrale se odvaja kolski put, a zatim se posle 2,5 km nastavlja strmom kozjom stazom oko stare đenovljanske osmatračnice sve do mora. Plaža sa svetlim peskom duga je 1.500 m, a u pozadini se niže nisko borovo žbunje, tako da nema velike senke ali se zato pruža sjajan pogled na brdovitu obalu Sartenais (Sartene). Ovde nema gužve čak ni u najvećem špicu sezone.

Plage des Océanides, Capbreton

Jugozapadna Francuska je blagoslovena nizom od preko 220 km peščanih plaža koje su dobro povezane sa obližnjim mestima. Plage des Océanides je smeštena između gradića Capbreton i Labenne Ocean, a ako prošetate 15 minuta levo ili desno, imaćete privatnu plažu samo za sebe. Ostavite auto na parkingu i krenite stazom ka peščanim dinama kroz ostatke nekadašnjih vinograda. Ceo Biskajski zaliv čine kilometri i kilometri peska pored mora, a po lepom vremenu odatle se mogu videti Španska obala preko puta, kao i obronci Pirineja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: