Samotraki, beg u izolaciju

Iako se nalazi u neposrednoj blizini Halkidikija, Samotraki je idealno ostrvo za ruralni beg od urbane gužve.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

07:00

Default images

Na Samotrakiju ne postoji noćni život, a turistička infrastruktura je vrlo oskudna, što ga sve čini idealnim za one koji žele da pobegnu u od haosa urbanog života.

Na ostrvu postoje samo dve prave plaže, Pahia Amos duga oko 800 metara, i Vatos koja je omiljena među nudistima.

Samotraki je minijaturan, dužine 17 km, a stalnih stanovnika na čitavom ostrvu ima oko 3.000. Obala je dobrim delom nepristupačna, a najviši vrh Fengari je na preko 1.600 m, što je nesrazmerna visina za tako malo ostrvo. Prema legendi, upravo sa ovog vrha je Posejdon posmatrao Trojanski rat.

Ali priroda na Samotrakiju je fascinantna, a vegetacija iznenađujuće bujna za jedno egejsko ostrvo. Na Samotrakiju postoji nekoliko vodopada i bazena koje pravi reka Fonias, koja je leti vrlo prijatna za kupanje.

Neki od bazena nalaze se na višim visinama, i potrebno je uložiti planinarskog napora da bi se do njih došlo, ali ćete zato biti nagrađeni bajkovitim prirodnim bazenima koje ćete imati samo za sebe.

Keš je i dalje elementarni način plaćanja na Samotrakiju, jer kartice i traveller's čekovi se primaju samo na nekoliko mesta. Osim toga, u bankama je često teško podići pare sa stranog računa, pa se potrudite da imate dovoljno gotovine.
Photo: ale3andro / Flickr
ORIJENTACIJA

Kamariotisa je glavna luka i najveće mesto na ostrvu, gde ima najviše taverni i mogućnosti za smeštaj. Kamariotisa se nalazi na zapadnoj obali Samotrakija, i tu stižu svi feriboti i gliseri sa kopna.

Hora je glavni grad ostrva – nalazi se u unutrašnjosti, 5 km od Kamariotise. To je najlepše selo na Samotrakiju, sa uskim kaldrmisanim uličicama i tradicionalnim kućama, okruženo borovom šumom. Iznad sela se nalaze ruševine đenovljanske tvrđave sa spektakularnim pogledom na more i luku Kamariotisu.

Terma (Lutra) je ključna turistička atrakcija, banja sa izvorima tople vode (35-39˚C) na severnoj obali Samotrakija, 14 km od Kamariotise. Turisti ovo mesto ne zaobilaze u julu i avgustu, a posebno je atraktivno i jer se u blizini termalnih izvora nalaze i jedina dva kampa na ostrvu.

Oros Fengari je najviši vrh na ostrvu (preko 1.600m), koji nije lako savladati, a gotovo nemoguće u sandalama, bez udobne odeće za hajking. Najbolje pešačke i planinarske staze do Fengarija polaze od Terme (Lutre).
Photo: ale3andro / Flickr
PLAŽE

Najbolje plaže nalaze se na jugu ostrva, i one su peščane, dok severna obala ima minijaturne uvale koje su šljunkovite.

Pahia Amos je najpoznatija i glavna plaža na ostrvu. Duga je oko 800 metara, prekrivena grubljim peskom, a na plaži postoji jedna taverna koja je otvorena za vreme letnje sezone. Po lepom vremenu, sa ove plaže se može videti tursko ostrvo Gokceada (Imvros).

Vatos je plaža koja se nalazi odmah pored, i popularna je među nudistima.

U okolini ove dve plaže postoji sijaset uvala pomešanog peska i šljunka, dok su na severu plaže mahom šljunkovite.

SMEŠTAJ

Domatia (sobe za izdavanje) i apartmani privatnih vlasnika su glavni oblik smeštaja na Samotrakiju, s obzirom da do nedavno ovde nije bilo pravih hotela.

Niki Beach Hotel je vrlo udoban hotel sa 2 zvezdice i četrdesetak soba. Smešten je na periferiji Kamariotise, oko 200 metara od luke i centra grada, u neposrednoj blizini plaže. Sve sobe imaju klimu, frižider, satelitsku televiziju, i balkone s pogledom na more.

Mariva Hotel su bungalovi u blizini Terme (Lutre) na severnoj obali, 14 km od Kamariotise. Kućice su prekrivene bujnom vegetacijom, u rizortu vlada mir i tišina, a za one koji se užele komunikacije s drugim ljudima, u okviru kompleksa postoji jedan bar sa terasom. Do Terme treba oko 5 minuta hoda, plaža je udaljena 1 km, a do reke Fonias i njenih vodopada i prirodnih bazena ima 4 km.

Archondissa Hotel se nalazi na 3 km od Terme i 17 km od Kamariotise, a sagrađen je u klasičnom stilu grčkih ostrva, sa belo okrečenim zidovima i plavim šalonima. U okviru hotela postoje tereni za mini golf i jedan teren za odbojku.

Kampovanje je omiljeno među turistima na Samotrakiju, a dva organizovana kampa su smeštena u okolini Terme.
Photo: ale3andro / Flickr
KRETANJE PO OSTRVU

Postoje redovne autobuske linije sa glavne autobuske stanice u Kamariotisi do ostalih mesta na ostrvu, a busevi kreću na oko svaka 2 do 3 sata. Cene karata se, u zavisnosti od destinacije, kreću od 1 € do 4 €.

Noćni autobusi ne postoje – jutarnji kreću oko 7h, a poslednje vožnje su oko 23h. Red vožnje se menja, tako da je preporučljivo informisati se na licu mesta.

KAKO STIĆI

Do Samotrakija postoje redovne linije feribota i glisera sa obližnjim gradovima Aleksandrupoli i Kavala na obali kopnene Grčke. Kavala je bliža turistima iz Srbije od Aleksandrupolija, ali su feriboti iz Aleksandrupolija češći i pouzdaniji, pa se preporučuje ta varijanta.

ISTORIJA

Samotraki u grčkoj prošlosti nije imao prevelik značaj, pre svega jer nema prirodnu luku, a teren je gotovo sasvim neobradiv, tako da nikada nije postojala razvijena zemljoradnja.

Postoji raširena teorija po kojoj ime Samotraki potiče od ostrva Samos, čiji su stanovnici u 8. veku stare ere kolonizovali Samotraki (Samos od Trakije).

Ostrvo je regularno bilo pod stranom vlašću tokom sledećih vekova, a od polovine 15. veka do Grčkog rata za nezavisnost (19. vek), Samotraki je bio je pod vlašću Otomanske imperije, i tada se zvalo Semaderik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: