Luksemburg: interesantan miks

Luksemburg, minijaturna država okružena Belgijom, Nemačkom i Francuskom, nalazi se u vrhu liste najbogatijih i liste najmanjih evropskih zemalja. Zahvaljujući svom položaju, na raskršću, spojila je različite kulture, jezike, te predstavlja mešavinu starog i novog.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 17.07.2009.

07:00

Default images

Luksemburg, minijaturna država okružena Belgijom, Nemačkom i Francuskom, nalazi se u vrhu liste najbogatijih i liste najmanjih evropskih zemalja. Zahvaljujući svom položaju, na raskršću, spojila je različite kulture, jezike, te predstavlja mešavinu starog i novog.

Počeci Luksemburga vezuju se za 10. vek kada je došlo do formiranja grada oko Luksemburškog zamka, koji je bio sedište države i koji se vremenom širio. U skorije vreme, istoimena prestonica, Luksemburg, dobija važnu ulogu na evropskoj sceni; postaje jedan od 3 glavna grada Evropske unije.

Veliki broj stanovnika vodi poreklo iz susednih zemalja, mahom iz Portugala, Belgije, Holandije, Francuske. Gotovo trećina stanovništva ima strani pasoš. Francuski (zvanični jezik državne administracije), luksemburški (koristi se u obrazovanju i dnevnim novinama) i nemački, predstavljaju zvanične jezike ove zemlje.

Klima Luksemburga podseća na onu u Holandiji i Belgiji: prohladna leta i blage zime sa dosta kišnih dana. Severni deo ove države, Esling, čine niska pobrđa, ogranci Ardena, pa je predeo pretežno šumovit i brdovit sa velikom brojem srednjovekovnih zamaka, dok je južni pojas, Gutland, mnogo manje džombast i obuhvata ravničarska plodna polja.

Region Mullerthal prostire se u okolini starog grada Ehternaha. Poznat je po izletima, planinarenju, hajkingu i biciklističkim stazama koje krivudaju stenovitim predelima sa vodopadima.

Kroz Luksemburg protiče reka Mozel, pritoka Rajne. Dolina ove reke poznata je po spravljanju vina čija degustacija predstavlja veliku atrakciju.

Grad Luksemburg, jedan od najbogatijih gradova Evrope, neobično pozicioniran na liticama, svojim sumanutim izgledom odaje utisak da se sastoji iz dva nivoa, nižeg i višeg. Za prelazak sa jednog nivoa na drugi na raspolaganju je vozić, ili javni lift i vožnja traje nekoliko minuta. Veliki broj utvrda, tvrđava, zamkova pojačava bajkovitu sliku grada. S obzirom da grad nije mnogo veliki, najbolje je kroz njega cirkulisati peške, na biciklu, ili ga razgledati iz tzv. hop off / hop on autobusa koji prave ture po čitavom gradu.

Grad je poznat i pod nazivom Severni Gibraltar. Smešten je na ušću reka Alzet i Petrus, povezan mostovima Pont Adolphe i Pont Passerelle. Pogled na reke najbolje se može sagledati sa šetališta Chemin de la Corniche.

Simbol ovog grada predstavlja neogotička katedrala Notre Dame, građena u 17. veku, prepoznatljiva po svojim visokim zašiljenim tornjevima. Može poslužii turistima i kao polazna tačka, jer se u njenoj okolini nalaze najveće atrakcije grada.

Nedaleko od katedrale nalazi se Gëlle Fra, figura žene izlivene u zlatu, simbol slobode, na šta ukazuje venac koji drži u ruci. To je, zapravo, spomenik podignut u spomen borcima iz Drugog svetskog rata. Još jedan spomen ovom događaju je i groblje američkih vojnika poginulih u ratu, koje se nalazi južno od aerodroma.

U starom jezgru grada, koji je najpoznatija pešačka i šoping zona, smeštena su dva velika trga: Place Guillaume II, pešački trg na kome se nalazi gradska većnica sa dva bronzana lava na ulazu i statuom Viljema II, i Place d'Armes, glavni trg koji je, posebno leti, stecište gomile turista zahvaljujući velikom broju prilično skupih kafića i restorana na otvorenom, koji su aktivni i danju i noću.

Casemates Bock može biti izuzetno zanimljiv za turiste. To je, zapravo, kompleks podzemnih tunela, tzv. kazamata. Ovi 17 km dugi i 40 m duboki tuneli izgrađeni su u 18. veku, isprepletani zaštitnim prolazima, podsećju na lavirint. Danas su mesto svetske baštine i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

MUDAM – muzej moderne umetnosti u kome se izlažu dela luksemburških umetnika ili internacionalne postavke. Nedaleko od glavnog trga nalazi se i Nacionalni muzej istorije i umetnosti sa svojom bogatom kolekcijom.

Luksemburg je često menjao gospodare: jedno vreme pod Špancima, zatim Francuzima, Austrijom. To se odrazilo i na arhitekturu. Primer ze to su Španske oklopne kule koje su nekada imale ulogu špijunskih skloništa, a danas dekorišu gradske zidine.

Luksemburg je grad sa luksuznim restoranima u kojima je interernacionalna kuhinja veoma prisutna. U velikoj meri je zastupljeno meso, pa su neki od specijaliteta dimljena svinjetina u sosu, rebarca sa roštilja i sl. Kachkeis ili kuvani sir je nezaobilazan, a kao desert služi se crni puding. Luksemburg je veoma poznat po niskim cenama alkohola i cigareta. Smatra se da su luksemburška bela vina visokog kvaliteta. U gradu se veoma često organizuju velike proslave i parade uz neizostavno konzumiranje alkohola, pre svega piva.

Grad je prepun parkova, koji su posebno zanimljivi u proleće i jesen, prvenstveno zbog vizuelnog utiska.

Osim glavnog grada, treba posetiti mesto Vianden koje se nalazi na severoistoku zemlje, prepoznatljivo po istoimenom srednjovekovnom zamku koji je restauiran i otvoren za posetu. Mesto je poslužilo i kao odličan ambijent za mnoge filmove. Ostale znamenitosti grada su kuća u kojoj je boravio Viktor Igo i velika hidrocentrala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: