Gozo, ruralna Malta

Život u Gozu je ruralniji, jednostavniji i sporiji, a u manjim mestima se još uvek se na stari način lovi riba i organizuje zemljoradnja. Jednodnevni izlet na Gozo je obavezna stavka svakog turiste na Malti.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

06:50

Default images

Drugo po veličini ostrvo Malteškog arhipelaga, Gozo nudi mirniju varijantu odmora od Valete, St. Džulijena ili Slijeme. Gozo je jednostavno rečeno, ruralnije, tiše, i egzotičnije mesto.

Iako Gozo ima nekih 30.000 stanovnika (čitava Malta ima oko pola miliona), a od Malte ga razdvaja samo 5 km mora, Gozitani (na malteškom: Għawdxin) sebe smatraju drugačijim od stanovnika najvećeg malteškog ostrva.

Život u Gozu je ruralniji, jednostavniji i sporiji, a u manjim mestima se još uvek se na stari način lovi riba i organizuje zemljoradnja.
Photo: Cebete / Flickr
MGARR

Mgarr je jedina luka na Gozu i prvo što turisti vide kad stignu na ostrvo. U Mgarru su skoncentrisani maltene svi aduti Goza - stare crkve i kapele, kuće sa zaravnjenim krovovima boje terakote, i ribarski čamci.

Jedino što bode oči je relativno nova gotska katedrala čija je gradnja započeta 1924, ali zbog nedostatka para nikako nije mogla da bude završena. Tek kada je starešina crkve 1970ih dobio ogromnu sumu na lotou, crkva je ekspresno dovršena.

Još jedna atrakcija Mgarra je trvđava Chambray na vrhu obližnjeg brda, i pored citadele u Rabatu, jedino je utvrđenje na ostrvu. Sagrađena je 1749.
Photo: aburt / Flickr
RABAT (VICTORIA)

Rabat (Victoria) je glavno i najnaseljenije mesto na ostrvu, smešteno u njegovom centralnom delu, tako da svi putevi na Gozu vode u Rabat. Ime Viktorija, grad je dobio po engleskoj kraljici, ali ga lokalci zovu Rabat. Od Mgarra ima manje od 10 km.

Glavna atrakcija je citadela koja se nalazi na uzvišenju, odakle se pruža pogled od 360˚na ceo grad. Aktivnost na tom mestu postoji još iz neolitskog perioda, ali pravu tvrđavu počeli su da grade Feničani, a nastavili Rimljani.

Današnji izgled dobila je oko 17. veka kada su je dovršavali vitezovi Malteškog reda. Tvrđava je u nekoliko navrata razrušena, i od nekadašnjih starih kapela vide se samo tragovi.

U međuvremenu je na mestu tri nekadašnje crkve podignuta impresivna katedrala, pored koje se nalazi arheološki muzej.

Glavna ulica u gradu je Triq ir-Repubblika (Ulica Republike) koja se proteže u pravcu istok – zapad. U njoj je smešteno sve bitno za grad – prodavnice, najlepše zgrade, palata Biskupa Goza iz 19. veka, i dve opere, koje danas služe i kao bioskop.

Centralni trg u gradu se zvanično zove Pjazza Independenza (Trg nezavisnosti), ali ga lokalci jednostavno zovu It-Tokk što znači sastajalište. Trg je načičkan kafeima, restoranima, i prodavnicama. Na trgu se nedeljom održava pijaca na kojoj se prodaju artikli zanimljivi u glavnom turistima.

Najimpresivnija građevina na trgu It-Tokk je Banca Giuratale, sagrađena 1733. To je prvobitno bila gradska skupština, a danas su tu takođe smeštene prostorije lokalne vlasti, kao i turist biro.

Na trgu se nalazi i crkva Sv. Jovana Apostola (174), koja je nakon urušavanja obnovljena 1980ih.

Odmah južno, nalazi se još jedan trg, Pjazza San Gorg (Trg Sv. Đorđa). Na trgu je i istoimena bazilika Sv. Đorđa, sagrađena 1678, sa fasadom obnovljenom 1818.

Iza trga San Gorg je Il Borgo, stari deo grada, sa spletom uskih krivudavih uličica, koje su tako planirane da lokalcima omoguće što lakšu odbranu od nekad učestalih osvajanja od strane pirata.

Rabat je od mora udaljen 3 km (do mesta Xlendi na južnoj obali ostrva).

HRAM GGANTIJA

Ovaj preistorijski kompleks hramova, Ggantija je sagrađen između 3.600 i 3.000 godine stare ere i predstavlja najstariju preživelu samostalnu konstrukciju na svetu – stariju od Stounhedža ili egipatskih piramida.

Od nekoliko malteških neolitskih hramova, ovaj je najstariji i ubedljivo najveći. Komleks pokriva površinu od 1.000 m2, spoljni zidovi se uzdižu do 6 metara, a megaliti (ogromni kameni blokovi) imaju i do 50 tona.

IR-RAMLA (ZALIV RAMLA / KALIPSO)

Ir-Ramla je mesto gde se nalazi najmističniji deo Goza, pećina nimfe Kalipso koja je prema legendi tu držala Odiseja 7 godina zatočenog nakon njegovog pobedničkog povratka iz Troje.

Od kako su se stene nakon zemljotresa survale ispred ulaza, pećinu danas nije moguće obići, ali se ona može videti sa uzvišene stenovite platforme odmah pored.
Photo: keepwaddling1 / Flickr
PLAŽE

Ir-Ramla je istovremeno najbolja plaža na Gozu, peščana sa razbacanim velikim komadima stenja.

Svaka gradnja je već godinama zabranjena, tako da je plaža uspela da sačuva prirodni izgled, sa samo ponekim improvizovanim barom od bambusa.

Imajte u vidu da na ulazu na plažu stoji još uvek funkcionalan natpis “No topless bathing” (zabranjeno toples kupanje).

San Blas je još jedna odlična plaža, samo 6 km asfaltiranim putem istočno od Ir-Ramla.

HRANA I PIĆE

Lokalna vina su obavezna turistička atrakcija. Mogu se nabaviti na sijaset mesta na ostrvu, ali s obzirom da su različitog kvaliteta, turistima se obično preporučuje da ih degustiraju pre kupovine.

Gastronomski specijalitet je lokalni sir Gbejniet, koji se pravi od kozjeg ili ovčijeg mleka. Služi se najčešće sa biberom.
Photo: kriskaer / Flickr
KAKO STIĆI I KRETANJE PO OSTRVU

Gozo od najvećeg ostrva Malte razdvaja pojas mora širok samo 5 km, a feriboti voze od mesta Cirkewwa (Malta) do luke Mgarr (Gozo).

Feriboti saobraćaju na svakih sat vremena tokom cele godine, a povratna karta košta oko 5€.

Gozo ima relativno pouzdanu liniju autobusa, ali je čitav sistem ipak zastareliji nego na Malti, a neki busevi su stari i po 30-40 godina. Karte za sve pravce (iz Rabata) su oko 0.50€.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: