Kanjiža, banja i salaši

Na samo 15 km od Mađarske i 20 km od Rumunije, na krajnjem severu Vojvodine, nalazi se Kanjiža , termo mineralna banja i jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, sa preko 10,000 stanovnika.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2009.

06:50

Default images

Kanjiža je smeštena na samoj obali Tise, a u okviru grada postoji banjsko lečilište sa izvorima tople mineralne vode gde rekonvalescenti dolaze na rehabilitaciju. Banja ima veliki park na obali koji je prijatan za šetanje, a sama Tisa je zanimljiva i za pecaroše.

U neposrednoj blizini Kanjiže postoji nekoliko uređenih plaža: Gradski štrand - 2 km od centra grada; Štrand Adorjan – 14 km južno od Kanjiže; Štrand Martonoš – 10 km severno.

Kanjiža je na 87 m nadmorske visine i ima pravu kontinentalnu klimu, sa toplim letima i hladnim zimama.

BANJA I LEČILIŠTE

Banja ima tri izvora tople vode temperature od 51˚C, 64˚C i 78˚C, i koristi se pre svega za lečenje reumatskih oboljenja.
Photo: http://www.banja-kanjiza.co.yu
S obzirom da je ravničarska, voda je visoko mineralna sa velikim postotkom natrijuma, tako da se koristi za kupke, ali ne i za pijenje. Za terapije se koristi i mineralno blato.

U okviru banje postoji Specijalna Bolnica za rehabilitaciju opremljena savremenim uređajima, sa timom specijalizovanih lekara.

U bolnici se leče zapaljenski i degenerativni reumatizam, stanja nakon povreda na lokomotornom aparatu i kičmenom stubu, kao i oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema.

U lečenju se pre svega koriste hidroterapije (mineralne kupke i inhalacije) i termoterapije (pakovanje blatom ili parafinom).
Poto: http://www.banja-kanjiza.co.yu
Gostima su na raspolaganju i masaža (ručna i aparaturna), kao i kineziterapija (aktivne i pasivne vežbe).

Bolnica ima i sportsku halu sa 600 sedišta za male sportove (rukomet, košarku, odbojku), ali i fudbalski i dva teniska terena, kao i teretanu.

U Hotelu Aquamarin postoje dva zatvorena bazena sa toplom vodom, dimenzija 25 x 12,5 m, i 10 x 8 m, a bazen je otvoren i za posetioce koji nisu gosti hotela. Postoje sauna i trim-kabinet, gde nadzor vrši kvalifikovani rekreator.

Za goste se regularno organizuje ručak na obali Tise, ali i izleti do Palićkog i Ludoškog jezera i Ergele Zobnatica.

O KANJIŽI

Kanjiža se pominje u 13. veku kao poznat prelaz na Tisi koji su koristili Mađari. Okolna mesta takođe imaju dugu istoriju: Adorjan (12.vek), Martonoš (13. vek), i Horgoš (16. vek).

Od naselja u ovom kraju najbrže se razvijao Horgoš, jer je ležao na putu Subotica – Segedin, a za njim Kanjiža, jer je bila glavni prelaz na Tisi na putu Subotica - Temišvar. Najsporije se razvijao Martonoš koji se nalazio na lošem položaju, u zakutku Tise.

Lekovita voda u Kanjiži pronađena je 1903, a 10 godina kasnije lokalna vlast je osnovala banju Kanjiško kupatilo čudotvornog bunara. Postojeće banjsko lečilište sagrađeno je 1979. godine.

Kanjiža je preko 85% naseljena Mađarima, i nekada se zvala Stara Kanjiža, da bi se razlikovala od većinski srpske Nove Kanjiže, koja je osnovana prekoputa, sa druge strane Tise. Nova Kanjiža je nakon Prvog svetskog rata preimenovana u Novi Kneževac, a Kanjiži je vraćeno staro ime.

U kraju Kanjiže se redovno održava više manifestacija, od kojih je najpoznatija Dani cvetanja Tise. Sredinom juna svake godine, tokom nekoliko dana u kasnije popodne može se videti prirodni fenomen kada se iznad vode pare milioni jednodnevnih insekata poznatih pod imenom tiski cvet. Tiski cvet je insekt braon-žute boje, vižljastog tela, dužine nekoliko santiimetara, i iako se smatra jednodnevnim, on u stvari živi tri godine u obliku larve na glinovitom dnu reke. Tisa procveta u pravom sjaju jedino ako reka u tom trenutku nije prezagađena, i ako je vodostaj optimalan.

U Kanjiži se još održava i DJ Festival (početak jula), kao i izbor za Miss Štranda (kraj avgusta). U obližnjem Horgošu održava se i Festival riblje čorbe (kraj juna).

SMEŠTAJ

Kanjiža ima dobar i raznovrstan izbor smeštaja, a informacije je najlakše dobiti u Turističkoj organizaciji. Adresa: Glavni trg. 9.

Auto kamp Tiski cvet, udaljen je 2 km od centra Kanjiže. Nalazi se na samoj obali Tise i ima svoju plažu za kupanje, sa pontonima za privez čamaca. U okviru kampa postoje bazen i teniski tereni, a toaleti su čisti. Kamp je otvoren od maja do septembra. Tel: +381 24 87 47 33 (wikimapia).

Privatni smeštaj je razvijen, i postoji veći broj pansiona, kao i kuća u kojima se izdaju sobe. Dvokrevetne su najčešće oko 15€. Obično je dozvoljena upotreba kuhinje, a najčešće postoji kablovska ili satelitska TV.

Banja Kanjiža Hotel Aquamarin *** – ima 150 kreveta i savremeno uređene sobe i apartmane (frižider, TV, klima), a u okviru hotela postoje i lekarska ordinacija, bazen i sauna. Hotel ima dežurnog lekara i medicinske sestre. Tel: +381 (0)24/874-725

Postoje i dva luksuznija hotela, Hotel Lupus ****, i Hotel Aqua Panon****. Oba hotela imaju toplu vezu sa banjskim zavodom.

Salaš Kucora nudi pravi vojvođanski seoski turizam. Gosti mogu da uživaju u vojvođanskim gurmanlucima kao što su salaški pasulj ili perkelt – gusti paprikaš od sitno iseckanog mesa u saftu. U neposrednoj blizini se nalazi ergela konja, a 2 km od salaša je poznata Selevenjska pustara gde se može videti retko rastinje. Salaš Kucora je na 19 km od Kanjiže do koje se može stići pešačkom stazom. Adresa: Naselje Galamboš, Fodor duž 21, Horgoš.

KAKO STIĆI

Kanjiža je udaljena 200 km od Beograda i oko 20 km od Subotice. Od Beograda postoji direktna autobuska linija, a moguće je doći i vozom do Subotice, a onda do Kanjiže lokalnim autobusom koji saobraća više puta u toku dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: