Toplice, termalne banje u Hrvatskoj

Terapija protiv stresa i starenja bez kemije i botoksa.

Autorka: Jasmina Trstenjak
Izvor: Lider Press

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

06:00

Default images

Sve brže dolazi vrijeme kad sunce i more neće biti jedini atributi koje se traži. Brzi razvoj seoskog turizma omogućio je spajanje suvremene arhitekture i tehnologije s prirodom i tako dao čovjeku sve što treba za bijeg s vrućeg asfalta i betona u mir i tišinu.

Poznato je da današnji ubrzani ritam života sa sobom donosi novu pošast - stres - čiji se utjecaj na psihofizičko zdravlje tek otkriva. Osobi koja u prosjeku radi 10 sati na dan i stres joj je svakodnevica, opuštanje od užurbanog ritma života postaje ključno. Da se ne bi moralo utrošiti previše vremena na traženje načina liječenja od stresa, osmišljen je način na koji se mogu spojiti putovanje, doživljaj, užitak i zdravlje, i sve to na jednome mjestu. Tu su svoju priliku prepoznale toplice. Mir, tišina, punjenje baterija, vrijeme za pronalaženje sebe, to mnogi očekuju od odmora, stoga toplice dobivaju novi nazivnik - oaza za opuštanje.

Vodeća odredišta

Većina hrvatskih termi smještena je na sjeveru zemlje: - u Međimurju su najmlađe i najmodernije Toplice Sveti Martin, u Zagorju su poznati lječilišni i termalni centri u najstarijim Varaždinskim toplicama, Stubičkim, Krapinskim i najposjećenijim Tuheljskim toplicama. U Slavoniji su najpoznatije Bizovačke toplice, a od toplica u primorskom dijelu Istarske. Odabirom jednog od brojnih kontinentalnih odredišta pruža se mogućnost upoznavanja povijesti, tradicije i načina života, ali i istodobno uživanje u blagodatima suvremenih turističkih usluga koje ne ostavljaju prostora ‘dosadnom’ izležavanju na plaži.

Renovirane Terme Tuhelj i Toplice Sveti Martin, sagrađene prije samo nekoliko godina, počele su se kvalitetom izdvajati od drugih i vodeće u mjesto u konkurenciji hrvatskih toplica i kontinentalnog turizma.

- U Hrvatskoj je kontinentalni turizam donedavno bio zanemaren, ali promjenom navika gostiju te porastom potražnje aktivnog odmora u očuvanu ruralnom krajoliku stalno raste - rekao je Željko Zadravec, direktor Marketinga u Toplicama Sveti Martin

Za spoj obiteljskog opuštanja i zabave nudi se veliki izbor primamljivih vodenih sadržaja poput jacuzzija, unutarnjih, vanjskih i ljetnih bazena s termalnom i običnom vodom, dječjih bazena, tobogana te vodenih efekata. Sveti Martin raspolaže najvećim kompleksom tobogana u Hrvatskoj i s 1.700 četvornih metara vodenih površina. Velika ulaganja u odmaralište rezultirala su i bogatim sportskim sadržajima, na terenima igrajući tenis, košarku, nogomet ili čak golf.

Ljekovite vode

Stari je i zajednički nazivnik svim odmaralištima ljekovita voda. Povijest toplica datira još iz doba Rimljana, koji su već tada znali za djelovanje izvorne i termalne vode. Dok su u starom vijeku one bile rezervirane samo za bogati sloj, danas se u njihovoj ponudi može naći izbor zanimljivih sadržaja pristupačnih za svačiji džep. Termalna voda u toplicama sadrži ljekovita sredstva, zbog čega se preporučuje za liječenje različitih bolesti.

Terme Tuhelj su i veliko lječilište. Zbog smještaja na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata važne su i u zdravstvenom turizmu kao i Varaždinske toplice, koje su u prošlom stoljeću dobile titulu priznatog srednjoeuropskog lječilišta. Nekad popularna antička odmarališta s vrućim vrelima vraćaju svoj šarm i postaju omiljeno utočište i mlađim i starijim naraštajima.

Osim kao poznata lječilišta i kupališta toplice dobivaju na važnosti i kao izletišta koja šarolikom ponudom ne zaostaju za ponudom morskih odredišta. Jadran nudi sunce, kupanje, zabavu, dalmatinsku kuhinju, a kontinentalna Hrvatska taj isti sadržaj u malo drukčijem pakiranju: vrhunska gastronomska ponuda, impozantni dvorci, arheološke iskopine, spomenici kulture. Varaždinska županija može se pohvaliti bogatom ponudom prirodnih i kulturnih znamenitosti. Tako se ondje nalazi zaštićena, nadaleko poznata park-šuma Trakošćan, varaždinsko groblje i arboretum Opeka. Hrvatsko je zagorje poznato po nalazištu krapinskog pračovjeka, starim zagorskim autentičnim kućama te po tradicionalnim specijalitetima poput štrukli ili zlevke. Na samom sjeveru Hrvatske može se splavariti ili lutati vinskim cestama, a nakon toga opuštati se u wellness tretmanima koji povezuju zapadnu medicinu i potrebe zapadnjaka s drevnim tehnikama masaže i opuštanja.

Programi

U posljednjih deset godina wellness se u svijetu razvija kao način života koji prihvaća sve više osoba, a koji na različite načine jača dušu i tijelo. Wellness je trend medicine 21. stoljeća, a osim toga služi se i raznim aktivnostima, uključujući sport, tjelesnu i duhovnu njegu te postupke za ljepotu. Prirodni su retmani i najbolja terapija protiv starenja bez kemije i botoksa, što danas vrijedi više nego ikad. Za uspostavljanje harmonije tijela i duha najbolji su brojni programi koji uključuju saunu, masažni tretmani te wellness paketi.

Toplice nude različite pakete: antistres i ‘anti-age’ vikend, romantične vikende uz kupku i masažu i slično. Tuhelj najčešće privlači turiste zbog najpovoljnijih vikend-paketa za 750 kuna ili tematskih paketa od tisuću do 2.500 kuna, kao i velikim izborom masaža od 130 kuna do najskupljih od 350 kuna. Osim toga praznike i blagdane poput Nove godine ili Božića dočekuju s posebnim programima i ponudama.

Konkurencija nije mala. I Slovenija i Austrija, pa i Mađarska, znatno su više okrenute prema toplicama, no za to, vjerojatno, postoji logično objašnjenje - nemaju jadransku obalu. S obzirom na to da se kriza već duboko uvukla u džepove, mnogi bi mogli skratiti odmor i umjesto sedam dana na moru odabrati vikend u toplicama. U toplice treba ulagati jer će kultura putovanja rasti, a potreba za bijegom od stresa bit će sveistaknutija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: