Pafos, dva grada u jednom

Na 60 km od Limasola nalazi se jedno od glavnih letovališta na Kipru.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

07:00

Default images

Kato Pafos (Donji Pafos) i Ktima / Pano Pafos (Gornji Pafos) čine neobičnu celinu. To su dva spojena grada od 50.000 stanovnika, ali drastično različita. U Ktimi žive i rade lokalci, a u Kato Pafosu su hoteli i turisti.

Najviše turista dolazi u julu i avgustu, i tada je najživlje. Dani su gotovo uvek sunčani, temperatura svakog dana prelazi 30˚C, more je toplo, a vlaga često velika.

Iako leto čini špic sezone, hladniji zimski meseci su idealni za pešačenje i vožnju bicikla.

U Pafosu je po grčkoj mitologiji rođena boginja ljubavi i lepote Afrodita. Za vreme antičke grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra.
Photo: Son of Groucho / Flickr
ORIJENTACIJA

Ktima je trgovački deo grada, gde lokalci rade i žive, a Kato Pafos je raj za turiste, pre svega britanske, nemačke, i skandinavske.

Pafos se nalazi 60 km od Limasola, i sa njim je povezan odličnim autoputem.

Grad je 1982. dobio svoj aerodrom, koji je toliko prometan da avioni bukvalno neprekidno sleću i uzleću.

Ktina / Pano Pafos (Gornji Pafos) se nalazi severno, i to je mirnija polovina grada i pravi centar Pafosa. Uspeo je da odoli turističkom građevinskom bumu, dok je s druge strane sačuvao šarm mediteranskog grada.

Ktima ima nekoliko odličnih muzeja, impresivnu kolonijalnu arhitekturu, ali i odlične taverne.

Tu se nalazi Mouttalos, nekadašnji Turski kvart, koji je danas, 30 godina nakon invazije Turske na Kipar prilično oronuo i zapušten, ali i dalje interesantan.

Kato Pafos je odavno pretvoren u pravi turistički centar sa beskrajnim kafićima, non-stop muzikom, i neonskim svetlom.

To je južni deo grada, koji se nalazi direktno na obali mora, i gde se hoteli i taverne nižu jedni za drugim. Gradski atar pokriva nekoliko kilometara obale i plaža.

Lokalna vlast već decenijama ulaže novac isključivo u Kato Pafos, pokušavajući da izvuče što više novca od turizma. Nedavno je izgrađena nova marina kao i novo dugo šetalište pored mora, koje je vrlo prijatno i odakle se pruža izuzetan pogled.
Photo: Verity Cridland / Flickr
ATRAKCIJE

Paphos Fort, tvrđava na početku marine koju su 1586. sagradili Turci. Bila je pod upravom različitih zemalja, a poslednji su je koristili Britanci. Otvorena je za posetioce svakog dana, ulaz €1.70.

Arheološki park najzanimljivije je rimsko arheološko nalazište na Kipru, sa 4 ogromne vile, amfiteatrom, i agorom od pre 2.000 godina. Podovi vila su prekriveni fascinantnim mozaicima, od kojih neki prikazuju kako se bogovi i smrtnici napijaju do besvesti, što govori da je Kipar bio ekstremno bogato ostrvo, i da je hedonizam bio sveprisutan. Nalazište je otkriveno tek 1962, i danas je pod zaštitom UNESCO.

Petra Tou Romiou je stena na obali mora gde je rođena Afrodita, izronivši iz morske pene. Nalazi se 25 km od Pafosa. Na Kipru je za vreme antičke Grčke postojao jak kult boginje Afrodite, koji su na kraju ugušili Rimljani. Prilaz moru na ovom mestu je prilično nepristupačan, tako da se ljudi u glavnom ne kupaju. Postoji jedan restoran i prodavnica suvenira.

Paphos Aphrodite Water Park, najveći akva park na Kipru, nalazi se desetak km od Pafosa. Do akva parka voze autobusi 11 i 15, a prilikom kupovine karte za park, posetiocima se refundira autobuska karta, tako da je prevoz u stvari besplatan. Akva park je otvoren samo tokom sezone, od 1. maja do 31. oktobra. Karta za celodnevno zabavljanje u parku je oko €30.

Zoološki vrt na otvorenom (Paphos Bird and Animal Park) nalazi se 15 km od Pafosa, u unutrašnjosti ostrva, iznad kod Koralnog zaliva (Coral Bay). Najviše ima najrazličitijih vrsta ptica, ali i zmija, krokodila, zečeva, koza. Ulaz je oko €15.
Photo: Verity Cridland / Flickr
PLAŽE

Centralna plaža (opštinska) je peščana i nalazi se u neposrednoj blizini centra grada.

Faros je takođe centralna plaža na kojoj obično ima manje gužve.

Šljunkovite plaže se u glavnom nižu ispred hotela na obali u Kato Pafosu.

Coral Bay (Koralni zaliv) je čuvena plaža koja se nalazi na manje od 10 km od Pafosa, i lako se stiže autobusom.

RESTORANI

Izbor hrane je odličan, od lanaca junk food restorana kao što su McDonald's i KFC, preko internacionalne kuhinje poput meksičke ili kineske, do lokalnih taverni. U domaćim restoranima, prosečna večera za dvoje izađe oko €40.

Ne treba propustiti odlična kiparska vina, kao i lokalno žestoko piće Zivania, koje se pravi od komina grožđa, odnosno ostataka grožđa koje je korišćeno za pravljenje vina. Zivania se proizvodi još od 14. veka od kada je Kiprom vladala Venecija.
Photo: einalem / Flickr
ŠOPING

Pafos vrvi od prodavnica, a postoje i 4 velika lanca supermarketa, uključujući francuski Carrefour.

SMEŠTAJ

Najveći broj hotela i apartmana se nalazi u Kato Pafosu (Donjem Pafosu) i relativno su blizu jedan drugoga. U špicu sezone dešava se da su dupke puni, pa se preporučuje rezervacija unapred.

Najbolji hoteli su smešteni naspram šetališta pored mora, a Pafos inače ima najveću koncentraciju luksuznih hotela na celom Kipru.

KAKO STIĆI

Avionom stiže najveći broj turista, a aerodrom se nalazi 10 km jugoistočno od grada.

Feribotom je takođe moguće doći, ali oni uglavnom voze do Limasola, koji je od Pafosa udaljen 60 km. Feriboti saobraćaju do različitih luka kao što su Atina, Port Said (Egipat), Haifa (Izrael). Do Kipra se feribotom najbrže stiže Iz Turske, i to iz luke Tašudžu pored grada Sifke, do Girne (Kyrenia), luke na kiparskom delu ostrva, a put traje oko 5 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: