Banja Junaković, na ivici šume

Banja Junaković, četiri i po kilometra od Apatina, na samoj ivici šume, ponudom rehabilitacionih programa i onim što nudi izletnicima, rekreativcima, turistima, izborila se za ravnopravno mesto među banjama u Srbiji.

Autor: Đuro Kukić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

06:40

Default images

U letnjim mesecima, posebno u dane vikenda podseća i na košnicu - na kupanje dođe i do tri hiljade ljudi - dece, omladine, odraslih. Prošle godine, pak, ovde se lečilo 8.540 osoba - iz Srbije, Slovenije, Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Austrije, Rumunije, Nemačke, Slovačke, Švedske.

Medicinska terapija obuhvata lečenje svih vrsta reumatizma, ortopedskih, ginekoloških i neuroloških oboljenja. Jedna je od retkih banja koja leči sterilitet. Termalni izvori otkriveni su još 1913. godine, a Banja Junakovićje lečilište od pre 24 godine. Raspolaže sa 270 ležajeva u 88 soba u starom i 60 dvokrevetnih soba u novom delu objekta. Za sve ono što pruža pacijentima i turistima Banja Junakovićje dobila mnoga društvena priznanja, a jedno od njih je „Zlatna čaša gostoljublja“, dobijeno 2006. godine.

Gostoljubivi domaćini, naravno, ističu da je gost uvek, ili skoro uvek u pravu, a posetiocima banje na raspolaganju su bazeni za kupanje, finske saune, teretane, podvodna i ručna masaža. Dragan Ignjatov, šef marketinga, skreće nam pažnju i na osmostaznu kuglanu, u kojoj će se kuglaške reprezentacije Srbije ovih dana pripremati za Evropski šampionat.

Kuglana je građena sredstvima AP Vojvodine u iznosu od 75 miliona dinara, jedna je od najvećih i najmodernijih u Srbiji, ispunjava sve standarde za evropska i svetska prvenstva. Ovde će biti organizovani jaki kuglaški turniri, ali i regionalna takmičenja. Kuglana ima i dve etažne galerije za 400 gledalaca, a takmičenja će se moći pratiti i preko monitora.

Banja ima i nekoliko terena za mali fudbal i rukomet, te staze za šetnju kroz obližnju šumu. U šumama oko Dunava ima mnogo divljači i ptica, odnosno kraj je privlačan za lovce iz zemlje i inostranstva, a moguće je organizovati i foto safari. Svoj raj na Dunavu, naravno, nalaze i pecaroši.

Banja Junakovićpruža mogućnosti i za organizovanje seminara, raspolaže sa dve sale od po stotinu mesta, a restoran može da primi 450 osoba. U Banji se tokom cele godine organizuju razne manifestacije, u letnjem periodu najviše je sportskih priredbi. Deo programa Apatinskih ribarskih večeri takođe se ovde realizuje, a „Lički višeboj“ privuče veliki broj takmičara, ali i posetilaca. Slikari ovde nalaze mir i inspiraciju za stvaralaštvo, pa nisu retke ni slikarske kolonije.

Prošle godine u Banji Junakovićpočela je izgradnja najvećeg akva parka i velnes centra na Balkanu, u koji će biti uloženo oko 7,5 miliona evra. Iz pokrajinske kase obezbeđeno je 110 miliona dinara, a velikim ulaganjem steći će se uslovi da ova banja ima najbolju turističku ponudu u Vojvodini. Akva park treba da bude izgrađen do avgusta, imaće 10 bazena, a po nekim procenama bazene u ovoj banji ovog leta posetiće čak 100.000 kupača, dvostruko više nego prošle godine. Korist od ove investicije očekuju i u susednim selima, posebno Prigrevici, zbog mogućnosti izdavanja soba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: