Jošanička banja, podno Kopaonika

Vreli izvori jedne od najviših banja u Srbiji.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

06:40

Default images

U podnožju Kopaonika, sa njegove zapadne strane, u dolini reke Jošanice, nalazi se selo Jošanička banja, sa izvorima vrele mineralne vode

Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 550 m, i jedna je od najviših u Srbiji, tako da ima i karakteristike planinskih banja.

IZVORI

Banja ima 5 izvora vrele sumporovodonične vode, i sa temperaturom između 36 C i 77 C jedna je od tri najtoplije banje u Srbiji. Glavni izvor je istovremeno i najtopliji, a zbog visoke temperature, voda za kupanje se rashlađuje.

Mineralna voda Jošaničke banje sadrži najviše natrijuma, kalijuma, i kalcijuma, i može se koristiti za piće, ali joj je prevashodna namena fizikalna terapija.

Voda se koristi i za hidroterapiju - kupanje, plivanje, i podvodnu masažu.

Šta se leči

Fizičke povrede, reuma, i išijas.

U banju dolaze i žene sa ginekološkim problemima, kao i oni koji imaju problema sa gastritisom, ili ekcemima i psorijazom.

Novo kupatilo, sa bazenom i 4 kade, sagrađeno je 1935. i nalazi se u centru naselja. Kupatilo je otvoreno od 9 ujutro do 4 popodne. Ulaz: 150 din.

Staro kupatilo podigli su Turci, koji su lekovitu vodu prvi put koristili u 14. veku. Turci su Staro kupatilo osavremenili u 18. veku, i ono je još uvek u upotrebi.

PEŠAČENJE I PLANINARENJE

Okolina Jošaničke banje je bogata zelenilom i brzim rekama. Šume su mešovite, a preovlađuje borovina. Leta u banji su sveža, a zime hladne.

Oko Jošaničke banje postoji veliki broj staza za pešačenje, a u podnožju Kopaonika postoje i Lukovska i Kuršumlijska banja. Kopaonik sa svojom okolinom ima ukupno 88 izvora mineralne vode.

IZLETI

Kopaonik (2,000 m), nalazi se na 24 km od Jošaničke banje. Kopaonik je zimi najveći ski centar u Srbiji, a leti je idealan za beg od letnje vreline u gradovima, jer je temperatura često i preko 10 stepeni niža nego u ostatku Srbije. Leti je Kopaonik idealan za planinarenje.

Studenica, manastir iz 12. veka, jedan je od najstarijih u Srbiji, pod zaštitom je UNESCO. Najpoznatiji je po kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka.

Stari Ras, prva prestonica srednjevekovne srpske države Raška, osnovan je između 9. i 10. veka, a napušten je u 13. veku. Na mestu Starog Rasa postoje ostaci srednjevekovne tvrđave.

Sopoćani, manastir koji je u 13. veku sagradio Kralj Stefan Uroš (1243-1276), nalazi se u blizini izvora reke Raške. Manastir je stradao tokom Turske vladavine, ali je obnovljen početkom 20. veka, kada je jedno vreme bio ženski manastir. Nakon dolaska monaha iz manastira Crna Reka 1996. godine, Sopoćani postaju opštežiteljni manastir, kao što je i bio u srednjem veku.

Đurđevi stupovi, manastir koji je u 12. veku podigao Stefan Nemanja, na mestu nekadašnjeg grada Rasa. Zajedno sa Starim Rasom i Sopoćanima, Đurđevi stupovi su pod zaštitom UNESCO.

KAKO STIĆI

Od Beograda ima 245 km, od Kraljeva 75 km, a od centra Kopaonika 24 km.

Autobusom, linija Beograd - Kopaonik prolazi kroz Jošaničku banju, kao i većina linija Beograd - Raška.

Autom, Ibarskom magistralom, ili autoputem Beograd - Niš, sa odvajanjem prema Kraljevu.

Vozom, železnička stanica Jošanička banja nalazi se na 10 km od centra naselja. Od stanice do centra naselja saobraćaju lokalni autobusi, a i vlasnici privatnog smeštaja u Jošaničkoj banji su spremni da svoje goste sačekaju na stanici.

SMEŠTAJ

Privatni smeštaj je glavni oblik noćenja u Jošaničkoj banji. Na raspolaganju je oko 250 kreveta.

Sobe - Vila Gagi, 350 - 500 din po osobi. Nalazi se u centru Jošaničke banje, preko puta kupatila. Sobe imaju TV. Tel: 063 471 811.

Apartmani, Vila Trifunović, 4 krevetni apartmani, sa kuhinjom, televizorom i satelitskim prijemom. Zakup apartmana je €15 dnevno. Nalazi se u centru naselja, preko puta kupatila, pored reke Jošanice čiji se šum noću čuje u sobama. Tel: 036 478 194.

Motel Putnik, raspolaže sa osam postelja. Tel: 036 478 203

Hotel Oaza, nalazi se na ulasku u Jošaničku banju, sa leve strane puta. Hotel ima oko 20 soba, sa televizorom i satelitskim prijemom. Glavna mana hotela je što se u njegovom sklopu nalazi benzinska pumpa, pa je više namenjen turistima koji tu nameravaju da prenoće, i nije idealan za duže zadržavanje. Spavanje s doručkom je 1,200 din. Tel: +381(36) 478 400, 478 401

U planu je izgradnja hotela B kategorije sa 370 kreveta, koji bi trebalo da ima i banjsko rekreativni sadržaj, sa otvorenim i zatvorenim bazenima i sportskim terenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: