Bugarska - jeftina, a zanimljiva

Leti plaže, zimi planine, a u kulturnim obilascima može da se uživa u bilo koje doba godine.

Autorka: Irena Jekić
Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2009.

06:40

Default images

Očaravajuće peščane plaže Crnog mora, „Dolina ruža”, izdašni vinogradi, planine, jezera, šume... Bugarska, mala balkanska zemlja od osam miliona stanovnika preko cele godine turistima ima šta da ponudi – leti plaže, zimi planine, a u kulturnim obilascima može da se uživa u bilo koje doba godine.

Sofija, jedan od najstarijih evropskih gradova, mogla bi da bude prva „stanica” ako odlučite da „prokrstarite” Bugarskom. Od čuvene katedrale „Aleksandar Nevski” preko istorijskog muzeja pa sve do Narodnog pozorišta „Ivan Vazov”, bugarska prestonica pruža jedinstven kulturni doživljaj.

Ostali veći gradovi, takođe, zaslužuju posetu zbog bogate arhitekture koja predstavlja uspešan spoj svih uticaja koje je ova regija osetila. Plovdiv čuva ostatke rimskog amfiteatra iz drugog veka, a u Velikom Trnovu, koji je nekada važio za jedan od najlepših gradova na Balkanu (naravno posle Konstantinopolja), nalazi se carska tvrđava iz 14 veka. O lepoti ovog grada svedoče i reči pisca Ivana Vazova: „Kad gledam ovaj grad imam utisak da me oči varaju”.

Nedaleko odatle nalazi se Karlovo – srce „Doline ruža” gde se, između ostalog, pravi izvrstan džem.

Procvat turizma govori da bi ova zemlja, uskoro, mogla da postane druga Hrvatska, a neke od najposećenijih destinacija jesu Varna, Nesebar, Albena, Sezopol...

Nesebar grad sa 40 crkava, brojnim hotelima i velikom „Sunčanom plažom”, predstavlja „biser” Crnog mora (mada ovaj naziv pripisuju i Varni). S obzirom na to da je izgrađen na poluostrvu, u prošlosti je imao dobar strateškom položaj zbog čega je bio „meta” Tračana, Grka, Rimljana... Bogatstvo istorijskih građevina koje su za sobom ostavili, glavni je „krivac” što se ovaj grad nalazi na listi Svetske kulturne baštine. Danas tamo mogu da se vide zdanja od kamena ili drveta, ali i nekoliko očuvanih vizantijskih crkava.

Leti, horde turista pohode Sezopol koji, zahvaljujući umetničkim ambijentima, odiše posebnim šarmom (priča se da su slikari, pisci i pevači dolazili ovamo po nadahnuće). U centru grada nalaze se brojne drvene kuće koje su sagrađene u 19 veku.

Bugarska je zemlja toplih, suvih leta i oštrih zima. Zato je proleće idealno da se poseti Bugarska, a posebno početak maja kada cvetaju ruže. Ipak, bez obzira na to koje godišnje doba odabrali za posetu ovoj zemlji, znajte da ćete „bugarsku dušu” najbolje upoznati kroz folklorne igre, tradicionalne pesme i rustičnu kuhinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: