Češme, mesto porodičnog odmora

Većina hotela u turskom letovalištu Češme ima posebne programe za decu, igraonice, i restorane koji služe picu, hamburgere i ostalu brzu hranu za slučaj da se mališanima ne svidi turski meni.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

07:00

Default images

Češme (fontana na turskom, po brojnim izvorima vode) se nalazi oko 80 km zapadno od Izmira, ali budući da nije mesto ludog i besnog provoda ne dobija zasluženu pažnju.

Poznat je po mnogim termalnim izvorima u Ilici (temperatura vode je oko 38 stepeni celzijusa), i zahvaljujući njima prvobitno je bila smatrana za najbolji zdravstveni centar u okruženju.

Ti termalni izvori zajedno sa divnim plažama su razlozi priliva turista a oni koji vole odmor u pravom smislu te reči, biće i više nego zadovoljni odsustvom bučnih žurki i glasne muzike u sitne sate.

Česme nudi sjajne plaže, za svakog ponešto mada se do nekih od njih može stići isključivo organizovanim prevozom. Pirlanta Plaj je duga, peščana plaža koja se nalazi jugozapadno od grada dok se Altinkum Plaj (Zlatna plaža) isto nalazi u blizini i smatra se za jednu od najlepših u toj oblasti.
Photo: Homosapiens1
Za one koji putuju sa decom neka ne brinu jer većina hotela ima posebne programe za decu, igraonice i restorane koji služe picu, hamburgere i ostalu brzu hranu za slučaj da se mališanima ne svidi turski meni.

Klimu ovog područja karakterišu suva i znatno prijatnija, hladnija leta nego što je to slučaj u ostalim letovalištima. Češme krase dve glavne ulice, Inkilap caddesi i Carsi caddesi.

Jedna od glavnih obeležja ovog grada su tršlje (nisko drveće bitno za proizvodnju gume) i definitivno su vredne pažnje. Tradicionalno alkoholno piće rakı začinjeno je upravo mastikom iz ovih drveća.

Šta videti

Glavna atrakcija Češmea je Genoese tvrđava Svetog Petra iz 14. veka. Ulaz je dostupan za nešto manje od jednog evra.

Proširio ga je i rekonstruisao sultan Bajazit II početkom 16 veka. Konstantno napadan, rušen, ponovo sagrađivan, ovaj zamak je konačno ostavljen na miru tek u 18. veku, a danas pretvoren u Arheološki muzej u kome se svakog jula održava koncert u sklopu Morskog muzičkog festivala, jednog od najprestižnijih turskih muzičkih dešavanja.
Photo: Haluk Özözlü
Osam kilometara od Češmea nalazi se selo Alakati, čiji vetrovi privlače paraglajdere širom sveta. Za one malo nesigurnije tu je škola paraglajdinga a za odvažne se organizuju profesionalna takmičenja. Alakati je dosta bezbedno mesto za paraglajding budući da vetrovi duvaju sa kopna na more a ma koliko da su jaki, talasi ostaju isti i ne komešaju se previše.

Ako preferirate više opušten provod, uvek se možete izležavati na plaži u nekom od ekskluzivnih klubova poput Seaside Beach Club-a.

Južno od Česmea je Ilika koja je glavno mesto za plaže i hotele od kojih su mnogi izgrađeni na termalnim izvorima i nude gostima vrhunske spa tretmane.

Dvadesetak kilometara severoistočno od grada je smešten Erythrai, koji datira još od 3000 pne.

Dalyan je gradić na oko 4 km od Češme, kog obeležava 4 sprata visoka kula. Ovo je prevashodno ribarsko mesto na zapadnoj obali sa akcentom na velikoj luci koja bi, ukoliko se kapacitet luke u Češme ispuni, da postane glavno pristajalište jahti na tom području.

Možete ići i na ekskurzije brodovima koji kruže oko obližnjih ostrva gde možete gnjurati i plivati daleko od očiju drugih. Svakog dana brodovi idu i do grčkog ostrva Hios, ako planirate tu avanturu, ne zaboravite da ponesete pasoš.

Oni koji se ne boje da malo protegnu noge mogu istražiti neka od arheoloških znamenitosti od kojih je na mestu broj jedan drevni grad Efes.

Kervansaray – sagrađen 1529. smešten je na dva sprata. Ovo istorijsko mesto je sada hotel i prodavnica različite robe, od suvenira, preko kožne odeće do kvalitetnih turskih ćilima.
Photo: Haluk Özözlü
Možete posetiti i Alcati, gradić na nekih 9km od Češme. Čaroban je prizor kada kročite u ovaj grad. Uske uličice uokvirene su simpatičnim kućicama od kamena, kafićima, buticima i restranima.

Južno od Češme nalazi se oblast Altinkum čije se plaže smatraju najlepšima u okruženju.

Šta jesti i piti

Od delikatesa izdvajaju se kuru sýkma i grilovani sendviči zvani kumru.

Šoping

Češme se može pohvaliti mnoštvom malih radnji poređanih duž obale mora.

U ponudi su uobičajeni tradicionalni pokloni poput ćilima, kože, nakita i neizbežnih suvenira. Svake nedelje je pijačni dan, a u Alkatiju se pijaca otvara subotom.

Oni koji traže firmiranu robu će se zadovoljiti lokalnom ponudom, ali za one koji vole da se cenjkaju i biraju neka posete Izmir.

Noćni život

Noćni provod nije toliko naglašen u Češmeu kao u nekim drugim odmaralištima, ali je ponuda barova i restorana koji ostaju otvoreni do kasno zadovoljavajuća. U većim hotelima možete uživati uz kabare i turske noći uz nezaobilazne trbušne plesačice.

Među najboljima su Seaside Beach Club na Pijada Kovu i Babylon Alcati.

Hoteli

Od hotela sa 5 zvezdica tu su Piril Hotel Thermal and Beauty Spa gde noćenje košta od 66 eura pa na dalje, zatim Altin Yunus Resort Hotel, za šta ćete morati da izdvojite minimum 56 evra po noćenju.

Za one koji vole zlatnu sredinu mogu odsesti u nekom od sledećih hotela sa 3 i 4 zvezdice – Erytrai Hotel (nalazi se u Ildiri), Ladin Hotel (u Dalayan), Inkim Beach Hotel (u Ilica).

Za one kojima hotel nije bitniji od samog mesta koje posećuju tu su hoteli sa dve zvezdice : Pamukkale Hotel, Bali Apart Hotel, Albano Hotel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: