Jenićiftlik: za vikendaše iz Istanbula

Da niste na Azurnoj obali već u Jenićiftliku možete primetiti po uglavnom neasfaltiranim ulicama posutim kamenjem ili samo utabanim, ali i smeću koje se tu i tamo skuplja.

Piše: Safeta Biševac
Izvor: Danas

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

08:00

Default images

U ponudi turističkih agencija u Srbiji nalazi se na desetine letovališta na različitim morima u Turskoj, ali sigurno nijedna ne nudi posetu Jenićiftliku. Razlog je jednostavan, u ovom mestu koje se nalazi na Mramornom moru oko sat i po od Istanbula nema nijednog hotela. Štaviše, pre petnaestak godina u Jenićiftliku se nalazilo tek nekoliko desetina kuća. Sada ih je teško izbrojati. Uglavnom je reč o vilama ili višespratnim kućama čiji su vlasnici najčešće građani Istanbula koji u Jenićiftliku provode vikende ili tople letnje mesece. Skoro niko ne živi u ovom mestu cele godine. Blizu je Istanbula, a klima mnogo prijatnija nego u tom prenatrpanom megapolisu.

Jenićiftlik bi tako mogao biti nazvan turskom verzijom "vikend" naselja. Inače, na Mramornom moru ima mnogo takvih naselja. Neka toliko bogato deluju da vam nije jasno što je Turcima toliko stalo da uđu u EU kad sasvim lagodno žive. Dobar deo privremenih građana Jenićiftlika čine gastarbajteri koji su svoje bogatstvo stekli radom na Zapadu, a onda u rodnoj zemlji podigli ogromne kuće. Mnoge vile iz Jenićiftlika dovoljno su raskošne da bi bez dileme mogle da se nađu u nekoj daleko bogatijoj zemlji. Da niste na Azurnoj obali već u Jenićiftliku možete primetiti po uglavnom neasfaltiranim ulicama posutim kamenjem ili samo utabanim, ali i smeću koje se tu i tamo skuplja. Slično našim gastarbajterima i turski vole bašte, a u baštama keramičke figure različitih veličina. Za razliku od naših, koji preferiraju lavove i orlove, turski gastarbajteri naginju nekim pitomijim vrstama, te su najčešći prikazi jagnjadi i pataka.

Zanimljivo je da u Jenićiftliku živi mnogo građana poreklom iz Bugarske, a još više iz bivše Jugoslavije, uglavnom Bošnjaka. Svi su danas turski državljani, a u Tursku su dolazili u različitim periodima i okolnostima. Poštuju zemlju u kojoj žive, ali ne zaboravljaju ni onu iz koje su došli. Zato malo-malo pa na ulici možete čuti poznati jezik ili muziku, a na automobilima videti bošnjačke zastave.

Mramorno more ili, što bi Turci rekli, Marmara denizi, kontinentalno je more koje je povezano sa Crnim i Egejskim i razdvaja Aziju od Evrope. Bosfor povezuje ovo more sa Crnim, dok ga Dardaneli vežu sa Egejskim morem. Istanbul je smešten na severnom delu Mramornog mora. U ovom moru se nalaze dve grupe ostrva poznatih pod imenom Prinčevska ostrva i Mramorna ostrva. Po ovim drugim celo more je dobilo ime jer se na tim ostrvima nalaze bogata nalazišta mramora. Površina Mramornog mora iznosi 11.350, dužina je 280, a najveća širina mu iznosi skoro 80 kilometara. Temperatura mora zimi je oko devet, a leti tridesetak stepeni. Nije preporučljivo za ozbiljne plivače jer je pri obali veoma plitko. Dok dođete do dela u kome možete da se "razmašete", skoro se umorite od pešačenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: