Amsterdam: grad za opuštanje

Najčuveniji primer flamanske progresivne socijalne politike je odnos prema lakim drogama. U potpunosti legalno možete posetiti kofišop i kupiti do 5g kanabisa odjednom. Ne zaboravite, postoje pravila - bez oružja, briga, teških droga, i samo za punoletne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2008.

07:00

Default images

Nemanja Kocić
Fizički fakultet, Beograd

U Amsterdamu sve ulice polaze od glavne železničke stanice i granaju se preko kanala u svim pravcima. Dam Square je centar grada, udaljen oko 7-8 minuta od stanice. Orijentacije radi: Ulica crvenih fenjera (Red Light District) nalazi se ka istoku i ograničena je ulicama Warmoesstraat, Oude Doelenstaat, Yeedijsk, Nieueuwmark. Mada sumnjam da se možete izgubiti. Polugole prostitutke nudiće vam se iz osvetljenih izloga i ako ste simpatični, smanjiti vam cenu.

Najčuveniji primer flamanske progresivne socijalne politike je odnos prema lakim drogama. U potpunosti legalno možete posetiti kofišop i kupiti do 5g kanabisa odjednom. Ne zaboravite, postoje pravila - bez oružja, briga, teških droga i samo za punoletne. U Amsterdamu policija nema pravo na pretres, izuzev uz nalog. Jedini policajci koje ćete videti juriće na rolerima i uživati u sunčanom danu.

Van Gogh Museum (Holanđani kažu Van Hoh) poseduje oko 200 njegovih slika, uključujući i remek-dela, sve je poređano hronološki. Tu je najveća kolekcija Van Gogovih slika na svetu. Gužva je velika, ne obazirite se i uživajte. Mali kafić se nalazi u prizemlju muzeja, prežalite nešto novca i probajte ukusne kroasone sa čokoladnim kremom, i odmah se vratite gore.

Muzej sadrži i nekoliko dela Lotreka, Bernarda i nekih drugih slikara i skulptora 19. veka, ali da biste zaista videli impresioniste na delu Musee d’Orsay u Parizu je mesto za vas. Rijksmuseum se nalazi u blizini, kroz mali park ispred muzeja možete proći nonšalantno i pridružiti se veselim Holanđankama u brčkanju nogu u bazenu. Muzej poseduje Rembrantovu Noćnu stražu, oskrnavljenu u danima nezadovoljne aristokratije.

Trajekti su besplatni, oni dolaze i polaze sa keja iza stanice i odvoze vas kuda želite. Isprobajte vožnju do nekog naselja i nazad. Ne morate da silazite, ima mnogo linija, i ako baš ne znate holandski (a ne znate), nemojte da kušate sreću. Uz taktove There is no love in the hearth of the city i taj crnački vokal Amsterdam će biti grad iz snova. Besplatno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: