Sveti Stefan: na ručku kod Draga

Kupanje na svetostefanskoj plaži, odmor u hladu stoletnih palmi i ručak kod Draga nejčešći su rituali u delu crnogorske obale koja je poslednjih pola veka postala zaštitni znak čitave Rivijere.

Piše Miroslava Pudar
Danas

Izvor: B92

Subota, 23.08.2008.

14:15

Default images

Biser crnogorske obale, Sveti Stefan, podignut pre više vekova kao utvrđenje na ostrvu, a poslednjih 60 godina poznat kao eskluzivni hotel, već drugu sezonu je zatvoren ali to ne prestaje da privlači turiste u samo mesto. Sadržaja ima sasvim dovoljno i bez hotela. Pošteđen urbanizacije, Sveti Stefan živi još mirno među bujnom vegetacijom, ušuškan obalama, ali i udaljen saobraćajnicama.

Okolne plaže, ima ih bar pet, potpuno su različite izgledom i položajem. Na svakoj je kupanje drugačije. A po pravilu, kada se primakne podne i sunce uđe u zenit popune se sva mesta u restoranima, sve terase i sve konobe. Ručak, vino i kafa služe se osunčanim turistima. Najbolja usluga je u proverenim, starosedelačkim gostionama. Ne bez razloga, na najboljem glasu je restoran Drago sa svojim specijalitetima domaće, tradicionalne i morske kuhinje. Osnovao ga je 13. jula 1967. Dragoljub Rađenović, nekadašnji šef restorana u hotelu Sveti Stefan. Dugo je to bio porodičan posao, sa ukusnom hranom i ljubaznom uslugom, u koji su dolazili i gosti okolnih luksuznih hotela. Razlog je jednostavan - dobar zalogaj i ukusno pripremljena hrana najbolja su preporuka.

Od pre šest godina vođenje restorana je preuzeo sin Petar Rađenović, koji je dogradio porodičnu kuću i ponudio smeštajne kapacitete, nastavljajući tradiciju da se gostu nudi samo zdrava hrana.

Uz gusto, crveno vino lepo idu supa od jastoga, rižoto s plodovima mora, brancin, orada... Ništa za njima ne zaostaje ni musaka od plavog patlidžana, koja bukvalno plane čim se ponudi u dnevnom meniju, a dobar je i ribić, punjene paprike zapečene u rerni, goveđi gulaš, roštiljsko meso, razni gurmanluci. Sve to posluženo na terasi restorana, pod vinovom lozom i pogledom koji puca na hotel-ostrvo, gde su u krivudavim uličicama smeštene kuće-apartmani. Pravi mali grad, koji će ponovo biti dostupan posetiocima kada se adaptacija završi.

Istorija Svetog Stefana seže u 14. vek, kada je pleme Paštrovića osnovalo malo ribarsko mesto. Prema svedočenju meštana, bilo je 13 poznatijih porodica u plemenu Paštrovića, i sve su one podigle kuće na ostrvu. Podignuti su bedemi oko kuća i grad je naseljen. Pedesetih godina prošlog veka ovo mesto postaje hotel. Tadašnja država pomogla je finansijski opremanje hotela, zbog čijeg stvaranja je mesto iseljeno. Meštani su dobili placeve na obali, tako da je tu nikao današnji Sveti Stefan, koji se eksluzivnošću takmiči sa hotelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: