Grad Krf - Kerkira

Uske popločane ulice, mali trgovi, skrivena dvorišta i visoki balkoni na kojima često visi veš, deo su harizme ovog pomalo ruiniranog grada.

Autorka: Ana Todorović
Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

22:55

Default images

Krf je prelep antički grad, a ujedno i glavni grad zelenog ostrva, koji potiče iz osmog veka pre nove ere. Posetiocima pruža jedinstven i nezaboravan doživljaj. Poput slike koju su slikali umetnici različitih kultura, od Vizantijaca, Venecijanaca, pa sve do Francuza i Engleza kojima je pripadao kroz istoriju, Krf se menjao i primao nova obeležja i izgled.

Pa ipak, najjači pečat ovom gradu su ostavili Venecijanci i zato Krf daje utisak više italijanskog nego grčkog grada sa tipičnom plavo-belom arhitekturom. Za vreme vladavine Venecijanaca, koja je trajala oko četiri veka, grad je poprimio oblik koji preovladava i dan danas. Uske popločane ulice, mali trgovi ispred crkava, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni na kojima je često okačen veš, deo su harizme ovog pomalo ruiniranog grada.

Obilazak Kerkire treba početi od Listona, kompleksa starih zgrada i velikog otvorenog trga Espianade, između centra grada i stare tvrđave. Južni deo Espianade ima platformu za orkestar, statue i mnoge senovite staze, a tu se nalazi i teren za kriket, kao i parking.

Parkiranje u Krfu je mukotrpan posao, zakrčenja su velika, a automobila ima koliko i stanovnika, oko 40.000. Šetnjom od Espianade do starog pristaništa može se videti i univerzitet grada, gde se izučavaju istorija, muzika, jezik, kao i bibliotekarstvo i arhiviranje.U severnom delu Spanijade nalazi se Muzej azijske umetnosti, a Krf ima i muzeje arheologije, vizantijski muzej, srpski muzej, i mnoge druge.
Photo: Ana Todoroviæ
Grad je bio vekovima zaštićen svojim tvrđavama, starom i novom. Staru tvrđavu su sagradili Vizantijci u X veku, dok su Venecijanci sagradili novu tvrđavu u zapadnom delu grada da bi zaštitili grad od najezde Turaka šest vekova kasnije. Stanovnici Krfa su posebno ponosni na činjenicu da nikada nisu potpali pod vlast Turaka. Legenda kaže da je tome zaslužan Sveti Spiridon koji se danas smatra zaštitnikom ostrva.

Početkom XVIII veka grad Krf je bio pred zauzimanjem kada ga je napala turska vojska sa duplo nadmoćnijom flotom. Tog dana, 11. avgusta 1716, u trenutku kad je grad trebalo da padne pod tursku vlast, desilo se čudo. Strašna oluja potopila je dve trećine turske flote. U ovom neobičnom događaju Grci vide Svetog Spiridona sa raspaljenom bakljom kako podiže oluju i potapa brodove.

Sveti Spiridon je poznat po mnogim delima i čudima, rodio se i živeo na Krfu i poštovan je od svih zavojevača. Velelepna crkva Sveti Spiridon nalazi se u starom delu grada Krfa i u njoj se čuvaju njegove mošti. Krfljani slave 11. avgust kao glavni praznik na svom ostrvu, kada se drži liturgija i sviraju orgulje.

Grad Krf je u znaku pomirenja raznih kultura, sila i pravaca i nikad nije doživeo veliko razaranje osim bombardovanja 1943. godine, koje nije narušilo celinu grada. Lepotu i šarm današnjeg Krfa čine stare gradske zidine sa uskim uličicama, ali i nasmejani i ljubazni Krfljani koji veselo pozdravljaju prolaznike i posetioce.
Photo: Lazy B
Ulice Krfa danas su prepune divnih lokala, restorana, kafića, butika i suvenirskih radnji, a najviše juvelirnica. Zvuk grada Krfa je veoma spefičan. Mnogi će biti iznenađeni atmosferom koju proizvode stotine hiljada zrikavaca u krošnjama drveća u centru grada. Efekat je zaista začuđujući, jer se zvuk zrikavaca stapa u takoreći neprekidan ton nalik pištanju.

Kerkira, grad umetničke inspiracije, kombinacije kosmopolitskog i tradicionalnog, širokog srca prima sve turiste ovog ostrva beskrajnih prirodnih lepota, pesme i muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: