Automobilom do najbližeg mora

Pre nego što će se raspasti državna zajednica Srbija i Crna Gora, jadransko primorje južno od Dubrovnika bilo je omiljeno za srpske turiste. Međutim, nama “najbliže more” još ima šta da ponudi, naročito ako putujete automobilom.

Izvor: Staša Rosiæ

Utorak, 28.06.2011.

10:30

Default images

Neka vam putovanje bude važnije od cilja, kaže jedna stara poslovica. I zaista, na putu do Crne Gore, možete videti mnogo toga, u zavisnosti od toga za koju rutu se odlučite.

Na raspolaganju imate nekoliko opcija od kojih postoje one kraće, ali “siromašnije” za uživanje u pogledu i duže, time i skuplje, ali sa divnim usputnim stanicama.

Najkraći put

Kanjon Moraèe, Foto:Kris12/Flickr
Od Beograda do Budve u najkraćoj varijanti potrebno vam je oko devet sati. Put vas vodi preko Lajkovca, ka Valjevu, pa do Rogačice i zatim do Užica. Već ovde treba da napravite pauzu, a za tako nešto imate mnogo prilika.

Možete posetiti Kadinjaču, spomen park posvećen Radničkom bataljonu koji je 1941. branio oslobođenu teritoriju poznatu kao Užička republika. Ukoliko želite da se osvežite, predlažemo da posetite zlatiborski etno restoran „Konak“ gde možete i prezalogajiti nešto od tradicionalne srpske kuhinje.

Posle prelepog prelaza preko Zlatibora i Čajetine, ulazite na teritoriju Crne Gore, a za prelazak granice potrebna vam je važeća lična karta ili važeći pasoš. Maloletnici koji putuju sa roditeljima treba da poseduju izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvenu knjižicu ili putnu ispravu.

Deca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom - đačku knjižicu, pasoš, ili ličnu kartu. Još dok ste u međugraničnom prostoru, strani turisti u obavezi su da plate i ekološku taksu, koja po automobilu iznosi 10 evra.

Nastavljate ka Bijelom Polju, gde bi ponovo trebalo da napravite pauzu. Potom sledi kanjon Morače gde bi trebalo da budete vrlo oprezni i maksimalno pažljivi. Iako je put pomalo opasan, možete uživati u divnom pogledu. Savetujemo da od Podgorice do Budve idete tunelom Sozine (2,5 evra) do Petrovca a zatim magistralom do Budve jer ćete već biti umorni pa je bolje da ne vozite serpentinama koje vas čekaju od Cetinja prema Budvi.

Za putovanje ovom trasom potrebno vam je oko devet sati i oko 35 evra za gorivo.

Druga trasa vodi preko Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Ribarića, Rožaja, Berana, Ribarevine i dalje istim putem. Takav put ima svoje dobre i loše strane.

Iako neki misle da je čist promašaj ne probati pazarski roštilj i ćevape, drugi tvrde da je put u ovom delu Srbije loš i da vam se na svakih nekoliko kilometara ispreči po neko stado domaćih životinja ili nesavesni pešaci koji šetaju po sred puta.

Istina je, međutim, da je put od Novog Pazara do Ribarića u najvećem delu rekonkstruisan, a prelaz Mehov Krš je daleko manje opterećen od prelaza kod Bijelog Polja.

Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu

Foto: pandrcutts/Flickr
Za ulazak u Bosnu ne treba pasoš, već je dovoljna lična karta, zeleni karton, ali i međunarodno ovlašćenje za upravljanje vozilom, ako niste vlasnik istog. Ljudi koji su već putovali ovom trasom tvrde da je put lepši, jer ima mnogo manje zastoja i gužve.

Istini za volju, saobraćajne trake su mnogo uže, ali odnedavno presvučene novim asfaltom. Ovakav potez vam se najviše isplati ako putujete iz zapadne Srbije ili iz Vojvodine. Najbrži put je u tom slučaju, prelazak preko graničnog prelaza Karakaj, posle čega ulazite u grad Zvornik.

Ukoliko imate vremena, možete uz samo nekoliko kilometara skretanja posetiti srednjevekovno utvrđenje Đurđev grad, koje je po predanju sazidala Prokleta Jerina. Sa tvrđave se pruža lep pogled na Drinu i Zvorničko jezero, a zahvaljujući opremljenom izletničkom prostoru, možete se osvežiti ili nešto prezalogajiti.

Pošto se vratite na magistralu, nastavljate južno ka Vlasenici, Han Pijesku i Sokolcu. Možete uživati u fantastičnim romanijskim pejzažima, ali ukoliko putujete noću ili rano ujutru, imajte u vidu da je temperatura ovde nekad i desetak stepeni niža od očekivane.

Nastavljate ka Rogatici i Foči, odakle se možete odlučiti za dve opcije: put preko Šćepan Polja preko Nikšića ka Baru i Budvi, ili preko Tjentišta za Herceg Novi.

Mnogi se odlučuju za prvu varijantu, zbog prelepog kanjona Pive, ali imajte u vidu da je taj put i opasniji.

Ovakvom trasom stižete u Budvu za oko deset sati, a gorivo će vas koštati oko 40 evra, koliko će vas koštati i ruta preko Tjentišta i prelaza Čemerno.

Šta treba znati?

Put ka Beèiæima, Foto: David Bailey MBE/Flickr
Morate se dobro pripremiti za ovako dugo putovanje i praviti dovoljno pauza.

Imajte u vidu da pri ulasku u Crnu Goru, zbog kontrole namirnica ne bi trebalo da imate više od dva litra soka, jednog litra alkoholnog pića, kilograma kafe i jednog kilograma suvog voća i povrća. Pravilo za sve rute glasi da morate poštovati ograničenja brzine, jer su i u BiH i u Crnoj Gori kazne veoma visoke.

Svako ko u Bosni ne veže sigurnosni pojas moraće da plati kaznu od 15 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo 50 evra. Pored toga što moraju da plate kaznu, vozači dobijaju i kaznene poene.

Naročito vodite računa o vožnji duž kanjona Morače, jer je poznat po čestim saobraćajnim nesrećama i bahatim vozačima koji seku krivine.

Ukoliko prelazite preko Čemernog, imajte u vidu da je put na toj deonici veoma loš zbog čestih odrona, ali i znatno uži. Zato budite veoma pažljivi i vožnju prilagodite uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: