Šta treba posetiti u Sokobanji? (FOTO)

Sokobanja spada u red turističkih centara sa najdužom tradicijom i jedno je od najposećenijih mesta u Srbiji. Lekovite vode i čist planinski vazduh, sa puno ozona idealni su za lečenje i rehabilitaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

12:22

Default images

Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini izmedju planina Rtanj i Ozren.Najbrže se dolazi autoputem Beograd – Niš, isključivši se kod Aleksinca. Od Beograda je udaljena 234, od Niša 60, od Aleksinca 30 km.

Izletište Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji. Od centra Sokobanje udaljeno je oko 1,5 km i do njega se može doći stazom koja vodi duž obala reke Moravice.
Vodopad Ripaljka (Foto: Beta/Vladimir Gogiæ)
Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice na Ozrenu. To je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, čija je visina 17,5 metara.
Tursko kupatilo u Sokobanji (Foto: Beta/Vladimir Gogiæ)
U centru Sokobanje nalazi se tursko kupatilo, Amam koje je obnovljeno ovih godina pa ga posetioci mogu koristiti na sličan način kao njihovi srednjevekovni prethodnici.

Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku.

Sokobanja je u doba Turaka bila varošica sa kupatilima za koja se navodi da su "lepo građena, ozidana mermerom i drže se vrlo čisto". Turci su dolazili u Banju sa svih strana, pa i iz daleke Azije.

Više fotografija pogledajte u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: