Debeljačka jezera

Kompleks revira čini pet jezera od kojih su četiri kultivisana i uređena po svim merilima takmičarskih voda. Ovo su veštačka jezera nastala u starom glinokopu, koji se vremenom ispunio vodom

Izvor: Caffe Vojvodina

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

06:40

Default images

Zahvaljujući domaćinskom gazdovanju i redovnom poribljavanju, ovo je izuzetno bogata voda, sa uređenim prilazima lovnim mestima i bogatom dopunskom ponudom. To je svrstava u red vrhunskih revira koji i najzahtevnijim ribolovcima uvek pružaju maksimum...

Debeljačka jezera se nalaze u južnom Banatu, nedaleko od samog centra Debeljače. Revir je udaljen oko 40 kilometara od Beograda i 90 kilometara od Novog Sada. Do njega se dolazi putem preko Pančeva, Kačareva i Crepaje ili Zrenjaninskim putem preko Opova, ako dolazite iz pravca Beograda. Ako dolazite iz Novog Sada, put vas vodi preko Zrenjanina, Idvora, Farkaždina i Kovačice. Na samu vodu se dolazi čvrstim putem.

Kompleks revira čini pet jezera od kojih su četiri kultivisana i uređena po svim merilima takmičarskih voda. Ovo su veštačka jezera nastala u starom glinokopu, koji se vremenom ispunio vodom, a zahvaljujući domaćinskom gazdovanju i redovnom poribljavanju, sada je ovo izuzetno bogata voda, sa uređenim prilazima lovnim mestima, kao i bogatom dopunskom ponudom.
Debeljačka jezera praktično čine tri vode. Jezero 3 namenjeno je sportskom ribolovu i na njemu se odvijaju takmičenja u lovu na šarana i amura, kako ligaška tako i nadmetanja po kup sistemu. Zato na jezeru postoje 22 uređena mesta za ribolov, odnosno deset boksova za takmičarski ribolov. Jezero je nepravilnog, pravougaonog oblika, površine od tri hektara. Dno revira je tvrdo, glinovito sa dosta platoa na kojima se riba hrani i pored kojih prolazi. Obale jezera su obrasle trskom, a na svakoj poziciji za ribolov zasađene su vrbe koje prave hlad tokom sunčanih dana.

U jezeru ima 14 tona šarana težine od tri do 21 kilogram. Zahvaljujući redovnom poribljavanju, veliki ulovi nisu retkost, tako da često padnu i "brke" od preko 20 kilograma. Pored šarana, tu je i tona krupnog amura. Na jezeru se primenjuje striktan sportski režim ribolova - uhvati i pusti.

Na samo nekoliko desetina metara od vode uređen je parking prostor, a gotovo na samoj vodi nalazi se i restoran sa bogatom ponudom specijaliteta od ribe, čuvenim mađarskim gulašem i jelima sa roštilja.

Na jezeru postoje idealni uslovi za pecanje i danju i noću, što omogućava organizovanje profesionalnih takmičenja koja mogu da traju danonoćno.
Jezero 3a, ima površinu od 0,7 hektara i na njemu postoji 30 uređenih pozicija za ribolov. Iako je površinski malo, ovo jezero može mnogo da ponudi ribolovcima, jer je voda poribljena sa pet tona babuške, tonom šarana veličine ispod četiri kilograma, te sa 500 kilograma amura ispod četiri kilograma. Po ceni dnevne dozvole moguće je odneti neograničenu količinu ulovljene babuške, dok se svi ulovi šarana plaćaju po aktuelnom cenovniku za kilogram ulovljene ribe. Jezero je lepo uredjeno, sa razuđenim pojasevima trske na obalama jezera.

Veliko jezero, Jezero 4, površine pet hektara, takođe je vrhunska voda, sa 58 pozicija za ribolov. Ovo jezero je poribljeno sa pet tona babuške i dve tone konzumnog šarana, težine ispod četiri kilograma. Po ceni dnevne dozvole može se odneti sve što se ulovi, u neograničenim količinama.

Debeljačkim jezerima posvećeno je mnogo pažnje. Upravo zato revir može mnogo da pruži, kako sportskim ribolovcima, tako i vrhunskim takmičarima. Rečju, ovo je revir koji zaslužuje pažnju svakog ribolovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: