Letovanje u CG za 10 € dnevno

Gotovo da nema čoveka u Srbiji koji nije primetio sjajnu reklamu sa sloganom „Zove more - Crna Gora“ i odmah poželeo da bude tamo. Ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić kaže za „Blic“ da je dobrodošlica zagarantovana.

Izvor: Blic

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

06:55

Default images

Za putovanje u Crnu Goru nisu potrebne dugotrajne pripreme i planiranja ukoliko se probudite sa idejom o tome, već istog dana možete i uživati u mirisima i ukusima naše obale, poručuje ministar.

Da li turisti iz Srbije mogu da očekuju neke posebne pogodnosti?

- Svesni da je u ovoj godini turistima iz regiona teže da izdvoje novac za letovanje, napravili smo specijalne aranžmane po vrlo niskim cenama. Radi se o sedmodnevnom letovanju u malim hotelima ili privatnom smeštaju, u mestu po izboru, po ceni od 42 do 49 evra u predsezoni i postsezoni, a od 70 do 77 evra u špicu sezone. Takođe, ovaj aranžman obuhvata i značajne popuste na železnički i autobuski prevoz, jeftinije usluge u određenim restoranima, popuste kod turističkih agencija, na izlete, zabavne programe i manifestacije i čitav niz sličnih povoljnosti, koje boravak na moru čine sadržajnijim. Da bismo čitav aranžman učinili lako dostupnim, omogućili smo da se preko našeg kol centra 1300 u svako doba dana ili noći može dobiti detaljna informacija o ovim aranžmanima i uraditi rezervacija. Preko elektronskih info-punktova koji su postavljeni duž cele Crne Gore, omogućena je besplatna direktna veza sa kol centrom kao i sa zvaničnim web portalom crnogorskog turizma www.montenegro.travel.

Kakav je kvalitet puta od granice sa Srbijom do obale?

- U prethodnih nekoliko godina Vlada Crne Gore je investirala blizu 100 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju saobraćajnica primarnih za goste iz Srbije. Sada je saobraćajna dostupnost Crne Gore kvalitetnija, sigurnija i lakša, ali svakako treba biti oprezan na određenim deonicima puta. Za desetak dana biće završena rekonstrukcija regionalnog puta Risan - Žabljak, a vrednost tog projekta je blizu 120 miliona evra, što će doprineti bržem povezivanju Srbije, pre svega sa jugom Crne Gore i Bokom Kotorskom.

Ima li još uvek problema sa vodosnabdevanjem?

- Problem vodosnabdevanja Crnogorskog primorja je definitivno prošlost, jer je puštanjem u rad sistema Regionalnog vodovoda u ovoj sezoni u potpunosti rešen.

Koliko turista iz Srbije očekujete?

- Crnu Goru svake godine poseti blizu milion građana Srbije. Očekujemo da će tako biti i ove godine. Oni se na našoj obali osećaju kao kod svoje kuće, i to je ono što nas svakako izdvaja u odnosu na konkurentske destinacije. Prijatna, domaća atmosfera, topli prijateljski i rođački odnosi, odsustvo jezičke barijere, blizina, visok nivo bezbednosti i sigurnosti, uz prirodne lepote čini Crnu Goru omiljenom destinacijom za odmor građana Srbije, a mi nastojimo da tako i ostane.

Na šta ste posebno ponosni?

- S obzirom na to da su plaže i more ono što u velikoj meri dovodi turiste, posebno smo ponosni na to što čak 19 naših plaža ima plavu zastavicu, međunarodni sertifikat koji predstavlja garanciju čistoće i kvaliteta obale i morske vode. Da bismo ispoštovali međunarodne standarde i dodatno povećali bezbednost na plažama, angažovali smo znatno veći broj spasilaca. U prilog kvalitetu govori i činjenica da je ove godine jedan broj restorana i hotela odlikovan sertifikatom Evropske privredne komore koji podrazumeva EU standarde kvaliteta.

Budući da iz godine u godinu Crna Gora postaje i sve prepoznatljivija među mladim ljudima kao destinacija za dobar provod, osmislili smo koncept „after beach“ zabava, po uzoru na neka španska, grčka ostrva i slične destinacije koje imaju razvijenu ponudu te vrste.

Elitni turizam

Crna Gora jeste i biće destinacija za svačiji džep, tako da paralelno razvijamo različite segmente ponude uključujući i onaj elitni. Jedan od dragulja crnogorske obale u ovoj sezoni će zasijati punim sjajem. Rekonstruisan po standardima najprestižnijeg svetskog turističkog brenda „Aman resorts“ u julu će primiti prve goste iz kruga obožavalaca ovog brenda koje, između ostalog, karakteriše visoka platežna moć. Poznata imena džet-seta se vraćaju na Sveti Stefan. Takođe, deo elitnog segmenta naše ponude je i Porto Montenegro u Tivtu, najveća marina za megajahte na Mediteranu, koja trenutno ima oko 200 vezova i prvih 29 luksuznih apartmana koji su rezervisani do kraja leta - kaže Nenezić.

Prelazak granice bez pasoša

- Režim prelaska crnogorske granice za građane Srbije se menjao. I dalje punoletni srpski državljani u Crnu Goru mogu putovati samo uz ličnu kartu, a maloletnici će do 1. oktobra moći da putuju bez pasoša. U skladu sa sporazumom između dve države, građani Srbije imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i svaku vrstu asistencije u slučaju potrebe. Potrebno je samo da prilikom dolaska u Crnu Goru sa sobom ponesu i formular (obrazac RS-RCG-111) od nadležne filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u mestu svog prebivališta. Od sredine jula zastoji od Kokinog Broda i po dva sata

Turisti koji nameravaju da do letovališta u Crnoj Gori putuju magistralnim pravcem Beograd - južni Jadran, oko 9,5 kilometara dugu deonicu od Kokinog Broda do Nove Varoši moraće da prelaze noću ukoliko žele da izbegnu zastoje i višečasovna čekanja u kolonama zbog radova na tom putnom pravcu.

Zemljani radovi na rekonstrukciji deonice koja najvećim delom vodi obalom Zlatarskog jezera u punom su jeku, a nakon što u drugoj polovini jula počne i postavljanje završnog sloja asfalta, saobraćaj će svakodnevno u dva-tri navrata, od 7 do 18 časova, biti obustavljan na po dva sata, a vozila preusmeravana na zaobilazni pravac preko Pribojske Banje.

Kako kažu u preduzeću „Putevi“ iz Užica, koje je nedavno preuzelo posao od „Alpine“, dnevno će se asfaltirati oko 300 metara deonice, celom širinom kolovozne trake. Oko 427 miliona dinara vredni radovi na rekonstrukciji deonice koja zbog čak četiri crne tačke predstavlja najlošiji deo magistrale ka moru, startovali su prošle jeseni, i prema ugovoru biće okončani do 15. oktobra.

- Vozačima preporučujemo da u jeku turističke sezone ovom deonicom puta za Crnogorsko primorje prolaze noću ili u ranim jutarnjim i večernjim časova kada neće biti radova. Neophodan je i maksimalan oprez vozača i poštovanje saobraćajne signalizacije, jer su na delu puta obalom Zlatarskog jezera zbog radova uklonjeni zaštitna ograda i stari kolovoz - kaže Sabahudin Kozica, direktor prijepoljskog ogranka užičkog preduzeća „Putevi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: