Atina – šta videti za dva dana

Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki, i trg Omonia. Za turiste je nezaobilazan i kvart Plaka koji se nalazi nešto južnije, sa spletom uličica u podnožju Akropolja, a ako krenete ka istoku, naići ćete na obnovljene kvartove Thissio i Gazi.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

07:00

Default images

Kretanje javnim saobraćajem kroz Atinu danas je lako, jer postoji moderan metro sa tri linije, tramvaji pokrivaju kvartove južno i zapadno od Sintagme i Monastirakija, dok se u sve ostale delove grada može doći autobusima. Karta za gradski prevoz koja važi 90 minuta košta 0.80 €.

Smeštaj

Prvi butik hotel u Atini bio je Fresh u ulici Sofokleus br. 26 (00 30 210 524 8511; www.freshhotel.gr), u kojem dobro opremljena dvokrevetna soba sa doručkom košta €150. Jedina mana je lokacija, koja nije baš najzdravija u gradu.

Nešto jeftinija i mejnstrim varijanta u blizini je Polis Grand Hotel na uglu ulica 28 Oktovriou i Veranzerou (00 30 210 524 3156; www.polisgrandhotel.gr) u kojem dvokrevetna s doručkom košta €135 – ali imajte u vidu da hotel često ima promotivne opcije koje su jeftinije.

Tražite baš jeftino spavanje? John's Place je simpatičan pansion u samom centru grada u ulici Patrou br. 5 (00 30 210 322 9719). Ogromna dvokrevetna soba sa visokim plafonima, kupatilom i doručkom košta €60.

Kulturno prepodne

Ključ za uživanje u antici je – doći što ranije. Dođite do kapije Akropolja malo pre 8 ujutro i sačekajte otvaranje. Ulaz je €12, a karta pokriva Agoru, Dionisovo pozorište i Hram Zevsa Olimpijskog. Popnite se brzo do drevnog grada na brdu i računajte da ćete imati oko sat vremena da uživate u relativnoj samoći. Do 9.30h već počinje da se stvara gužva i tada je najbolje da se spustite do metro stanice Acropolis gde ćete moći da vidite ključne izgubljene elemente Partenona: replika Elginovog mermera je u holu stanice, dok je friz od opeke dekoracija na platformama. Odmah pored metro stanice je sjajni Novi muzej Akropolja koji ne smete propustiti.

Ručak na brzinu

U okolini novog muzeja postoji nekoliko desetina restorana koji su uglavnom puni turista. Umesto toga, pređite preko do Centralne pijace gde ćete moći da sednete na dobru porciju izvanredno spremljenog mesa. Jedna od mnogih dobrih opcija je restoran Ipiros.

Pogledajte izloge

Glavna ulica za šoping je Ermou. Čak i ako niste ljubitelj kupovine, u najmanju ruku ćete biti zatečeni kontrastom između vizantijske crkve Kapnikarea iz 11. veka i šoping izloga 21. veka.

Obiđite grad peške

Računajte da ova šetnja lako može da ispuni celo popodne, jer ćete prođi kroz veliki deo grada, uključujući i moderne i drevne kvartove. Od crkve Kapnikarea krenite ka istoku ulicom Ermou, skrenite desno kod prodavnice Marks & Spencer i stići ćete tačno do Saborne crkve poznate kao Mitropoleos, sedišta atinskog arhiepiskopa. Nastavite ka jugu do ulice Agias Filotheis (obratite pažnju na šik galeriju u broju 47, na čijem ulazu se nalazi mozaik sa paunovima). Na kraju ulice Agias Filotheis skrenite desno u ulicu Flessa, koja zavija takođe ka desno i nastavlja se u ulicu Lissiou. Na uglu sa ulicom Erehthros je kafe Melina, nazvan po nekadašnjoj grčkoj ministarki kulture Melini Merkuri koja je zaslužna za ideju Evropske prestonice kulture.

Nastavite podnožjem Akropolja i stići ćete do kapije od koje put vodi pored ostataka Agore. Kad stignete do samog kraja, skrenite desno u pešačku ulicu Apostolou Pavlou koja vodi do kvarta Thissio, čija je glavna arterija načičkana barovima i restoranima. Odatle nastavite ispod mosta do elektrane pretvorene u izložbeni prostor poznat kao tehnopolis.

Sedite na aperitiv

Odmah ispod Tehnopolisa je kvart Gazi gde postoji odličan izbor taverni i kafea. Predlažemo Soho i Del Sol.

Večerajte gde i lokalci

Butcher Shop u ulici Persefonis 19 u kvartu Gazi (00 30 210 341 3440) na meniju ima sočnu jagnjetinu, govedinu i svinjetinu, kao i grčke regionalne specijalitete. Ako planirate da dođete vikendom uveče, potrudite se da rezervišete unapred, a očekujte da za dobru večeru i čašu ili dve vina platite oko €30. Ako nameravate da na večeru ne potrošite više od €10, idite do trga Iroon u centru trendi kvarta Psiri. Na severnom kraju, preko puta poslastičarnice je restoran Thira, čije ime je ispisano samo grčkim slovima. Hrana je dobra i jeftina, a enterijer je u stilu tridesetih godina 20. veka.

Nedelja ujutro – pravac crkva

Na redu je još jedna vizantijska crkva iz 11. veka - Agios Nikolaou Rangavas u kvartu Plaka. Dođite između 8 ujutro i podneva kako biste na miru mogli da uživate u ambijentu i bogatoj dekoraciji.

Svratite na branč

Pokušajte da makar jednom svratite u Cafe Avissinia na trgu Avissinia na Monastirakiju (00 30 210 321 7047). Kafe je otvoren od 11h do 13h svakog dana osim ponedeljka, a na meniju su tipična grčka jela kao što su plavi patlidžan, taramo slata, i marinirana riba.

Provozajte se

Metro od Monastirakija do Pireja (Piraeus) je brz i čest (€0.80), a vodi vas pravac do najprometnije luke na Mediteranu. Pirej je manje uglađen od centra Atine, ali tu ćete naći odlične kafee odakle možete posmatrati brodove koji isplovljavaju ka grčkim ostrvima.

Prošetajte kroz park

Vratite se u Atinu i istražite zelene prostore južno i istočno od trga Sintagma gde je smeštena Nacionalna botanička bašta. Obratite pažnju na impresivnu palatu Zapio, kao i na statuu Bajrona.

Šlag na torti

Do Nacionalnog muzeja arheologije treba prilično pešačiti ka severu ulicom 28 Okrovriou (00 30 210 821 7724; www. culture.gr), ali vredi jer ćete videti neverovatnu kolekciju antičke umetnosti koja pokriva period od nekoliko hiljada godina. Muzej je otvoren svakog dana od 8h do 19.30h (ponedeljkom od 13h), a ulaz je €7. Obratite naročitu pažnju na prostoriju 15 kojom dominira ogromna bronzana skulptura Posejdona koji baca trozubac. Skulptura je iz 460. godine stare ere, a otkrivena je na dnu mora u blizini rta Artemision, nedaleko od Atine. Nastavite u pravcu skazaljke na satu ka prostoriji 21 gde ćete videti bronzanu statuu deteta na konju, koja je takođe izvađena sa dna mora. Na samom kraju videćete zlatnu masku kralja za kojeg se veruje da je Agamemnon, a koja datira iz 16. veka stare ere.

(Independent)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: