La Vida Habanera: rum, cigare, uživanje

Glavni grad Kube je mesto zbog kog želite da se vratite u prošlost kada je vreme, čini se, teklo sporije a život bio daleko jednostavniji.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

09:09

Default images

U Havani možete prisustvovati i spektakularnom pogledu na talase kako „napadaju” 8 km dug Bulevar „El Malekon”, mesto duž obale gde zaljubljeni parovi šetaju držeći se za ruke. Havana - to je grad starih kola, cigara, ruma, hineterosa (žigola) i specifičnog načina života - La Vida Habanera.

Havana (Stari grad)

La Bodeguita del Medio, Foto: Dani Figueriedo
U ovoj zoni se nalaze najnaseljenije zgrade i to je najlepši deo garda pa nije ni čudo što upravo tu ima najviše turista. Oni se slikaju i uživaju uz pivo a tu su i napadni ulični “prodavci”.

Stari grad je poznat po Katedrali San Kristoala koja se nalazi na trgu Katedrala, kao i po baru La Bodeguita del Medio u koji je dolazio Hemingvej, gde možete uživati uz skupi mohito.

U toku kolonijalnog perioda, koji je trajao 400 godina, u Havani su izgrađene kolonijalne građevine zbog kojih je Stara Havana 1982. dospela na listu Uneskove svešte baštine.

Gde otići?

Trg Katedrala, Foto: hoyasmeg/Flickr

Centar Havane

Foto: darkroomillusions/Flickr
Kapitolio je mesto gde počinje centar Havane, to je naselje radničke klase i većina zgrada je u stanju raspadanja. Sa druge strane ulice videćete fabriku cigara “Partagas”, jednu od najstarijih fabrika cigara na Kubi.

U centru grada steći ćete pravu sliku glavnog grada Kube. Obavezno ponesite aparat ali pazite da vas ne pokradu.

Šta tamo možete da radite: Da obiđete stare pijace sa voćem i povrćem, projekat Callejón de Hamel posvećen afričkim uticajima na Kubi koji je označen 1990. stvaranjem žiopisnog murala Salvadora Gonsalesa i da probate Hektorovu picu.

To je tipična kubanska pica, koju pravi Hektor na krovu zgrade. Evo kako ćete je dobiti: Kada nema nikog na ulici, viknite “Hektore!” i on će se pojaviti, recite mu da li želite veliku ili malu, sačekajte par minuta i picu će spustiti u kofici. Platićete 7 kubanskih pezosa (oko 30 centi) za malu picu veličine oko 30cm. Stavite novac u koficu i to je to!

Havana Vedado

Cementerio Cristobál Colon, Foto: Natalie Maynor/Flickr
Prostire se duž rive i nastala je između 1930. i 1960. kada je Havana bila destinacija br. 1 među američkim turistima. Višespratni hoteli, restorani, ekskluzivna trgovinska preduzeća odraz art-deko stila, procvetali su u zoni Verdado.

U kasnim devedesetim Verdado je bio glavna trgovinska zona, sa važnim obeležjima grada kao što su Hotel Nacional, Univerzitet Havane i groblje Kolon.

Šta tamo možete da radite: Da obiđete Kubanski institut za latinoameričku i karipsku kulturu (Casa de Las Américas), nastao u sred revolucije, sa jednom od najboljih zbirki latinoameričke umetnosti, Zoo vrt, šarmantni park Parque de 21 y K za zaljubljene ili Groblje Kristofor Kolumbo (Cementerio Cristobál Colon).

To je jedno od najpoznatijih groblja u Latinskoj Americi, poznato po svom velelepnom izgledu. Nastalo je 1876. godine i ima oko milion grobnica. Neki od nadgrobnih spomenika ukrašeni su delima vajara Ramosa Blankosa.

Afrokubanski crkveni običaji imaju velikog uticaja na kulturu Kube, pa tako i na ovo groblje. Neretko se mogu naći šarene krpene lutke pored grobova koje se daruju raznim božanstvima.

Coppelia

Coppelia, Foto: advencap/Flickr
U Vedadu obavezno probajte sladoled u poslastičarnici Coppelia, najpoznatijem proizvođaču sladoleda na Kubi koji je ovekovečen u filmu „Jagode i čokolada” (Fresa y chocolate) Tomasa Gutjeresa Alee.

Coppleia je još jedan primer turstičkog aparthejda koji vlada na Kubi: lokalci čekaju u redu da dođu do stola dok turisti - koji plaćaju u dolarima, ne pezosima - uvek imaju prednost ili su smešteni u posebnom odeljku.

Obično možete da birate samo između dve ili tri vrste ukusa, a ako vam se posreći da dođete na dan ruma sa suvim grožđem, ne propustite da se počastite.

Havana Miramar

Foto: darkroomillusions/Flickr
Miramar se prostire duž zapadne obale i odiše ekskluzivnošću. Tu su ambasade stranih zemalja, diplomatski objekti, ekskluzivne radnje, razne pogodnosti za bogate turiste. Tu su i stare, trošne kuće prelepog izgleda.

Šta tamo da radite: Obiđite Botaničku baštu sa raznim karipskim sadnicama i japanski vrt sa fontanama; Muzej Hozea Martija, čuvenog revolucionarnog pisca i pesnika ili pogledajte umanjenu repliku grada, drugu po veličini na svetu (iza one u Njujroku).

Posebno vam preproučujemo Nacionalni akvarijum, jedinstven na svetu. Ostrvska i karipska flora i fauna se dobro čuvaju zahvaljujući zaposlenima koji već poslednjih pet godina primaju priznanja od strane Colectivo Vanguardia Nacional.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: