Karipska destinacija iz snova

Barbados je najpopularnija je turistička atrakcija od bilo kog drugog “malog” karipskog ostrva. Ostrvo je prefinjenije nego što putnici zamišljaju, najrazvijenije je, sa najvišim standardom.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2012.

18:22

Default images

Ima mnogo odličnih hotela, uključujući i neke najpoznatije na Karibima, idealno je mesto kako za nezavisne turiste tako i za one koji su navikli na “all inclusive” smeštaj.

Svaka obala ima nešto posebo. Zapadna obala, nudi peskovita prostranstva, lepe litice, najbolje hotele i restorane i utočište je mnogim milionerima sa privatnim posedim vrednim na desetine miliona dolara. Južna obala je drugačija, prilagođena mladima. Ovde ćete se odlično zabaviti i pronaći vrlo pristupačne cene smeštaja. Ostrvo nije jeftino, ali zaista možete pronaći odličan smeštaj za vaš novac.

Barbados je sav od krečnjaka veličine samo 268 kvadratnih kilometara, 34 kilometara dugačko, a 22 široko, ali iako je malo, ima bogatu istoriju i kulturu i neverovatnu lepotu. Uglavnom je ravno, sem jedne male uzvišice visoke oko 330 metara – Mount Hillaby.

Temperatura retko pada ispod 24 stepena u zimskim mesecima, od decembra do marta, a retko se penje iznad 30 stepeni u letnjim mesecima od maja do oktobra. Sezona uragana traje od juna do decembra kada vlažnost može da bude malo neprijatna, ali ostatak godine je savršen sa blagim vetrovima sa severoistoka.

Engleski je zvaničan jezik, ali sa barbadoskim dijalektom, pa ponekad može biti malo teže razumeti ga i uhvatiti mu smisao. Potrebno je malo vremena upoznati ga.
Foto: ben.ramirez/Flickr
Na ostrvu ima ima oko 27000 stanovnika, a glavni grad Bridžtaun se nalazi na jugozapadnom delu obale.

Ovde su najbolje mogućnosti za šoping, razgledanje, jahanje, ali i za obilazak starih crkava i muzeja. Barbados je veoma bezbedan za turiste sa stopom kriminala najnižom na čitavim Karibima, ipak ne treba ostavljati vredne stvari „na izvolte“ i ne treba ići po neosvetljenim ulicama noću. Praktično isto kao da ste bilo gde drugde.

Stanovnici Barbadosa su vrlo ljubazni a pošto od turizma imaju najveću zaradu, većina njih će jedva čekati da vam ugodi i pobrine se za vaš dobar provod. Oni su vrlo ponosni na svoju zemlju i vole da pričaju posetiocima o svojoj istoriji i nasleđu, pa je savet da se što više udružite sa njima. Važe za velike brbljivce, pa mogu da budu i malo dosadni, ali su beskrajno simpatični.



Voda na Barbadosu je ispravna za piće i pročišćava se prirodno kroz koralne krečnjačke stene; pobrinite se da pijete dosta tečnosti jer zbog specifične klime lako može doći do dehidratacije.

Takođe, treba redovno da se mažete kremom za sunčanje u suprotnom, možete dobitio opekotine čak i po oblačnom danu.
Istoèna obala, Foto: Andrea_44/Flickr
Plivanje je bezbedno na zapadnoj i južnoj obali, ali morate biti oprezniji kada idete ka jugoistočnom i istočnom kao i prema svernom delu obale pošto je ovaj deo u Atlantskom okeanu vrlo nepredvidiv.

Vodeni sportovi, a naročito surfovanje, su veoma popularni na Barbadosu, pošto su talasi na južnoj obali odlični, a najpopularnije plaže za sportove su Silver Sands, Silver Rock i Long Beach. Bathsheba se nalazi na istočnoj obali i poznata je kao „činija supe“, veoma toplo mesto za surfing. Kada budete gledali smeštaj videćete da je izbor veliki, a ima za svakog ponešto –o d luksuznih hotela do povoljnih apartmana, pansiona i koliba na plaži.

Postoji jaka umetnička zajednica koja nudio mnogo radova lokalaca na prodaju i to u galerijama širom zemlje. Ostrvo se može obići uz organizovanu turu ili jednostavno uzmite mapu i iznajmite auto.

Na Barbadosu ima divnih tropskihh vrtova koje vredi istražiti i bezbroj divnih peščanih plaža za uživanje.

Noćni život

Veèe pržene ribe, Oistins, Foto: OakleyOriginals/Flickr
Uz mnogo doživljaja tokom dana, ne ostaje mnogo energije za veče ali noćni život na Barbadosu je nešto što ne treba propustiti. Neki od najboljih restorana na svetu nalaze se na Barbadosu pa posetite bar neki od njih dok obilazite ostrvo.

Nakon večere možete se zabavljati sve do zore na plaži u nekim od najboljih noćnih klubova, u Boatyard-u ili u Harbour Lights-u, nedaleko od Bridžtauna, a ako želite evropskiji provod tu je Klub Xtreme na glavnom putu kod južnog dela obale. U Plantaton Theatre možete prvo večerati, uz sjajni šou program lokalnih stanovnika koji prikazuje život i istoriju Barbadosa kroz pesmu i igru.

Nakon toga podijum se oslobađa pa se gosti provde do rane zore. Za opušteno veče možete jednostavno izaći na prženu ribu na jednoj od lokalnih ribljih pijaca gde možete probati lokalni rum i jesti svež ulov od tog dana. Najpopularnije za turiste je odlazak na Oistins na južnu obalu petkom i subotom uveče na prženu ribu.

Najbolje na Barbadosu je što svako može naći zabavu za sebe, pa odmor može da vam bude ispunjen do poslednjeg trenutka ili potpuno opušten – kako vi izaberete.

Cene povratnih karata iz Beograda za Barbados preko Frankfurta i Tobaga se kreću oko 750 evra pa nadalje. U cenu karte su uračunate sve aerodromske takse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: