Najfinije plaže, cigare i rum

Dominikanska Republika deli ostrvo Hispanjolu sa svojim manje razvijenim “rođakom“, Haitijem. Njeni stanovnici uživaju u večnom letu na šećerno belim plažama osenčenim krošnjama palmi i kristalno čistim vodama u kojima borave egzotične ribe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

14:52

Default images

Mala ribarska sela privlače i lokalce i turiste, dok ekskluzivna odmarališta prijaju putnicima s decom i zaljubljenim parovima. Začinjena hrana i opušten životni stil čine da Dominikanska Republika iz godine u godinu ima sve više posetilaca.

Šta raditi?

Bele peskovite plaže i kokosove palme čine Punta Kanu (Punta Cana) utočištem poklonika sunca.

Ronioci mogu da istražuju morsko dno prepuno olupina starih brodova potonulih u providnim vodama Bajahibe (Bayahibe). Živahni Santo Domingo jedan je od najstarijih gradova na Karibima čije kaldrme vas vode do prelepih muzeja i građevina.

Dalje od grada možete uživati u „grmljavini“ vodopada Salto de Aguas Blankas (Salto de Aguas Blancas) ili posmatrati morske životinje u Manati Parku.
Santo Domingo, Foto: BigGabriel555/Flickr
Šoping

Ovde ćete pronaći možda i najfinije cigare na svetu ili uživati u dominikanskom rumu. U Santo Domingu možete razgledati tezge na El Merkado Modeli (El Mercado Modela), pijaci prepunoj lokalnih rukotvorina i začina.

Obiđite radnju Harrison’s u Puerto Plati koja prodaje nakit od ćilibara koji su već pazarili Kit Ričards i Madona.

Državna valuta u Dominikanskoj republici je pezos koji se označava kao RD$ Metalni novac postoji u apoenima od jednog i pet pezosa, a papirni u 10, 20, 50, 100, 500 i hiljadu.

Viza i MasterCard kartice su u širokoj upotrebi u oblastima koje privlače veći broj turista. Ponegde se uzima kamata u iznosu od 16 odsto od cene plaćenog proizvoda ili usluge.
Foto: colros/Flickr
Noćni život

Diskoteke i restorani u centru, kao i hoteli načičkani duž plaža dovoljni su za nezaboravan provod. Možete igrati uz ritmove di-džejeva u Santo Domingu, ili pijuckati egzotičan koktel u klubu na plaži Kabrere (Cabrera) ili Barahone.

Kockarnice u većim gradovima i odmarališta nude celonoćni provod i piće.

Restorani

Lokalni specijaliteti u Santo Domingu uglavnom su jela od jastoga, a za dobre škampe ili rakove treba da putujete do Puerto Plate. Tamošnje stanovništvo obožava u nacionalnom jelu „la banderi“ sačinjenom od pirinča, mahunarki, povrća i pržene banane, kao i dinstanu ribu i školjke u Samani, prestonici kokosa.

Sve to „sperite“ „poštenom“ količinom „prezidente“ piva ili koktelom na bazi ruma.
La Romana, Foto: IvkoandRuth/Flickr
Najbolje plaže

Najmirnije plaže nalaze se na zapadnoj strani Dominikanske Republike – Boka Čika (Boca Chica) i na jugu - La Romana i Bajahibe.
Punta Kana, Foto: Dave Bezaire & Susi Havens-Bezaire/Flickr
Plaže na obali Atlantika – Punta Kana (Punta Cana), La Samana i Puerto Plata – imaju veće talase, naročito tokom zimskih meseci.

Boka Čika: To je plaža sa najfinijim peskom i možda i najlepša na celim Karibima. U providnim vodama su koralni grebeni što je čini veoma bezbednom. Međutim, takve lepote imaju i svoju lošu stranu – privlače previše turista. Ljudi su bukvalno načičkani duž obale, a za sobom ostavljaju ogromne količine otpada. Uz sve to, spokoj će vam narušiti raznolika, preglasna muzika puštena iz barova i prodavnica.

Punta Kana/Bavaro: Jedna od najboljih plaža na svetu nalazi se na istočnoj obali Dominikanske Republike. Celom njenom dužinom (32 km) načičkana su letovališta u kojima možete odsesti i uživati u divnom zlatnom pesku, i bezbednom plivanju.

Kajo Levantado (Kayo Levantado): Ovo ostrvo nalazi se sedam kilometara jugoistočno od grada Samana. Do njega se lako stiže čamcem, a kada jednom pristanete, pronaći ćete prelepi beli pesak i tropsku šumu.
Rinkon, Foto: Stupid Dingo/Flickr
Rinkon (Playa Rincon): Na istočnoj obali poluostrva Samana, Rinkon se nalazi uz 600 metara visok liticu Kape Kabron (Cape Cabron) zbog koje joj je teško prići.

Međutim, kada vaše stopalo kroči na vreli pesak, osetićete se kao Robinzon Kruso.

Dorada: Već je privukla mnogo turista, zato ne očekujte da ćete uživati u tišini i samoći. Postala je popularno mesto za ljubitelje skijanja na vodi i surfinga. Ipak, tokom zimskih meseci, vode su pomalo „divlje“ pa izbegavajte plivanje tada.
Altos de Chavon, Foto: Avodrocc/Flickr
Atrakcije

Altos de Chavon, La Romana: To je replika španskog sela iz 16. veka, koja se nalazi blizu poznatog odmarališta Kasa de Kampo (Casa de Campo). A Možda i najlepši deo je amfiteatar u grčkom stilu, a tu ćete kupiti i najbolje suvenire.

Kolonijalna Zona (Zona Colonial, Santo Domingo): Čini je nekoliko ulica, poslednjih svedoka o kolonijalnoj prošlosti Dominikanske Republike.

Mnogi njeni spomenici i dalje su očuvani, a budući da je Santo Domingo bio sedište iz kog su Španci osvajali Zapadnu Hemisferu, ne čudi što šetnja tim delom liči na putovanje kroz vreme.
Alcazar de Colon, Foto: Calu777/Flickr
Alcazar de Colon, Santo Domingo: U Kolonijalnoj Zoni, ova tvrđava je sazidana za Kolumbovog sina Dijega i njegovu ženu, sestričinu španskog kralja Ferdinanda.

Dijego je vladao kolonijom 1509. godine i sazidao ovu rezidenciju.

Nacionalni park Haitises (Parque Nacional Los Haitises), poluostrvo Samana: Na jugu poluostrva nalazi se neverovatni park koji zauzima 208 kliometara kvadratnih. Velike močvare dom su 112 vrsta ptica o blizu 100 biljnih vrsta. Možete istražiti i pećine u kojima su živeli tamošnji domoroci, Taino indijanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: