Petra: 200 godina od otkrića svetskog čuda

U avgustu Jordan proslavlja 200. godišnjicu od kad je Johan Burkhart otkrio glavnu turističku atrakciju zemlje - drevni grad Petru, i 50. godišnjicu od premijere klasika „Lorens od Arabije” Dejvida Lina.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2012.

12:15

Default images

Drevna prestonica Nabatejaca, podignuta između 100. pre n.e. i 200. n.e. u planinama od ružičastog peščanika, Petra svakoga ostavlja bez daha. Grad je igrao vitalnu ulogu u trgovini, budući da je bio raskrsnica puteva svile, začina i drugih dobara na tromeđi Azije, Afrike i Evrope.

Uprkos svom značaju, grad je „izgubljen” za zapad od 14. veka, otkad su ga strogo čuvali lokalni Arapi. 1812. švajcarski avanturista i orijentalista Johan Ludvig Burkhart je ponovo otkrio grad.

On je obezbedio pristup tako što se pretvarao da je Arapin. Petra je danas ne samo na listi Uneskove svetske baštine već i jedno od novih sedam svetskih čuda.
Foto: Chris Yunker/Flickr
Prva građevina na koju naiđete, Riznica, najslikanija je od svih. Osim „klasične” ture, popularne su i noćne ekskurzije uz svetlost sveća i časovi kulinarstva u Kući Petra.

Petra je „glumila” u filmovima „Indiana Jones and the Last Crusade”, „Arabian Nights”, „Passion in the Desert”, „Mortal Kombat: Annihilation”, „Sinbad and the Eye of the Tiger” i „Transformers: Revenge of the Fallen”.

Sisters of Mercy snimili su tamo februara 1988. spot za pesmu „Dominion/Mother Russia”. „Izgleda da je 2012. velika godina za Jordan”, smatra Piter Krejn, načelnik za proizvodnu strategiju u Explore-u, koji nudi 19 različitih tura za ovu zemlju.
Vadi Rum, Foto: amerune/Flickr
Iako Jordan nije „jeftina” destinacija, cene su manje od kada su low-cost kompanije Bmi i easyJet počele da lete za prestonicu Aman. U ponudi je i raznovrsniji smeštaj, od luksuznih hotela do autentičnog smeštaja u, recimo, pustinjskim kampovima.

Pošto ima odlične puteve, u Jordanu možete obići mnogo toga za kratko vreme. Pustinja sa stenovitim pejzažima Vadi Rum je veoma popularna, a možete je obići na kamilama ili u safari džipovima.
Dana, Foto: Neil and Kathy Carey/Flickr
Prirodni rezervat Dana je jedno od najboljih prirodnih blaga Jordana.
Akaba, Foto: Joi/Flickr
Na jugu zemlje nalazi se Akaba, odmaralište na Crvenom moru. I obala Mrtvog mora ima hotele sa posebnim spa paketima. U ovo more se uliva reka Jordan i okolna oblast je bogata mestima od verskog značaja.

Možete videti mesto gde je Jovan krstio Isusa, dok se na obližnjoj planini Nebo navodno nalazi mesto gde je Mojsije preminuo. Na severu je i glavni grad Aman, mada više poslovni nego turistički centar.
Gadara
Još severnije, u Džerašu (Gerasi), nalaze se impresivni ostaci iz vremena Rimskog carstva.

Ako vam ni to ne zasiti apetite, u blizini su gradovi Um Kais/Gadara (nekadašnja Antiohija) i Pela (gde se nalaze neke od nastarijih hrišćanskih crkava) kao i impresivni krstaški zamak Karak.

Više o Petri i Jordanu čitajte ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: