Dubai - spoj tradicije i modernog

Dubai koji krasi vodiče lako je naći. Od nebodera pa do odličnih tržnih centara, grad izgleda kao futuristički uvod u Bliski istok, ali sa zapadnjačkim šmekom.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

20:41

Default images

Evropski uticaj je sveprisutan, a 80% stanovništva čine emigranti iz više od 150 zemalja.

Ali dok se grad fokusira na održavanje rasta, on je očuvanje istorijskih lokacija postavio kao svoj prioritet. Tragovi Dubaia od pre 40 godina i dalje se mogu videti; tu je skromna luka, skrivena među modernističkim zgradama, poznata po svojim biserima.

Taj kontrast drevnog i savremenog pruža mogućnost turistima da se upoznaju sa arapskom kulturom u jednom od najotvorenijih regiona u okruženju.

Bastakiya, stari-grad na zapadnoj strani potoka koji deli grad na Diera oblast, na istoku i Bur Dubai, na zapadu, izgleda slikovito i pruža potrebnu toplinu nekada sterilnom delu Dubaia.

Prvobitno su se ovde, krajem 19. veka, nalazile kuće iranskih trgovaca, ali osamdesetih godina prošlog veka mesto je obnovljeno kako bi se stvorio pogodan prostor za kompleks kancelarija vladara emirata u to vreme.

Bastakiya je stekao status kulturne baštine 1988, sprečavajući tako drugi talas rušenja. Od tada je grad fokusiran na obnavljanje susedstva, i fizički i kulturno. Malo ljudi danas ovde živi, ali u blizini Souks pijace, cirkulisanje trgovaca oživljava uličice ovog mesta.
Kule vetrova u Dubaiu (foto: Theodore Scott/flickr)
Šeik Mohamed Centar za kulturno razumevanje (The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding) je jedno od poslednjih mesta u gradu koje služi tradicionalne emiratske obroke.

Lukaimat pecivo sa sirupom, sladak khobs khameer hleb sa semenom morače i šafrana, i jaka, mirišljava kafa – odličan je obrok za početak dana.

Umetnost i arhitektura Bastakie pružaju još jedan pogled u prošlost Dubaia. Kule vetrova (windtowers) su vrlo privlačne turistima, a da biste saznali kako su ove građevine fascinantne iznutra, posetite Majilis galeriju; to je kuća stara preko 70 godina, koja je pretvorena i izložbeni prostor i u kojoj su svi najvažniji elementi pažljivo obnovljeni.

Ako želite da ručate pored vode, obiđite Bur Dubai abra (jednu od stanica taksija na vodi), i uživajte u čaju od mente i falafelu koji se ovde služi još od 1935. godine.

Savremeni Dubai je sve ovo: kule vetrova i raskošni hoteli, fantastični automobili i prijatna dvorišta za lagane razgovore. Dok grad spremno prihvata svoju ulogu trgovačkog centra on se ipak ne odriče svoje arapske tradicije. Gde god turisti da odu, videće ponešto iz oba sveta Dubaia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: